Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken bir yandan da bilim insanları aşı ve ilaca karşı çalışmalarına devam ediyor. Virüsün merkez üssü olarak adlandırılan ve ülke genelinde 30 binden insanın hayatını kaybettiği ABD’li bilim insanları korona virüs tedavisi için adı geçen deneysel ilaçlardan Remdesivir'in maymunlar üzerinde yapılan testlerde başarı gösterdiğini duyurdu.

İndependent Türkçe’de yer alan habere göre, Antiviral ilacı test etmeye devam eden ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Cuma yaptığı açıklamada, başlangıç seviyesindeki araştırmanın henüz diğer bilim insanları tarafından incelenmediğini belirtti. 

DAHA İYİ OLDUKLARI GÖZLEMLENDİ

Kovid-19 hastalığına yol açan SARS-CoV-2'yi 12 makak türü maymuna bilinçli olarak bulaştıran bilim insanları, bunların yarısına ilaç verirken diğerlerine vermedi. 

Hastalık bulaştırıldıktan 12 saat sonra, virüs hayvanların ciğerlerinde tam etki göstermeden, 6 maymuna damardan ilk doz ilaç verildi. İlacı almalarından 12 saat sonra, maymunların daha iyi olduğu gözlemlendi. 

VİRÜSE DAHA AZ MİKTARDA RASTLANDI

İlaç verilen grupta sadece bir hayvan hafif solunum güçlüğü çekerken, ilaç verilmeyen maymunların hızlı ve zor nefes aldıkları görüldü. Söz konusu verilen ilaçlarla maymunların daha az hasar gören ciğerlerinde, virüse de daha az miktarda rastlandı. 

ÇARE OLARAK BEKLENİYOR

ABD'li ilaç şirketi Gilead Sciences tarafından üretilen söz konusu ilaç, Kovid-19’a çare olması beklenen ilk ilaçlardan. İlaç hakkında yapılan testler de bu umutla birlikte ilerledi. Sağlık haberleri sitesi Stat’ın Perşembe yayımladığı habere göre, ABD Şikago’daki bir hastanede ilaç verilen Kovid-19 hastalarının kendilerini daha iyi hissettikleri gözlemlendi. Ancak ilacın yaygın kullanımı için daha çok test gerekiyor. 

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, Cumartesi itibarıyla dünyada teyitli koronavirüs vakası sayısı 2 milyon 250 bini geçerken, yaklaşık 155 bin insan virüs yüzünden yaşamını yitirdi.