HALK54.COM/Fuat KOÇER'in özel haberi
Koronavirüs nedeniyle insanoğlunun alıştığı yaşam sil baştan değişirken, virüs nedeniyle kurallara uymayanlara da ağır cezalar geliyor. Gerek bireysel, gerek kurumsal gerekse işletme anlamında Koronavirüs kurallarına uymayanlara ilgili maddelerde kesilen cezalara her geçen güz yenileri eklenmeye başlandı. Bazı ülkelerde “Yeteri kadar önlem almadığınız için işyerinizde virüse yakalandın” davaları açılması gündem aldı.

Kafe, restoran, lokanta, çay ocağı, düğün salonu, kıraathane gibi umuma açık olan yiyecek sektörlerini direkt olarak ilgilendiren maddi ve manevi tazminat davalarıyla ilgili uzmanlar ‘Dikkat’ uyarısında bulundu. Koronavirüs bulaşan bir müşterinin ‘şu işletmede yemek veya çay içerken yeteri kadar önlem alınmadığı için bana virüs bulaştı’ şikayetiyle birlikte dava açılabileceğini belirten uzmanlar, “Bu şikayetle birlikte işletme bir çok incelenir. Eğer eksiği varsa sorumluları hukuk önünde hesap verir” dedi.

Sosyal mesafe, maske, hijyen gibi unsurların yanı sıra işyerlerinin mutfak başta olmak üzere bütün alanlarının Pandemi göz önünde bulundurularak önlem alması, işyerinde çalışan personelin sağlık kontrollerinin yanı sıra pandemi tedbirlerine tamamen uyması, işyeri çevresi dahil bütün noktalarında pandemi tedbirlerinin birebir uyulması, hatta ürün temini sırasında yine pandemi göz önünde bulundurulması gerektiğini anımsatan uzmanlar, “Eğer bu önlemler alınmaz ve olası bir şikayette bilirkişi heyeti ‘eksikliği’ raporuna işlerse işyeri maddi ve manevi tazminat ödeme noktasına gelir” dedi.

İşyerlerindeki güvenlik kamera kayıtlarının sosyal mesafe, maske ve hijyen önlemleri anlamında kanaat için önemli olduğunu belirten uzmanlar, bir tek kamera kayıtlarının yeterli olmayacağına dikkat çekti. İşyerlerinin yönetici ve çalışanları kadar işyerine gelen müşterilerinin kurallara uymasını sağlaması noktasında yükümlülüğü olduğunu da anımsatan uzmanlar, “İşyerinde müşteri, çalışan, garson, aşçı, vale, komi, yönetici dahil kim olursa olsun. Herkes sosyal mesafe, maske, hijyen kurallara uyacak. Bunun sorumluluğu da işyerine aittir. Olası bir Koronavirüs durumunda müşteri ‘eksin önlemler vardı’ iddiasıyla dava açar ve bilirkişinin raporuna bu yansırsa ilgili firma maddi-manevi ceza ödemek zorunda kalabilir” dedi.