AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu "Turizm Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", gündeme alındı. Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nun raporunu hazırladığı teklif yasalaşırsa turizm bölgeleriyle ilgili önemli değişiklikler olacak.

YETKİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NA VERİLİYOR

Kanun teklifiyle, turizm tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğunun getirilmesi planlanırken, turizm bölgelerinde imar planlarını yapma ve onaylama yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na veriliyor. Bu durum, yerel idarelerin turizmdeki yetkilerinin tırpanlanması anlamına geliyor. Turizm yatırımcılarına, teşviklerden yararlanabilmeleri için "turizm yatırım belgesi" veya "işletme belgesi" alma zorunluluğu getirecek kanun teklifi yasalaşırsa, belediyelerden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan işletmelerin 1 yıl içinde turizm işletme ya da yatırım belgesi alması gerekecek.

BAZI BÖLGELER CUMHURBAŞKANLIĞI KARARIYLA KURULACAK
Teklifle, turizm açısından önem taşıyan, korunmasında kamu yararı bulunan alanlarda "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri" kurma, bu bölgelerin sınırlarını belirleme ve ilan etme yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi öngörülüyor. Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri'ndeki belediye, il özel idareleri ve yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına ait taşınmazlar ise idarenin uygun görüşüyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırımcılara tahsis edilebilecek.

OT BEDELİNİ ÖDEYEN TURİZM YAPACABİLECEK
Kanun teklifiyle ayrıca mera, yaylak ve kışlakların, "ot bedelinin" yatırımcı tarafından karşılanması kaydıyla turizm amaçlı kullanılabilmesinin önü açılıyor.

Komisyon raporunda, mera, yaylak ve kışlakları tahsis yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait olduğu belirtilirken, yetkinin bu bakanlığa ait olması nedeniyle turizm yatırımlarında ikili bir yapının ortaya çıktığı, turizm, koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerindeki mera, yaylak ve kışlakların sadece turizm amaçlı kullanılacağına ilişkin şerhle turizm yatırımcılarına tahsis edilmesi yolunun açıldığı ifade edildi.