HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ ile Zeynep Eda ATEŞ'in özel haberi
Merdiven altında üretilen ve gerçeklerinden ayırt etmesi çok zor olan parfümler, insan sağlığını önemli derecede tehdit ediyor. Parfüm alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, Sağlık Bakanlığı onayı olması gerekiyor.

Sahte parfümlerin belirgin özelliklerini ve zararlarını anlatan parfüm satıcısı Alihan Yağmur, orijinal parfümlerin sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

SAHTE PARFÜM KANSER YAPIYOR
Merdiven altı üretilen, gerçeğini aratmayan kutuları ve şişeleri bulunan sahte parfümlerin cilt kanserine yol açtığını belirterek vatandaşları uyaran Yağmur, "Sahte ürünler genellikle merdiven altı üretim olduğu için atık alkollerden yapılıyor. Bu atık alkollerde cilde önemli derecede zararlar veriyor. Birinci derece yanığa kadar giden problemler bunlar. Zaman zaman cilt kanserine de yol açabiliyor. Bunları önlemek açısından insanlar aldıkları parfümleri kontrol etmeli en azından arkasında Türk Standartları Enstitüsü ait olan damgalı İSO 9001, İSO 9002 ibareli olan parfümleri tercih etmeli. . Bu üretimdeyken bu laboratuvar tarafından onaylanmış olduğunu gösteriyor. Öncelikle numuneler alınıyor bu ürünlerden. Ürünlerin numuneleri tamamlandıktan sonra kontrol ediliyor. Kontrol merkezinden sonra üretime ancak geçiliyor. Ama diğer yerlerde hiçbir kontrol olmadığı için orijinal parfümlerin farklı türden esanslarını yapıyorlar. Nerden alındığı bilinmeyen alkollerle nereden alındığı bilinmeyen esanslarla bir parfüm çıkartıyorlar ortaya. Vatandaşlarımız dikkatli olsunlar sonuçta hiçbir şey kendi hayatlarından önemli değil. Gerekirse biraz daha para versinler alabiliyorlarsa alsınlar. Gelsinler bana ben yardımcı olayım." dedi.

SAHTE PARFÜM SATICILARINA İTİBAR ETMEYİN
Ucuz olan parfümün sağlık açısından etik olmadığını söyleyen Yağmur, "Kullananlar sıkıntı yaşayabilir. Bazı yerlerde görüyoruz elinde çantayla orijinal parfüm sattığını iddia eden insanlar oluyor. Onlara itibar etmesinler." diye konuştu. Yağmur ayrıca sahte parfümlerin kanserden akciğer hastalıklarına kadar birçok hastalığa sebep olabileceğini ve ciltte direkt kızarıklık, kaşıntı veya egzama türü hastalıklara sebep verebileceğini sözlerine ekledi.

KURUMSAL ŞİRKETLERİN ÜRÜNLERİNDEN ALIN
Vatandaşların gerçek parfümü anlayabilmesi için tavsiyede bulunan Yağmur, "Aslında gerçek parfümü anlamanın çok kolay bir şey olduğunu söyleyemem. Çünkü o kadar güzel dış ambalajları, imitasyonları yapıyorlar ki bunu ayırt etmesi sıradan bir vatandaşın anlaması çok zor. Daha çok güvenilir yerlerden almalarını, kurumsal şirketlerin ürettiği ürünlere yönlenmelerini tavsiye ederim. Yani 3 lira 5 lira değil de, günümüzde her şeyin pahalı olduğu zaman bunu direkt fiyatlarla anlayabilirler aslında. En büyük risk faktöründe olan gruplar, koronavirüs en büyük hastalıklardan biri ve akciğerlere direkt etki ediyor. Bu ürünlerin içerinde kullanılan alkolü eğer kaliteli bir alkol olmazsa ciğerlere daha çok zarar vereceğini unutmamalılar. Bu sertifikalarımız, ürünlerimizin sağlıklı olduğunu uluslararası sağlık koşullarına uygun olduğunu gösteren sertifikalarımız. Öncelikle müşterilerimizin bu ürünlerin gerçek olup olmadığını yani sağlığa zararlı olup olmadığını bu sertifikalara bakarak anlayabilirler. Bunların üstlerinde bulunan bazı şeylerde kare kodlar dahi bulunmakta bunları da direkt okutup kendi sağlıklarını tehlikeye atmadan alışverişlerini yapabilirler. Günümüz teknolojisini kullanarak sağlıklarını koruyabilirler." ifadelerini kullandı.