Basın açıklaması yapan Kaya, salgın hastalık nedeniyle camilerin kapatıldığı, Müslümanların bir araya gelmesinin sakıncalı olduğu bir dönemde Miraç Kandili’nin Müslümanların kurtuluşu için bir fırsat olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

“Koronavirüs nedeniyle devletimiz tarafından zorunlu olarak camiler kapatılmıştır. Devlet vatandaşlarının sağlığını korumak ve gözetmek zorunda olduğundan ilkeli hareket etmek zorundadır. Biz de devletin ilkelerine uymak zorundayız. Bugünlerde büyük bir sınavdan geçiyoruz. Aslında bu sınavdan çıkarılacak çok dersler var. Panik halinde evlerimize kapandık ve Allah’tan ümit bekliyoruz, kurtuluşumuz için dua ediyoruz. İslam dininin hükümleri tedbiri ve teakkulu emreder. Tefekkür ise Müslümanların ifa etmesi gereken zorunluluktur. Bu itibarla koronavirüs salgını çabuk yayılması, henüz bir aşısı ve ilacının bulunmaması nedeniyle tedbirli olmamızı gerektirmektedir. Bu nedenle devletimizin almış olduğu tedbirlere Müslümanlar olarak uyarak sağlımızı korumak zorundayız. Zira bedenimiz bize emanettir, onu korumak görevimizdir. Salgın hastalık nedeniyle bir gerçekle yüzleştik; insanın ne kadar aciz ve zayıf olduğu gerçeği… Bir salgın hastalık karşısında çaresiz kaldık. Yarınımızın ne olacağı belli değil, ancak Allah’ın hakkımızda takdir ettiğini yaşayacağız. Bu nedenle bu salgın hastalıktan kurtulabilmek ve en az hasarla atlatabilmek amacıyla Miraç Kandili’nin mübarek feyzinden yararlanmamız gerekir. Çünkü bu gece, salgın belasından kurtulmamız için bir fırsat olabilir.

Hz. Peygamber Efendimiz ile başlayan Miraç yolculuğunun anlam ve öneminin Müslümanlarca iyi bilinmesi gerekiyor. Zira bu yolculuğun insanlığa kattığı değerler vardır. beşeri âlemde insanla devam eden yolculuğun ise şartlarını tam anlamıyla yerine getirebiliyor muyuz, ona bakmalıyız. Allah’a kulluk borcumuzu ifa edebiliyor muyuz? Kimsesizlere, yardıma muhtaçlara, açlara, Allah’ın yarattığı tüm mahlukatlara, ağaçlara, börtü böceklere ne yapıyoruz, nasıl davranıyoruz? Nefsimizi bu gece sorgulayalım. Bu gece İslam dininin nuru ile aydınlanırken, Müslüman olmanın onurunu da şüphesiz kalbimizde hissedeceğiz. Abdestli olarak sabahlayacağız ve dua ile ibadet ile gecemizi idrak edeceğiz. Salgın hastalık belasından kurtulabilmek için yüce yaratıcıya el açıp yakaracağız. Bu gece sünnetullahı hatırlayacağız!

Miraç Kandili, Müslümanların gönlünü rahatlatan, huzur dolmasına neden olan, manevi duyguların en yoğun şekilde doruğa ulaştığı bir gecedir. Hoşgörüyü, barışı, yardımlaşmayı, affetmeyi, sıkıntılardan kurtulmayı ve merhamet duygularını öne çıkaran mübarek bir gecedir. Bu gece, tüm Müslümanların huzuru ve mutluluğu için, dostluk, barış, iyilik, kardeşlik için dua edelim. Bu gece her türlü beşeri duygulardan ruhumuzu arındırmalı ve dua ile kulluk borcumuzu ödemeliyiz ki, Allah, dualarımıza karşılık versin. Allah, Yüce hazinesinden bol bol rahmet verecek, ümmeti Müslüman’a af ve mağfirette bulunarak bizleri yüceltecek, maneviyatımızın ilerlemesine vesile olacaktır.

Miraç Kandili rahmetin sağanak halinde indiği bir gecedir. Bu gecenin feyzinden tüm Müslümanların nasiplenmesini ve ihmal etmemelerini diliyorum. Bu vesile ile Miraç Kandilinin tüm insanlık için, İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan temenni ediyorum.”