Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, pandemi döneminde inşaat sektöründe yaşanan son gelişmeler ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalarda bulundu.

Pandemi ile birlikte inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini söyleyen Bayrak, konut alımlarında yapılan faiz indirimiyle birlikte çok fazla talep geldiği ancak faizlerin tekrar yükselmesi sebebiyle sektörde duraklama yaşandığını ifade etti. Bayrak, "Önümüzdeki süreçte faiz oranlarının düşmesiyle birlikte Mayıs ve Haziran aylarında inşaat sektörünün yeniden canlanacağını düşünüyoruz" dedi. 

KONUT FİYATLARI ARTTI
Pandemi döneminde yapı malzemelerine zam gelmesi nedeniyle konut fiyatlarının yüzde 40 arttığını ifade eden Bayrak, "Bu zammı müteahhitler olarak biz yapmadık. Piyasa durgun ve talep de fazla olunca aradaki farkı zam yaparak kapatmaya çalıştık. Çünkü evleri zararına satıyorduk. Çok abartılı bir zam uygulaması olmadı." dedi.

BAYRAK'TAN DÖNÜŞÜM UYARISI
17 Ağustos 1999 depreminde şehir merkezinin yüzde 80'ine yakını yıkılan Sakarya'da depremin üzerinden 20 yıl geçtiğini hatırlatan Bayrak, yeni bir deprem yaşanmadan önce şehirde 7 bine yakın bulunan hasarlı yapılar için önlem alınması çağrısında bulundu. Bayrak, "Sakarya'daki hasarlı yapılar için bir an önce tedbir ve önlem almamız gerekiyor. Ağır sonuçlarla karşılaşmadan önce tedbir alarak hasarı en az seviyeye indirebiliriz. Şuan Sakarya'da 7 bine yakın hasarlı bina mevcut. Bu hasarlı binaların en kısa sürede kentsel dönüşme verilmesi gerekiyor" dedi.