// Adnan Turgay Özbalkan //

NE OLMUŞTU!
İstanbul, Kocaeli ve çevresinde Sakarya Üniversitesi’ne öğrenci taşıyan firmalar güzergah dışına çıktığı gerekçesiyle Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü Batı Kapı’ndan içeri alınmamaya başlamış, alınan bu kararla birlikte Batı Kapısı’na giden yolun D-100 Karayolu kesimde Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ekipleri önlem almıştı. Ekiplerin İstanbul ve Kocaeli bölgesinden gelen araçlara izin vermemesiyle birlikte D-100 Karayolu’na kadar gelen öğrenciler bulunduğu araçlardan indirilip 2 kilometreyi geçkin rampayı yürüyerek çıkmak zorunda kalmıştı. 

ÖĞRENCİ MAĞDURİYETİ
İstanbul ve Kocaeli güzergahından bindikleri araçların kendilerini tek araçla Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü içine kadar getirdiğini, ancak firmaların rekabeti yüzünden bindikleri araçların D-100 Karayolu başında önlerinin kesildiğini, derslere geç kaldıklarını belirten öğrenciler, “Bizim bindiğimiz araçlar önce Sakarya Büyükşehir Terminali’ne gelecekmiş. Biz burada araçlardan inip toplu taşıma araçlarıyla kampüse gelmemiz isteniyor. Hem zaman kaybı, hem ikinci araç ücreti,  hem de ders çıkışı ikinci kez zaman ve ücret kaybı yaşayacağız. Biz bu mağduriyeti yaşamak zorunda mıyız” diyerek tepkilerini dile getirmişti.

ESNAF İSYANDA
İstanbul ve Kocaeli'den üniversite öğrenci getiren firma yetkilileri ise mağduriyetin sürdüğünü ve herkesimin bu mağduriyetten payına düşeni aldığını belirterek, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan’ın olaya çözüm bulması gerekirken, çözüm odaklı hareket etmediğini ileri sürmüştü. Şoför esnafı, “Bütün belgelerimiz tam ve polis bütün gün bu belgeleri inceliyor. Buna rağmen neden üniversite içine öğrencileri getirmemesi izin verilmiyor. Biz, İstanbul ve Kocaeli’nden aldığımız öğrenciyi kampüs içine kadar teslim etmekten bir sıkıntı duymuyoruz. Ama birileri ‘öğrenci önce terminale gelecek sonra buradan bindikleri araçlarla kampüse gidecek’ diyor. Yani öğrenci eğitim yolunda iki kez para ödeyecek” diyerek tepkilerini sürdürmüştü.

CİMER DEVREDE
Dertli ve mağdur olduklarını belirten esnaf, “İyi ama tek ücretle kampüs içine kadar zaman ve para kaybı olmadan gitmek var iken, ek para vermeden gitmek var iken, neden öğrenci önce terminale gidip sonra kampüse gitsin! Neden tek araçla gitmek var iken iki araçla, zaman kaybı yaşanarak, iki ücret ödeyerek kampüse ulaşsın! Bu işin arkasında ne var” diye sormuş ve konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) 220 dilekçe ile şikayet ettiklerini ve etmeye de devam ettiklerini belirtmişti.

REKTÖR KARAR VERMİŞ      
Polis ve bakanlık ekipleri ile esnaf arasında günler süren gerginlik, öğrencilerin ve esnafın yaşadığı mağduriyet, eğitim almak için kilometrelerce yolu aşıp üniversite kapısına gelen ve yokuş yukarı 2 kilometre yolu yayan gitmek zorunda kalan öğrencilerin çektiği çilenin kararını Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan verdiği öğrenildi. Sakarya Üniversitesi’ne öğrenci taşıyan araçların saat 10.00 ile 15.00 arasında kesinlikle girmesine izin verilmemesi yönünde karar alan Rektör Prof. Dr. Savaşan, bu saatler içinde üniversitenin kapısına öğrenci taşıyan araçların kesinlikle yaklaşmaması için gerekli yerlere başvurduğu ortaya çıktı.

GÖZLER VALİ KALDIRIM’DA
Üniversitenin aldığı bu kararla birlikte Sakarya Üniversitesi girişinde yaşanan gerginliğin önlenmesi için polis ile bakanlık ekiplerinin önlem aldığı da öğrenilirken, öğrencilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın devreye girmesi bekleniyor.