Dün gece gönderilen genelge itibarıyla marketlerde 7 Mayıs’tan itibaren temel gıda, temizlik ve hayvan yemi gibi ürünler dışında elektronik, giyim, züccaciye, oyuncak vb ürünlerin satışı yasaklanmıştı. Bu genelgeden sonra gözler (online) internet alışverişlerine çevrildi. 

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Sözcüsü İsmail Çataklı, düzenlediği basın toplantısında tam kapanmada marketlerde bazı ürünlerin satışlarına yönelik getirilen yasaklar hakkında açıklama yaptı. Mevcut kısıtlamaların Cumartesi-Pazar dönemi için yapıldığını, şimdi ise tam kapanma sürecine yayıldığını belirten Çataklı, online alışverişlerle ilgili merak edilenleri yanıtladı.

ONLINE ALIŞVERİŞTE KISITLAMA YOK
Yeni genelgenin temel amacının minimum yoğunluk ve en zaruri ihtiyaçların karşılanması ile bu sürecin atlatılması olduğunu paylaşan Çataklı, online alışverişler için herhangi bir kısıtlama olmayacağını açıkladı.

Dün gece gönderilen Market Tebdirleri genelgesindeki kısıtlamalar ise şu şekildeydi:

– Marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

– 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

– Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

– Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.