Dün, “Tam 15 ay Adapazarı Orhan Cami’nin restorasyonu sürdü. 15 ay sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Dairesi Başkanı İsmail Kaynakçı’nın da katılıyla açıldı. Bu açılış sonrasında gördük ki camiye sonradan eklenti olarak yapılan imam odası yerinde duruyor. İçeriden çelik kapısı olan bu imam odası neden kaldırılmadı” sorusunu soran vatandaşlar bugün ise “Orhan Cami’nin orijinal rengi hangisi” sorusunu sordu.

Tarihi caminin kültürel bir miras olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “İmam odası bulunmayan eski fotoğraf karelerinde caminin rengi de her seferinde değişik olduğu gözleniyor. Yani tarihi cami her boyanışta isteyen isteği gibi boyamış. Siyah beyaz fotoğraflardan sonra ilk renkli karelerde caminin koyu sarı rengini görüyoruz. Pencere doğramaları ise beyaz olduğu gözleniyor. Daha sonraki karelerde ise renkler sürekli değişiyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Caminin orijinal rengini de sorgulayan vatandaşlar, “Sürekli değişen renklere göre caminin orijinal rengi hangisidir. Bilen var mı! Sakarya'nın simgesi olan Orhan Gazi cami boyanırken herkes kafasına göre mi boyadı. Bunu kimler kontrol etti veya etti mi?” diye sordu.

Bilindiği gibi dünde restorasyon sırasında imam odasının kaldırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Tarihi binaya eklenti olarak yapılan bu oda kaldırılıp, gerekirse imam için cami içinde cam bölmeli bir oda yapılabilinirdi. Bu yapılmadı. Bunca masrafa rağmen bina tarihi dokusuna kavuşmadı. Tarihi cami içinde çelik kapılı imam odası bir ayıptır” demişti.