Osmanlı döneminin el sanatlarından filografi Sakarya’da kadınların elinde yeniden hayat buluyor. Tel ve çivilerin kullanıldığı filografi kadınlar tarafından bugünün teknolojisine uygun farklı konseptlerde işlenerek yaşatılıyor. Sakarya filografi kursuna katılan kadınlar, hem çivi ve telin aşkı olarak nitelendirilen, Osmanlı döneminin geleneksel el sanatını yaşatıyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (SAMEK) bünyesinde tellerin çivilerin arasından geçirilmesiyle yapılan filografi sanatına yönelik kurslara katılan kadınlar eğitimler sonunda hazırladığı ürünler beğeni topluyor. Kurs Hocası Leyla Akıncı, burada açmış olduğumuz kursta yaklaşık 120 öğrenciye filografi eğitimi veriyoruz. 9 aylık bir kurs ve kurs sonunda  da sertifikalarını alıyorlar. Bu sanatı 7 den 70 şe herkes yapabilir. Özellikle ellerini kullanabilen engelliler bu işi rahatlıkla yapabilirler. Engelli öğrencilerimde oldu burada ve çok büyük bir terapi aldıklarını söylediler. Özellikle bu çivi çakmada, negatif olan düşüncelerimi tahtaya çivi ile gömüyoruz ve tellerle bunu örerek o düşüncelerimizi yok ediyoruz ve pozitif bir şekilde kurstan çıkıyoruz. Öğrencilerimiz yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomisine de katkıda bulunuyorlar

Kursiyer Özlem Suna Uslu, iş ten ayrıldıktan sonra bir arayış içine girmiştim ve bu kursların olduğunu duyunca filografi sanatı ilgimi çekti ve  kursa yazılıp gelmeye başladım. Daha evvel hiç bilmiyordum ve karşılaşmadım filografi sanatı ile ama burada tanıştım. Gürültülü bir sanat yapım aşaması zor bir sanat ama gürültünün getirdi dinginlik çok hoşuma gitti. Tabiki ileride bende bu ürünleri daha iyi bir şekilde yapacağım ve satıp aile bütçesine katkıda bulunacağım. Burada yaptığım bir ürüne 1050 metre tel ve 3661 adette çivi çakarak bu ürünü yaptım.
68 yaşındaki kurs öğrencisi Müşerref Sarım, 68 yaşındayım ve burada kurs görüyorum. Yaptığım sipariş üzerine yapıyorum bittiğinde tabiki satacağım. Bu kursu çok seviyorum ve kurs gününün gelmesini zor bekliyorum, bu kursu çok seviyorum ve sevme yede devam edeceğim. Burası bana ilerlemiş yaşıma rahmen çok büyük bir terapi oluyor.