Pamukova ilçesi Cihadiye Mahallesinde 2'inci Dünya Savaşı sırasında yapılan ancak daha sonra kaderine terek edilen tarihi hava alanının 200 dönümlük bölümü, 2019 yılında Milli Savunma Bakanlığının muvafakat'i ile Milli Emlak Genel Müdürlüğünce 5+5 yıllığına pilot yetiştirmek için sivil havacılık şirketine kiralanmış, Pamukova Kaymakamlığınca protokol imzalanmıştı. Ancak sivil havacılık şirketi kira bedelini ödemeyince Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı vasıtası ile Pamukova Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliğinden kiralayan sivil havacılık şirketinin kira sözleşmesinin iptal edilmesini istedi.

Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanlığı tarafından Pamukova Kaymakamlığına gönderilen yazıda Pamukova Hava Alanını 5+5 yıllığına kiralayan sivil havacılık şirketi ( 2020 yılında kurumsallaşarak şirket oldu), kira sözleşmesine uymadığı ve kirasını ödemediği gerekçesi ile sözleşmesinin iptal edilmesini istedi.

Pamukova Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği kira sözleşmesinin iptal edilmesi için nasıl bir işlem yapacağı merak konusu olurken, hava alanını kiralayan sivil havacılık şirketi yetkililerinin kararın iptal edilmesi için Milli Savunma Bakanlığı nezdinde görüşmelere başladığı bilgisine ulaşıldı.

Yurt içinden ve yurt dışından pilot yetiştirmek için eğitim merkezi olarak kullanılan Pamukova'nın tarihi hava alanında pist yenilenmiş, pist genişletilerek uzatılmış, 2020 yılı sonlarına doğru uçuşlar başlamıştı.

Bin 95 metrelik pistin asfaltlama çalışmalarının kısa zamanda bitirileceğini ifade eden Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün 2019 yılında yaptığı açıklamada , "Havaalanımız 2'nci Dünya Savaşı'nda yapılıp kullanılmış ancak o günlerden bugüne atıl vaziyetteydi. Sivil havacılık kulübü atıl durumda olan hava alanımızın 200 dönümlük bölümünü kiralayıp burada yurt dışından ve yurt içinden pilot yetiştirmek için kullanacak. Bu tesisin hayata geçmesi ile hem ülkemiz döviz kazanacak. Hem dünyanın pilotunu Pamukova da yetiştireceğiz. Almanya'da Türk iş adamının yapmış olduğu uçak ilk defa bu hava alanında kullanılacak. İlçemizin ekonomisine katkı sağlayacak. Ayrıca sivil havacılık festivallerinin de burada yapılması planlanıyor “ demişti.

PAMUKOVA HAVAALANININ TARİHÇESİ
Daha öncede otomotiv test pisti yapılması ile gündeme gelen havaalanı İstanbul- Eskişehir yolu üzerinde, Pamukova'ya 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Cihaniye Köyü'nde 1943 yılında bin 800 dönüm alan üzerine inşa edilen havaalanı, 2'nci Dünya Savaşı sırasında askeri amaçla kullanıldıktan sonra terk edildi. Hala çevresinde 'Askeri bölge girmek yasaktır' tabelaları bulunan Pamukova askeri hava alanı o tarihten beri kullanılmadı. 1994 yılında, ilçede bulunan 15' Kolordu Komutanlığı'na ait mühimmat deposunda meydana gelen patlamalar sırasında havaalanı, zaman zaman tek motorlu küçük askeri uçakların iniş kalkışlarında kullanılırken Pamukova Havaalanına en son resmi uçak 17 Ağustos Depremi ve 1996 yılında yaşanan Pamukova Cephanelik patlaması sonrasında inmişti.