// Eda Nur Atalay //

TV 264 ekranlarında reyting rekorları kıran “gazeteciler soruyor” isimli tartışma programı Cuma akşamı saat 21.00’de gazeteci Zafer Tokuş’un modaratörlüğünde yapıldı. Gazeteci Hüseyin Cumalı ile Safa Polat’ın konuşmacı olarak katıldığı programa konuk olarak Sakarya Minibüsçüler Esnaf Odası Ali Bektaş ulaşım sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Sakarya’ya kurulması istenen raylı sistemle ilgili konuşan Başkan Bektaş, “Devlet yapmak isterse yapar ama bu şartlarda bu şehirde raylı sistem yapmak uygun değil” dedi. 

Bektaş, “Bakanlık kriterleri var. Bu kriterlere göre tramvay kuracaksan, bu sistemle yolcu taşıyacaksan saatte tek yöne 10 bin yolcu taşıyacaksın. Dikkat edin tek yöne ve saatte 10 bin ile 15 bin yolcu arasında yolcu taşıyacaksın. Metrolarda bu rakam 30 bin ile 70 bin arasıdır. Bu şartlarda nasıl raylı sistem kuracaksın” diye konuştu.

Oda olarak Sakarya Üniversitesi’nden iki uzmana ulaşımla ilgili kendi açılarından 6 ay kadar önce araştırma yaptıklarını dile getiren Başkan Bektaş, “Adapazarı'nın 4 ayrı noktasında araştırma yapıldı. Araştırmada günlük ve saatlik olarak yolcu sayılarını, şehirdeki kilometreleri hesaplattık. Çalışma yaptık ve buna göre hesaplamalar yaptık. Yapılan araştırmada şehrin Kuzey-Güney hattı için saatte maksimum istenen yolcu 4110 taşınıyor. Doğu-Batı hattında ise 3 bin 800 yolcu taşınıyor” dedi.