// Şeval Geçin //

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararını yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir. Şehrin birçok yerinden gelen şikayetlerde Evlerin duvarlarına kadar tırmanan tırtıllar sebebiyle pencerelerini açamaz hale gelen vatandaşlar, sonbaharda yaşadıkları tedirginliğin sona ermesini sabırsızlıkla bekliyor.

NASIL ÖNLEM ALINMALI?
İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK yaptığı açıklamada " Çiftçilerimiz kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde; yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştıkların da bunları öncelikle budama makası ile kesmek suretiyle imha etmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlamalıdırlar. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçlar kullanılmalıdır. Çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmaları, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir. Ağustos ayı içerisinde fındık hasat zamanı, ikinci döl çıkışlarının daha yoğun görüleceği düşünüldüğünden çiftçilerimiz bu konuda çok dikkatli olmalıdırlar" dedi.

TIRTILLAR HAKKINDA BİLGİ

Amerikan beyaz kelebeği beyaz renkli olup, abdomenin üst ve altı kül rengine yakındır. Bazı bireylerde üst kanatların üstünde siyah nokta şeklinde lekeler bulunabilir. Yılda 2-3 nesil yumurtlayabilen bu kelebekler, yumurtalarını paketler halinde yapraklara, ağaç kovuklarına bırakırlar.