İzmir'de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde çok sayıda bina yıkılmış ve hasar görmüştü. İzmir'de yaşanan bu depremin ardından gözler Sakarya'nın deprem tehlikesine çevrildi. 17 Ağustos 1999'da büyük bir yıkım yaşayan ve 1.Derecede deprem bölgesinde yer alan Sakarya, yeni depreme hazır mı? Bu konuda Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Osman Kırtel ile Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar açıklamalarda bulundu. 

YAPI STOKU HEMEN YARIN İNCELENMELİ
İzmir'e geçmiş olsun dileklerini ileten Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Deprem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Osman Kırtel, İzmir depreminin Sakarya içinde bir uyarı olması gerektiğini ifade ederek, "Ancak asıl uyarı 17 Ağustos 1999 depremi idi. Sakarya'daki deprem tedbiri konusu için başka bir depremin kendini hatırlatmasına gerek yok ancak İzmir depremi vesilesiyle biz yeniden 2000 öncesinde inşa edilen riskli yapı stokunun hemen gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bunu hemen yarın yapmalıyız. Bu yapı stoku tespit edilip risk yönetimine uygun şekilde yıkılacaksa yıkılmalı yada yapılması gereken bilimsel çalışma hayata geçmelidir" dedi. 

SAKARYA'DA YENİDEN BİR DEPREM OLACAK
İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar ise, oda olarak 20 yıldır Sakarya'nın deprem güvenliği konusunu gündeme getirdiklerini belirterek, "Sakarya Kuzey Anadolu Fay Hattının kavşak noktasında yer alıyor. Burada 30-35 yılda bir deprem oluyor. Depremi engelleyemeyiz. İzmir'de yaşandığı gibi Sakarya'da da yeniden bir deprem olacak. Yeni deprem yaklaştıkça depreme hazırlık süremiz azalıyor. Depremde mal ve can kayıplarını en aza indirmenin tek yolu sağlam binalar inşa etmek. Deprem değil çürük bina öldürür sözü doğru. İnşallah İzmir'de yaşanan bu deprem bizlere de bir ders olur. Önümüzde depreme hazırlanmak için bir süreç var. Bu süreci doğru değerlendirmeliyiz" diye konuştu. Gürpınar ayrıca İzmir'e ve Türkiye'ye yaşanan depremden dolayı geçmiş olsun dileklerini iletti.