Fransa'dan Türkiye'ye radyoaktif kalıntı barındıran tozların ulaşması gündemdeyken Prof. Orhan Şen de hava kirliliği uyarısı yaptı. 'Enverziyon' kavramına açıklık getiren Şen, Sakarya'nın hava kirliliği açısından tehlikeli olan bölgeler arasında yer aldığını belirtti.

Önümüzdeki cumartesi gününe kadar riskli bölgelerin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, hava kirliliğiyle ilgili Sakarya'nın da tehlikede bulunana şehirler arasında olduğunu sayarak şu ifadeleri kullandı:

Buradan baktığımız zaman bu tahmin de önemli. Meteorolji genel müdürlüğü de bu tahminleri yapıyor. Enverziyon yüksek basıncın olduğu zamanlarda olur biz iki gün yüksek basıncın etkisine giriyoruz. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yüksek basıncın etkisini göreceğiz.

RİSKLİ OLAN İLLERİ TEK TEK SAYDI
Bu durumda da enverziyonun şiddeti artacak. Baktığımız zaman Sakarya’da 100 üzerinden 85’iken… Konya’da 100 üzerinden 65-75 civarında enverziyon durumu var. Bu enverziyonun şiddeti arttıkça hava kirliliği artacak demektir. Ona baktığımız zaman önümüzdeki cumartesi öğlene kadar riskli olan bölgeler var. Bunlar neresi; Sakarya, Eskişehir, Kütahya, Konya, Edirne, Balıkesir, İstanbul, Ankara’nın bazı semtleri buralarda hava kirliliği riski var. Çünkü enverziyon şiddeti fazla burada ortaya çıkan kirleticiler havada kalacak. Bu nedenden vatandaşların dikkat etmesi lazım.

"HAVA KARARLI OLACAK"
Marmara Bölgesi’nde Edirne, Kırklareli, Sakarya, Eskişehir bu bölgelerde yüksek basınç daha etkili olacak hava kararlı olacak. Bunun için de buradan çıkan kirleticilerde konsantrasyon artacak.

"BUGÜNLERDE MASKELERİ ÇIKARMAYALIM"
Bu Kovid’ten dolayı maske takıyoruz. Aman bugünlerde maskeyi çıkarmayalım. Bu açıdan iyi, ama Kovid'i atlatırız. Sonra normal şartlara geliriz. İşte o zaman bu tahmini yaparsak şayet bazı günlerde o zaman halkta tabi ki maskeyle dışarı çıkacak. Çin’de, Hindistan’da maskesiz dışarı Kovid’in olmadığı günlerde bile dışarı çıkmıyorlar. Biz de bundan sonra buna biraz daha dikkat ederek bu tahminleri yapmaya çalışacağız.

"ENVERZİYON DURUMLARINDA DA..."
Koronavirsün yanı sıra şiddetli enverziyon durumlarında maskenin kesinlikle kullanılması gerekiyor. Çünkü ağız yoluyla aldığımız kirleticiler ciğerlerimizin en ücra köşelerine kadar gidebiliyor. O yüzden çok önemlidir. İleri ki günlerde halkı bu konuda ikaz edersek o günlerde maskeyle çıkacaklardır.