// Adnan Turgay Özbalkan //

NE OLMUŞTU!
İstanbul, Kocaeli ve çevresinde Sakarya Üniversitesi’ne öğrenci taşıyan firmalar güzergah dışına çıktığı gerekçesiyle Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü Batı Kapı’ndan içeri alınmamaya başlamış, alınan bu kararla birlikte Batı Kapısı’na giden yolun D-100 Karayolu kesimde Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ekipleri önlem almıştı. Ekiplerin İstanbul ve Kocaeli bölgesinden gelen araçlara izin vermemesiyle birlikte D-100 Karayolu’na kadar gelen öğrenciler bulunduğu araçlardan indirilip 2 kilometreyi geçkin rampayı yürüyerek çıkmak zorunda kalmıştı. 

ÖĞRENCİ MAĞDURİYETİ
İstanbul ve Kocaeli güzergahından bindikleri araçların kendilerini tek araçla Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü içine kadar getirdiğini, ancak firmaların rekabeti yüzünden bindikleri araçların D-100 Karayolu başında önlerinin kesildiğini, derslere geç kaldıklarını belirten öğrenciler, “Bizim bindiğimiz araçlar önce Sakarya Büyükşehir Terminali’ne gelecekmiş. Biz burada araçlardan inip toplu taşıma araçlarıyla kampüse gelmemiz isteniyor. Hem zaman kaybı, hem ikinci araç ücreti,  hem de ders çıkışı ikinci kez zaman ve ücret kaybı yaşayacağız. Biz bu mağduriyeti yaşamak zorunda mıyız” diyerek tepkilerini dile getirmişti.

ESNAF İSYANDA
İstanbul ve Kocaeli'den üniversite öğrenci getiren firma yetkilileri ise mağduriyetin sürdüğünü ve herkesimin bu mağduriyetten payına düşeni aldığını belirterek, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan’ın olaya çözüm bulması gerekirken, çözüm odaklı hareket etmediğini ileri sürmüştü. Şoför esnafı, “Bütün belgelerimiz tam ve polis bütün gün bu belgeleri inceliyor. Buna rağmen neden üniversite içine öğrencileri getirmemesi izin verilmiyor. Biz, İstanbul ve Kocaeli’nden aldığımız öğrenciyi kampüs içine kadar teslim etmekten bir sıkıntı duymuyoruz. Ama birileri ‘öğrenci önce terminale gelecek sonra buradan bindikleri araçlarla kampüse gidecek’ diyor. Yani öğrenci eğitim yolunda iki kez para ödeyecek” diyerek tepkilerini sürdürmüştü.

REKTÖR KARAR VERMİŞ      
Polis ve bakanlık ekipleri ile esnaf arasında günler süren gerginlik, öğrencilerin ve esnafın yaşadığı mağduriyet, eğitim almak için kilometrelerce yolu aşıp üniversite kapısına gelen ve yokuş yukarı 2 kilometre yolu yayan gitmek zorunda kalan öğrencilerin çektiği çilenin kararını Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan verdiği öğrenildi. Sakarya Üniversitesi’ne öğrenci taşıyan araçların saat 10.00 ile 15.00 arasında kesinlikle girmesine izin verilmemesi yönünde karar alan Rektör Prof. Dr. Savaşan, bu saatler içinde üniversitenin kapısına öğrenci taşıyan araçların kesinlikle yaklaşmaması için gerekli yerlere başvurduğu ortaya çıktı.

O KAPILAR NASIL AÇILDI!
Yaşanan bu gerginlik sürerken, İlkin Yaman isimli esnaf yaşanan mağduriyeti kameralara anlattı. Taşımacılıkla ilgili bütün belgelerinin olduğunu belirten İlkin Yaman, “Bütün evraklarımız var. Biz köy arabası değiliz. Bu işin sorumlusu rektör Fatih Savaşan’dır. Üniversitenin kapılarını YÖK’ten gelen talimatlarla üniversite belirler. Üniversitenin içinde açılmış bir iki kapı var. Bu kapıları nasıl açtınız! Kim için açtınız! Karşılığında ne aldınız” dedi.