6.6’lık depremle sarsılan İzmir’deki okullarda incelemelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilere verilen psiko-sosyal desteği yerine inceledi. İzmir Azerbaycan Halk Cumhuriyeti 100. Yıl İlkokulunda minik öğrencilere öğretmenlerinin oynattığı oyunları izleyen Bakan Selçuk, anlatılan masalı da çocuklarla birlikte dinledi.


Depremden etkilenen herkese geçmiş olsun dileklerini sunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İzmir’de olduklarını, alınan ve alınacak tedbirleri masaya yatırdıklarını söyledi. İzmir’de 3 bin 600 okulda ve yaklaşık 850 bin öğrenci bulunduğunu ifade eden Selçuk, “Bu öğrencilerin öğrenim gördüğü okullarda hasar söz konusu değil. 139 okulda hafif hasarlar var. Bununla ilgili tedbir alınacak. 15 dakika gibi kısa bir sürede durum nedir, hasar var mı bunları saptadık. Okullarla ilgili endişe edilecek bir durum yok” dedi.


Tespitlerin ve incelemelerin devam ettiğini aktaran Selçuk, “139 okuldaki küçük hasarların ayrıntılı analizi yapılıyor. Gerekli onarım çalışmaları yapılacak. İzmir’de okullarda sorun yaşamadık. Pisikososyal destek ekiplerimiz bu süreçte aktif rol aldı. Arama kurtarma ekiplerimiz de sahada çalışıyor. Okullarda eğitime 1 hafta ara verdik.

Bu süre duruma göre gözden geçirilebilir. Bu ortamda çocukların, öğretmenlerin ve velilerin psikososyal desteğe ihtiyacı var. Bu sarsıntı sonrası çocuklarda oluşabilecek problemlerin iyileştirilmesi için uzmanlarımız çalışıyor. Bu tür hizmetler ikincil hizmet gibi görünse de çocukların ruhsal etki bırakmaması için çok değerli. Çocuklar akranlarıyla birlikte güvende olduklarını hissetmeleri çok önemli” diye konuştu.

“Okullarda kimsenin burnu kanamadı”
Okullarda kimsenin burnunun bile kanamadığını açıklayan Bakan Selçuk, “Tüm öğretmenlerimize teşekkür borçluyuz. Onların tecrübesiyle okulları süratle tahliye ettik. Öğretmenlerin afet eğitimi çok önemli. Okul tabanlı afet eğitimi üzerinde duruyoruz. Ekibimiz Japonya’da eğitim aldı ve bunu tüm öğretmenlerimize ulaştırma konusunda çalışmamız devam ediyor” dedi. Bakan Selçuk, okulda bulunan öğretmen ve velilerle de sohbet ederek bir ihtiyaçlarının olup olmadığını sordu.

İzmir’de bu tablo yaşanırken akıllara bir anda Sakarya geldi. Bilindiği gibi Sakarya’da bulunan ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında ağır hasarlı olduğu ileri sürülen 21 okul ile ilgili tartışmanın fitilini CHP Grup başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ateşlemişti. Özkoç, 21 okulla ilgili bilgilerin zamanında Valilik brifing kayıtlarına girdiği uzun yıllar ileri sürerken, Valilik ise Sakarya’da hasarlı okul olmadığını savunuştu.

Gazetecilerin de dahil olduğu tartışmalara AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’da sert bir dille girerken, 17 Ağustos depreminde oluşan ve günümüze kadar geldiği iddia edilen hasarlı okullar konusunda halen ‘var-yok’ tartışmalarında görüş birliğine varılamadı.