Halk54.com ihbar hattına bu kez Sapanca Gölü ile ilgili çevrecilerin şikayeti geldi. Sapanca Gölü kıyısında bulunan bir çok arazinin Milli Emlak aracılığıyla kiralandığını ve bu kiralanan alanların tesisleştiğini belirten çevreciler bu durumu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİMER) ihbar ettiklerini dile getirdi.

Son olarak Sapanca Gölü’nün Rüstempaşa Mahallesi’nde bulunan Gölköy 2. kısım Sitesi’nin önündeki devlet arazisine beton atılarak izinsiz betonlaşma yapıldığını ileri süren çevreciler, yapılan işin usulsüz olduğunu da ileri sürdü. Bölgede bir de havuz yapıldığını belirten çevreciler, yasaya göre kıyı şeridinin halka kapatılamayacağını vurguladı. Sapanca Gölü’nün dünyadaki sayılı güzellikler arasında bulunduğuna dikkat çeken çevreciler, SASKİ, Şehircilik ve Çevre İl Müdürlüğü’nün yapılan işlemi incelemesi için göreve davet ettiklerini söylerine ekledi.

Kanun ne diyor!
Kıyı kanununun 4. ve 5. maddesinde denize 50 metreden yakın yerler herkesin kullanımına açıktır deniliyor. Kanunun 4. Maddesinin "Toplumun Yararlanmasına Açık Yapı" başlıklı kısmında şöyle denilmekte; "Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ver serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıdır". 

5. Maddede ise "Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz" denilmekte.