Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) 216’ncı toplantısını yaptı. Başkan Önder Döker başkanlığındaki toplantı sonrası yazılı bir açıklama yapıldı.

İşte o açıklama; Mülteciler konusunu, Kocaeli OSB, Adalet Saryı ve Valilik kampüsü'nün durumunu ele aldı.  Ada treni komisyonu'da ek rapor hazılrığına başladı. Sakaryada ki çeşitlü Mülteci Gruplarının varlığı ve kaçak mültecilerin durumu ile çoğu dışarıda kayıtlı olmasına rağmen şehrimizde yaşayan bu misafirlerin sosyal duruma uyması, çalışma alanları ve diğer tüm konularda inceleme yaparak yerel yöneticilere ve devlet yönetimine sunmak üzere rapor hazırlama kararı aldı. Kurulan komisyonlar çalışmaya başladı. Bu acil eylem planında Türk, örf ve adetlerine intibak edebilmeleri için eğitim verilmesi aile planması ve diğer tüm konularda intibak sağlanması için neler gerekli bir rapor halinde inceleme sonucu sunulacak olup ayrıca Mültecilerin Sakarya ve ülkeye verdikleri faydalar ve olumsuzlukları başka şehirde kayıtlı olup Sakarya'da oturan ve çalışan mültecilerin geldikleri mahallelere dönmesi ve diğer konularda olumlu olumsuz taraftarı rapor halinde hazırlanacaktır. 

Yeni Adelet Sarayının Camilide değil Sakarya merkeze yapılması, Yeni Kent'in ilçe yapılarak, Kaymakamlık ve İlçe Belediyesi kurulmasının yarar veya zararının incelenmesi mevcut Adliyenin Kuzey adliyesi olarak devamının ne kadar doğru olacağı görüşünü sunmak üzere inceleme komisyonu kurulmuştur. Bu görüşlerin olumlu ve olumsuz taraflarını sunarak tarafsız bir rapor hazırlanmasına karar verilmiştir. Valilik binasınında şehirden ve Halktan uzak olması sanırız Valilik hizmetleri içinde sorun olup olmadığı konusunda görüşleri sunan bir rapor hazırlanmak üzere çalışmalara başlanmıştır. 

Kocaali'de kurulması istenilen Kimya OSB sinin yararı ve zararları çevre yaşamına zararları tespit edilmek üzere Çevre ve tarım Komisyonu kurularak inceleme yapılmasının başlanmasına ve rapor hazırlanmasına karar verilmiştir. Bu arada kurulması planlanan yeni OSB'ye Çimento fabrikası çalışmalarıda gündemimizdedir. Sanayi yatırım çalışmalarının yerleşim, ziraat ve hayvancılık ile orman alanlarından uzak mahaller dönüşülmesi gerekirken yanlış mahaller seçilmside anlaşılmaz bir tutum arz etmektedir. Bundan çok önce özellikle yeşillikler cenneti olan Sakarya'nın korunması için 1/ 100.000 çevre planında Sanayi tarifi değiştirilmiş kirli sanayi kaldırılarak, bacasız sanayi ve temiz iş kolları teşvik edilmiştir. Örneğin şuan kapatılmış olan Sakarya il özel idaresi kalkınmada önceliği ana başlık olarak Sakarya'nın hastaneler ve üniversiteler şehri olarak kabul etmiştir. Şehrimizin güzide sanayicilerinin bir araya geldiği ATSO (Şimdi SATSO) Yönetim ve üyelerininde katkısının eseridir sanırız Geniş çaplı araştırma yapılarak yetkililere raporumuz sunulacaktır. Bu konuda ki yerel yöneticilerimizin yaptığı çalışmalara ek olarak sunmayı arzu etmekte ve halkın sesini duyurmak istemekteyiz. 

Ada Treni için düşünülen yeni görüşler için önceki çalışmalarımızı Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce tarafsız bir bakış ile sunacağız, Kendisine trenin gelmesi için yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyoruz. Günde ortalama bir buçuk, iki  saat arası ve bir buçuk iki dakika arası hemzemin geçitlerden geçecek trenin trafiği aksatması mümkün olmadığı ortadadır. Bu konuda tren komisyonumuz ek çalışmaya başlamıştır. Raporumuzu hazırlayıp kendisine sunacağız. Sakarya halkının isteyi her türlü görüşün üstündedir. Tren için  toplanan 50. 000 imzayı da kendisine rapor ile birlikte takdim edeceğiz.