Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Bezci, online derste otoritarizm ve demokrasi konulu sunumunda andımız hakkında yaptığı çarpıcı açıklama sosyal medyada hızla yayıldı.

Bezci, andımızın faşistçe bir uygulama olduğunu söyledi. Cumhuriyetin faşistçe estiği yerlerde olduğunu söyleyen Bezgin, Her sabah çocukların okul girişinde yemin ederek okula girmesinin faşist bir uygulama olduğunu söyledi.

Bezgin'in açıklamasına tepki gösteren takipçisi olan birçok sayfa ve kullanıcılar SAÜ'lü profesörün sayfasına girip "Türk'üm, doğruyum, çalışkanım. Ne mutlu Türk'üm diyene" yazdı.

AÇIKLAMA YAPTI
Sosyal medya üzerinde 1 saat sürede binlerce kez paylaşılan ve yüzbinlerce yorum alan video sonrası Bünyamin Bezci’de sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Bezci, yaptığı açıklamada “Uzaktan öğretimle yaptığım bir dersin böylesi kesilerek alıntılanmasının terbiyesizliği bir tarafa ne anlattığımı anlamayan bir öğrenci taifesine ders anlatmak bile zül oldu Ama yine de sabrınız varsa açıklayayım ne söylediğimi. Derste demokrasi ile otokrasi arasındaki güç kullanım modellerini anlattım. Bu modelleri anlamak için sosyal küre ile siyasal kürenin ilişkisine bakarız dedim. Demokraside iki taraflı mobilizasyon güçlüdür. Otoratarizm siyasal küreyi elinde tutanların sosyal küreden geçişleri Engel koymasıdır, engel ne kadar büyükse sistem o kadar otoriterdir. Totalitarizm ise siyasal kürenin sosyal küreyi belirlemesidir. Nasıl giyineceğine, nasıl davranacağına yani özel alana karışmasıdır ama faşizm bundan da fazla bir şey ister o da eylemsel destektir. Eylemsel desteğe Batı dillerinde “aklamation” örnek olarak Kuzey Kore’deki lider öldüğünde ağlamak zorunda olmak örneğini verdim Sonrasında konu daha iyi anlaşılması için. Tek Parti dönemi uygulamalarından bazılarının totaliter bazılarının da faşistce olduğunu ifade ettim. Başka derslerimde Cumhuriyetin demokratik kurumları kurduğunu ama işletmediğini de söylüyorum. Bu anlamda şapka zorunluluğunun totaliterizme örnek olarak verirken Andımız gibi eylemsel zorunluluğu faşizm örneği olarak anlattım. Diğer derslerimde Tek Parti döneminin Bütün bu tür faşistce ya da totaliter uygulamalara rağmen asıl olarak otoriter bir sistem kurduğunu söylüyorum. Cumhuriyetin kurucu iradesinin mantığını doktora tezinde de yazmış biriyim Hepsi açık kaynak isteyen okuyabilir. Hatta diğer yazdıklarım da netten bulunup okunabilir. Dahası siyasal hayat hakkında derslerim de nette açık olarak bulunabilir. Yanıldığımı da düşünüyor değilim velev ki yanılıyorsam da benim yorumum budur. Meseleyi “Türk’üm doğruyum” bağlayacaksanız Türkiye’deki en sahih Osmanlı köylerinden biri olan Sakarya/Hendek/Çalıca köyünden göç hikayesini bile unutmuş bir Türk’üm Doğruyum Yanlış şeyler yapmış olsam da Bilerek hiç doğrudan sapmadım Bu derece aşağı yoruma diyeceğim bu kadardır” ifadelerini kullandı.