SEDAŞ, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den bu yana Türkiye’de kutlanmaya başlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü için bir mesaj yayınladı. Mesajda; basın yayın organlarında görev yapan muhabirinden, sayfa editörüne, yazarından, matbaasına kadar tüm medya sektörü çalışanlarının çok önemli bir kamu görevi üstlendiklerine vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi;

“Kamuoyunun bilgilendirilmesi, tarafsız ve objektif habercilik ilkelerine bağlı kalarak toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunmak için özveriyle çalışan tüm basın mensupları, çok önemli bir görevi başarıyla sürdürmekteler. Özellikle yerel basında görev yapan ve gece gündüz, sıcak ya da soğuk demeden gazetecilik mesleğine sahip çıkan, haber kaygısıyla güçlüklere göğüs geren basın mensuplarımızın koşullarının iyileştirilmesi hepimizin öncelikli dileğidir. Bu vesileyle, tarafsız ve objektif haberciliği ilke edinen, basın ve yayın kuruluşlarında mesleğini icra eden tüm emekçilerin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.”

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmî gazetede yayınlanışının ardından 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler Günü oldu. Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama günü.