Serdivan'da sabah saatlerinde metrelerce yükseklikte iki kişinin helikoptere halatla bağlanarak sepette uçtuğunu görenler, şok oldu. 

Alınan bilgiye göre, yüksek gerilim hatlarınının bakım ve onarımını yapmak için görevlendirilen Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ekipleri, helikoptere çelik halatlarla bağlanan bir sepetin içinde helikopter ile kalkış yaptı. Metrelerce havalanan ekipler, yüksek gerilim hatlarındaki arızaları tespit ederek rapor tuttu.

Helikopter sesiyle dışarı bakan vatandaşlar, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkına dönerken, bu anları cep telefonlarıyla kaydettiler. 

Öte yandan helikopterle bu yöntemle yapılan bakım çalışmalarının ilk kez 2019 yılında hayata geçirildiği öğrenildi. Bu yöntem sayesinde öncelikle enerji iletim hatları helikopterle havadan gözlemleniyor. Tespit edilen noktalarda toz, kum, kimyasal atıklar, tarımsal ilaçlar, deniz tuzu gibi sebeplerle zamanla kirlenen ve arızalara neden olabilecek izolatörlerin her biri, helikopterden püskürtülen saflaştırılmış suyla yaklaşık iki dakikada temizleniyor.  

Diğer yandan helikopterle canlı bakım faaliyetlerinde özellikle yerden erişimi zor olduğu enerji iletim hatlarına havadan erişim sağlanarak arızalar gideriliyor veya periyodik bakım çalışmaları yürütülüyor. Çalışmalar canlı bakım yöntemi ile hattın enerjisi kesilmeden helikopterden sarkıtılan izole halatlara sahip sepette bulunan teknisyenlerce gerçekleştiriliyor.