Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) spot doğalgaz ticareti ile ilgili yeni bir karar aldı.

Buna göre spot boru gazı ithalatı için artık sadece bir yıllık değil, 3 ardışık takvim yılı için kapasite başvurusu alınacak.

Önceki yıllarda her gaz yılı öncesinde ithalat giriş noktalarında sadece ilgili gaz yılı için ve sadece bir yıllık talep çağrıları yapılıyordu. Alınan karar ile ardışık 3 gaz yılı için yıllık spot boru gazı ithalatı kapasitesi başvurusuna imkan tanınmış oldu.

Kurul tarafından alınan karara göre; ilk aşamada Azerbaycan’dan ülkemize doğalgaz ithalatı yapılan giriş noktaları olan Türkgözü, TANAP Seyitgazi ve TANAP Trakya giriş noktalarında 2022, 2023, 2024 gaz yılları için yıllık spot boru gazı ithalatı kapasite ilanları birlikte alınacak.

Yılmaz: Şirketlerin rekabet gücü artacak

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz EPDK’nın aldığı kararın bu kritik süreçte sadece arz güvenliğimize katkı sağlamayacağını, spot boru gazı ithalat lisansı olan şirketlerin satıcı ülkeler ile yapacakları ticari görüşmelerde artık çok daha avantajlı olacağını vurguladı. Yılmaz: “Hem şirketlerin rekabet gücü artacak hem de ülkemizin doğal gaz ithalat maliyetleri azalacak” dedi.

Tüm dünyada ülkeler arası doğalgaz ticaretinde son yıllarda uzun dönemli anlaşmalardan spot anlaşmalara ve Borsa endeksli ticarete geçiş yaşandığını vurgulayan Yılmaz, aldıkları karar ile Türkiye’nin orta vadeli spot doğalgaz ithalat potansiyelinin bugünden planlanabileceğini ve daha öngörülebilir bir ithalat portföyü ile doğalgaz arz güvenliğine önemli katkı sağlanacağını belirtti.