2021 yılında 11-15 yaş arasındaki çocukların yüzde 81'i hemen her gün sosyal medya kullanırken, 6-10 yaş arasındaki çocuklarda bu oran yüzde 57,9 olarak tespit edildi. Düzenli cep telefonu kullanan çocukların ortalama telefon kullanım sürelerine ilişkin ise düzenli olarak cep telefonu kullanan 11-15 yaş arası çocuklar günlük ortalama 276 dakikayı telefon başında geçiriyor. Araştırma sonucuna göre, düzenli cep telefonu kullanan çocuklar, en çok çevrimiçi derse girmek ve ders çalışmak/ödev hazırlamak için cep telefonlarını kullandıklarını belirtiyor.

Uzman Psikolog Ebru Şen, sosyal medya kullanım yaşının 6’ya düşmesiyle ilgili şöyle konuştu: “Çocuklarda sosyal medyanın artık kullanımının yaş olarak düşmesi çok beklenen bir durum aslında. Teknolojinin kullanılmasıyla ilgili gereklilikleri ya da bilinci oturmamış ülkeler bu sorunla karşı karşıya kalmakta. Aynı zamanda konudan uzak kalan aileler de bu sorunun perçinlenmesinde maalesef ki rol oynuyor. Sosyal medyadaki bilinçsiz tüketim çocuklarda şu davranışların yansımasına neden oluyor: Saldırgan davranışlar artıyor, sağlıksız yeme biçimi oluşuyor, kötü alışkanlık edinme kısmını tetikliyor.Bu yine aynı zamanda çocukların akademik başarısında ciddi düşmeye ve zaman yönetiminde ciddi sorunlar yaşanmasına neden oluyor.” Şen, çözüm yollarını şöyle sıraladı:

“Ne olursa olsun teknolojinin dışında alternatif geliştirmek zorundalar sosyal medyanın yalnızca gerçek durumları yansıtmadığını bilmeliler. Ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ebeveynler kendilerini geliştirmeli. Sanat bilim spor gibi birçok yan dallarda kendilerine uğraş bulmalılar.

Çocukların hangi oyunlarla hangi kanalda kaldığını ailelerin, ebeveynlerin takip etmesi gerekiyor.”