Raporda, TCDD tarafından hayata geçirilmek istenen yeniden yapılandırma projesi kapsamında, bölgesel merkezlerin ortadan kaldırılmasının, Dünya Bankası raporları doğrultusunda mevcut ağın yüzde 60’ına yakın kısmının daraltılmasının, temel yük ve yolcu taşımacılığı işletme hakkının üçüncü kişilere devri sayesinde özelleştirmenin sağlanmasının yasal prosedürünün hazırlandığı öne sürüldü.

Raporda, karayolu ağırlıklı ulaşım politikası nedeniyle ödenen ağır bedelin boyutlarının iyi hesap edilerek demiryolu sisteminin modernize edilmesinin, ancak TCDD’nin ileri teknolojilere yatırım yapan yatırımcı bir kuruluş haline getirilmesiyle mümkün olacağı vurgulandı. Raporda, şunlar kaydedildi:

"TCDD tarafından uygulanmak istenen yeniden yapılandırma programında demiryollarının kamu hizmeti niteliğinin sona erdirilmesi amacıyla fabrikaların, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ gibi kuruluşların kapatılması veya satılmasına yol açacak özel sektör yakın işbirliği, işletme hakkının devri ve taşeron uygulamalarına sendika olarak katılmamaktayız. Bu bağlamda, demiryollarının kamu hizmeti üreten kurum olma özelliği korunarak yeniden yapılandırılmasının bir modernleşme stratejisi içinde gerçekleştirilmesi, ayrıca demiryollarının milli savunma yönünden stratejik önemi bulunmasından dolayı kamu hizmeti niteliğinin devam ettirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sendika olarak demiryollarının özelleştirilmesinin anlamsız olduğunu ve konunun devlet/özel bağlamından çok modernleşme bağlamında ele alınması gerektiğini düşünüyoruz."