Biorxiv adlı web sitesinde yayınlanan araştırmada, Oxford aşı ekibinin üzerinde çalıştığı adenovirüs vektörlü aşının hayvanlar üzerindeki olumlu sonuçlar verdiği bildirildi.

Hayvanlar üzerinde yapılan bu incelemede araştırmacılar, aşılı hayvanlarda kontrol grubu hayvanlara göre önemli oranda az viral yük gözlemledi.

Aşılanmış şebeklerde hiç zatüre gözlemlenmedi. Buna ek olarak, aşılanmış hayvanlarda vücut virüsle karşılaşınca stokin sendromu gibi herhangi bir aşırı bağışıklık tepkisi gözlemlenmediği belirtildi.

ChAdOx1 nCoV-19 aşısının henüz Faz 1 klinik denemeleri sürüyor. Semptomatik PCR pozitif Covid-19 hastalığına karşı güvenlik, bağışıklık ve etkisi açısından insanlar üzerinde rastgele kontrollü klinik denemelerde inceleniyor.

TEK BİR ENJEKSİYONU ZATÜRREYİ BLOKE ETTİ

Harvard Üniversitesinden Biyolog David R. Liu twitter hesabında araştırma sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada "Oxford adenovirüs (aşı adayının) tek bir enjeksiyonu maymunlarda etkili sonuclar vererek zatürreyi bloke etti ve viral yükü önemli ölçüde azalttı" diye belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici ise araştırma sonucuna ilişkin şöyle bir twit attı: "En güçlü #COVID19 aşı adaylarından, Oxford Vaccine Project'in aşısı (ChAdOx1-nCoV19) ile deneysel çalışmada olumlu sonuçlar elde edildi. Pnömoni gelişiminin önlenmesi ve viral yükte azalma önemli. Bu yaz Faz 3 başlama şansı yüksek. Bu dönem mottom oldu, 'temkinli, umutlu'"