Türkiye’nin bir çok kurumsal şirket ve firmasına İnsansız Hava Aracı kullanma eğitim ve hizmeti veren Tronik Havacılık Firması geçen hafta sonu Sakarya Üniversitesi içinde bulunan Teknokent içinde kurs verdi. Firmanın Genel Koordinatörü Tamer Savaş’ın da hazır bulunduğu kursta işin uzmanları Drone kullanımının temel unsurlarını kursiyerlere anlattı.

İnsansız Hava Aracı (İHA) Ticari Pilot Sertifika Eğitimleri kapsamında açılan kursta İHA 0 / İHA 1 ve Drone Ehliyeti Eğitimlerini tamamlayan kursiyerler belgelerini almaya hak kazandı. Drone kullanmanın bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de belli izinlere tabi olduğunu anımsatan Tronik Havacılık Firması Genel Koordinatörü Tamer Savaş, “ İnsansız Hava Araçları (İHA) havadan görüntüleme büyük önem arz ediyor” dedi.

Günümüzde haritalama, madencilik, mühendislik gibi bir çok sektörde Drone kullanıldığını anımsatan Savaş, “Birçok sektörde ve birçok alanda Drone yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İHA'lar ya da diğer adıyla Drone 'lar havada uçan birer gözlerimiz olarak bizlere sivil alanda birçok fayda sağlamakta, maliyet ve işçilik olarak çok fazla kazanç sağlamaktadır” dedi.

Savaş, “Tronik Havacılık firması alanında özgün ürünler geliştirmek ve üretmek için Anadolu Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezinde (TEKMER) faaliyetlerine devam etmektedir. Tronik Havacılık olarak amacımız özgün, fark yaratan, yüksek kaliteli ve kullanıcı dostu ürünler geliştirmek, iyileştirmek ve sunmaktır” diye konuştu.

Savaş, “Alanında uzman mühendislerce kurulan Tronik Havacılık insanlı ve insansız hava araçları (İHA- Drone) çeşitleri için uçuş simülasyon teknolojileri ile ilgili olarak tasarım, yazılım geliştirme, üretim ve entegrasyon faaliyetlerini yürütmektedir. Tronik Havacılık, havacılık sektöründeki insanlı ve insansız hava araçları için tasarımdan üretime her aşamada emek yoğun faaliyetler içerisinde bulunarak en yenilikçi ve sürdürülebilir ürünleri üretmektedir” dedi.

Firmalarının Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) aldığı TR-İHA -E-39 numaralı yetkili uçuş okulu olduğunu belirten Tamer Savaş, “Tronik Havacılık olarak SHGM'den Yetkili Uçuş Eğitim Organizasyonu olarak yetkilendirildik ve bu kapsamda eğitimlerimizi yapmaktayız. Bu yetki ile İHA 0 ve İHA 1 Ticari Pilot Sertifika Eğitimleri (Drone Ehliyeti Eğitimi) vermektedir. SHT-İHA talimatında İHA'lar kalkış ağırlıklarına göre dört gruba ayrılmaktadır. Tronik Havacılık, olarak geleceği takip ediyoruz” dedi.

İHA (DRONE) ehliyet sınıfları
İHA-0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan İHA’lar,
İHA-1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,
İHA-2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar, 
İHA-3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar