Kanat, 12 Eylül askeri darbenin yıldönümü sebebiyle yaptığı açıklamada, aradan uzun yıllar geçmesine rağmen halen darbenin olumsuz etkilerinin etkilerinin yaşandığını söyledi. Her darbenin, aslında millete ve ülkenin geleceğine vurulan bir darbe olduğunu vurgulayan Kanat, “Gerçekten güçlü bir demokrasi olsa ve bütün kurumlarıyla işlese, darbeler de imkansız hale gelir.” diye konuştu.

Kanat, ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana inişli çıkışlı yönetimlerle hep yol aldığını hatırlatarak “ Tek parti döneminden, çoklu partilerin seçimlere katıldığı döneme kadar ülke genelinde hep bir tarafı eksikliklere gebe yönetimlerle ilerledi. Çoklu partilerin seçimlere girmesiyle demokrasinin gelişmesi adına ivme kazandı. Demokratik seçimlerin ortaya çıkmasıyla evrensel değerleri taşıyan yeni yönetimlerin iktidara gelme şansı ortaya çıktı. 1950 yılında yapılan seçimde Demokrat parti iktidara geldi.” bilgisini verdi.

1960 DARBESİNİN ACILARI UNUTULMADI

Demokrat Parti iktidarının 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle yıkılmasından sonra kurulan Yüksek Adalet Divanı’nın Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ile Başbakan Adnan Menderes'in de içinde olduğu Demokrat Parti yöneticilerini hapsettiğini ve Yassıada’da yargıladığını dile getiren Kanat, “ Bir dizi davada yargılanan 395 kişi çeşitli cezalara çarptırıldı. Bunlardan 14’ü idam kararı oldu. 14 idam cezasından Celâl Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın cezaları onanırken, Celâl Bayar'ın cezası 65 yaşın üstünde olduğu gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çevrildi. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ise idam edildi. Bu gün o acılar hala unutulmadı.” diye konuştu.

GELECEK PARTİSİ HER TÜRLÜ DARBEYE KARŞI

12 Eylül 1980 askeri darbesinin de büyük bir zulüm, acı ve yıkımlara sebep olduğunun altını çizen Kanat, bu gün Türkiye’nin birçok sorunun altında 1980 darbesinin ortaya çıkardığı antidemokratik uygulamalar olduğunu belirtti. 15 Temmuz hain darbe girişiminin de bu antidemokratik saldırıların son hamlesi olduğuna işaret eden Kanat, “Gelecek partisi olarak askeri, sivil tüm darbelerin karşısındayız. Tüm darbelerin ivedilikle araştırılması ve faillerinin ortaya çıkarılması, yargı önünde hesap vermesi gerekmektedir. Darbelerin son bulması güçlü, demokratik yönetimlerle mümkün olacaktır. Gelecek partisi olarak önceliğimiz ülkemize hür parlamenter sistemi getirerek yasama, yargı ve yürütme erklerine bağımsızlıklarını kazandırmak ve ülke demokrasisini güçlendirmektedir.” şeklinde konuştu.