VAKA SAYISI 5’E ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı’nda Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantısı sonrasında Bakan Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ortak basın toplantısı yaptı.

Koca, “İlk iki vakamızın belirli bir odağı var, 3 yeni tanı daha koyduğumuzu söylemek isterim. Tamamı doğrudan birbiri ile bağlantılı” ifadesiyle Türkiye’de bugün itibariyle vaka sayısını 5 olarak duyurdu.

Koca, “Sabah erken saatlerde kamuoyu ile ikinci vakayı paylaştık. 10 Mart itibariyle olayın Türkiye’deki seyri diğer ülkelere göre avantajlı konumunda. Tedirgin olmamalıyız. DSÖ benzer bir tabloyu yaklaşık 20 yıl önce de ilan etmişti. Yeni aldığımız tedbirler ise, hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz. Mesai saatleri içerisinde ziyaretçi alınmayacak.

RAHAT İZİN ALACAKLAR

Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izin alabilecek. Vatandaşımız herhangi bir hastalık bulgusu olduğunda Alo 184’ü arayabilecek. İlk, orta ve liselerin 16 Mart'tan itibaren tatil edildi, ara tatil öne çekildi. Üniversitelere ise 3 haftalık bir ara verildi. Ayrıca dün bir genelge ile kamu görevlilerinin yurt dışı seyahatlerini kısıtlayan bir açıklama oldu. Bugün yayınlanan karara göre de direkt 14 gün izinli sayılacak. Sağlık kurumlarına gitmelerine gerek kalmayacak. Yurt dışına mümkün mertebe çıkılmaması gerektiğini belirtiyoruz. Yurt dışında olanların ise Türkiye'ye dönmek için ısrarcı olmalarını yanlış buluyoruz. Olabildiğince bu dönemi kendilerini izole etmeleri gerekiyor” dedi.

ŞEHİR SÖYLENMİYOR

Herkese test yapılmadığını, Bilim Kurulu'nun bu konuda algoritması olduğunu da anlatan Koca, ”Hasta şikayetlerine göre test yapılması söz konusu. Hastalarımızla ilgili tedavileri konusunda tereddüt olmamalı. Karantina altına alındıkları bilinmeli” diye konuştu. Koca, ilk hastada olduğu gibi yeni 4 vakayla birlikte Corona virüsü tanısı konulmuş hastaların hangi şehirde olduğu konusunda ise, “Hastalarımızın hangi şehirde olduğu bilgisinin çok yararlı bir bilgi olduğunu düşünmüyorum. Bugün bir şehir, yarın bir başka şehir olabilir” demekle yetindi.

AVRUPA TEMASLI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Mart’ın ilk dakikalarında 01.00’de “Avrupa temaslı, erkek bir birey” için Corona virüsü tanısı konulduğunu açıklayarak Türkiye’deki ilk vakayı kamuoyuna duyurmuştu.

Koca, bugün de sabah 08.30’da Twitter aracılığıyla “Dün akşam sonuçlanan test, üzücü bir öngörüyü doğruladı. Bir hastamız daha var. İlk hastamızın, tanı konur konmaz takibe alınan çevresindendir. Virüsün olası yayılımını bu sınırlar içinde tutabilmek için gerekli tedbirlere başvurduk. Sorunun üstesinden birlikte geleceğiz” mesajıyla Türkiye’deki ikinci vakayı açıklamıştı.

UÇUŞ YASAĞI GETİRDİ

Türkiye’nin bugüne değin İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin’e seyahat yasağı uyguladığını anımsatan Koca, “9 tane daha ülkeye de seyahat yasağı kararı verildi. ABD’de 54 ülkeye seyahat kısıtlaması koydu. Ama Türkiye risk listesinde bulunmuyor” açıklaması yaptı. Yasağın detaylarına ilişkinse Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan konuştu. Turhan, ‘’İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin’in ardından “Havayolunda trafiğinde, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika Avusturya, İsveç ve Hollanda yarın 08.00'den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurulmuş olacak. Tabii ilk beş ülkede olduğu gibi bu ülkelerden vatandaşlarını almak üzere boş uçaklar gönderilmesine ise izin vereceğiz” dedi.

TOPLU TAŞIMA

Toplu taşımacılıkta dezenfektasyon yapılması için gerekli uyarıları yaptıklarını anlatan Turhan, liman başkanlıklarında da tedbirler alındığını, gemi geliş bildirim yükümlülüğünü ise 24 saatten 48 saate çıkardıklarını kaydetti. Turhan, Türkiye’nin ticari ilişkileri bakımından İran üzerinden yapılan karayolu ticaretini Gürcistan’a kaydırdıklarını da açıkladı.

KAMU PERSONELİ ANNELER

Adalet Bakanı Gül de, ceza infaz kurumundaki tüm personeli kurumlara girişlerinde vücut ateşi ölçümü gibi sağlık kontrolünden geçireceklerini belirterek, “Ceza infaz kurumları arasındaki nakiller 2 hafta süreyle ertelendi. Açık ve kapalı tüm cezaevlerindeki görüşler iki hafta süreyle ertelenmiştir. İki hafta süreyle açık cezaevinde kalanların özel izin hakları ertelenmiştir. Cezaevlerindeki aile görüş odaları kullanma hakkı 2 hafta süreyle ertelenecek. Görüş hakkı kullandırılmamış mahkumlarla ilgili bu süreçten sonra kullanamadıkları görüşme ve izin hakları kendilerine tanınacak” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Koca, “Önümüzdeki günlerde dünyadaki seyri görerek dinamik bir yapı ile alabileceğimiz kararları taşımış olacağız” diyerek yeni tedbirler almaya devam edebilecekleri mesajını verdi. Koca, özellikle kamuoyunda kreşler, ilk ve orta öğretimde eğitime ara verilmesiyle birlikte çocuklarına nasıl evde bakacakları konusunda sorun yaşayan ailelerle ilgili soruyu da yanıtladı.

MAZARET İZNİ

Koca, Cumhurbaşkanlığı’nca yurtdışından dönenler yanı sıra gerekli risk grupları için 16 Mart’tan itibaren 12 gün için idari izinli sayılmaları kararı alındığını anımsatarak, “Okul öncesi ve ilköğretim çağında çocuğu olan kadın çalışanlara yıllık izin verilecek ve yıllık izin hakkı bulunmayanlar içinse mazeret izni verilecek” bilgisini verdi. Benzer şekilde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da anneler için ya yıllık izin ya da mazeret izni seçeneğini de açıkladı.

İDARİ İZİNLİ SAYACAK

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın dün Corona virüsüyle mücadele kapsamında temizlik sıkıntısına yol açılmaması için ASKİ’nin su faturasını borcunu ödeyemeyen konutlarda iki ay süreyle su kesme uygulaması yapmayacağını duyurması ise halkı rahatlattı. Bugün de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu gibi bazı belediye başkanları da su fatura borcu nedeniyle su kesintisi yapılmayacağı yönünde açıklamalara imza attı. Yavaş, bugün de kreşler, ilk ve orta öğretimde eğitime ara verilmesi kararı dolayısıyla belediye çalışanı anneler için “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak; belediyemiz, bağlı kuruluşları ve iştiraklerinde çalışan 12 yaşından küçük çocuğu olan anneler okulların tatil edilmesi sebebiyle idari izinli sayılacaktır” duyurusu yaptı.

KOLONYA ÜRETİMİ

İşin ekonomi boyutunda, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, tüketicileri korumak üzere maske gibi tıbbi malzeme üreticileri ile gıda talebi dolayısıyla perakende sektörünü denetleyecekleri açıklaması ardından ekonomik tabloya ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank vatandaşlarca yoğun talep gösterilen kolonya üretimiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Dünyada Corona virüsü etkilerinin tam olarak hissedilmediği Ocak ayında Türkiye’nin sanayi üretiminde yüzde 7.9’luk artış görüldüğünü söyleyen Varank, “Sektörel gelişmeleri ve piyasaları yakından takip ediyoruz. Üretim cephesinde kalıcı bir toparlanma için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün, Enerji Bakanlığı ve EPDK ile birlikte kolonya ve dezenfektan üretimini arttıracak stratejik bir adım attık. Üretim artışıyla hem ithalatın hem de fiyat spekülasyonunun önüne geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YASAĞI

Bu arada Meclis'te de özel önlemler uygulanmaya başlandı. Milletvekilleri odaları ve ziyaretçi salonunda dün yapılan dezenfektasyon işlemi, bugün 600 milletvekili (ancak şimdiki sandalye sayısı itibariyle 589 milletvekili) için buluşma noktası olan TBMM Genel Kurulu salonuna uygulandı.

Siyasi parti temsilcilerinden oluşan TBMM İdari Amirliği yönetimi de Meclis yerleşkesine grup toplantıları da dahil iki hafta ziyaretçi kabul edilmemesine karar verdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop da dün vekillere gönderdiği yazıyla hem yapılacak dezenfektasyon işlemi hakkında bilgi vermiş hem de zorunlu haller olmadıkça yurtdışı seyahati yapılmaması çağrısında bulunmuştu.

İŞÇİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Türkiye’de özellikle gıda, temizlik ürünleri satışı yapan perakendeci zincir mağazalara yönelik talep artışı bu satış noktalarındaki personeli ise olumsuz etkiledi. Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN), “Küresel salgın olarak ilan edilmiş bir virüsle mücadele ederken sürekli temas gerektiren işimiz sağlığımızı tehdit etmektedir. Salgın boyunca ücretli izin halkın ve bizlerin sağlığı için gereklidir. Ayrıca stoklamalar yüzünden daha uzun mesaiye mahkum değiliz” açıklaması yaptı. DGD-SEN, üyelerine de iş yerindeki olumsuz koşullara itiraz etmeleri çağrısı da yaptı.