Üretim ve Ticaret Kurulu (ÜTİK) Başkanı Özkan Pınar, İçişleri Bakanlığı’nın, 81 İl Valiliğine gönderdiği ve 17 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında yürürlükte olacak “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelgeyi değerlendirdi.

İŞLETMELER ÜMİTLERİNİ KAYBETTİ
Pandemiden etkilenen işletmelerin yüzde 50’sinin açılamayacak durumda olduğunu belirten Başkan Özkan Pınar, “Ülkemizde 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanan tam kapanma sonrası, kademeli normalleşme adımlarını belirleyen İçişleri Bakanlığı genelgesi yayınlanmıştır. Bu genelgeye göre yeme – içme yerleri yine gel-al ve paket servis şeklinde çalışabilecektir. Halbuki tam kapanma öncesi vaka sayılarının 60 binli rakamlardan 10 binli rakamlara düşmesi ile beklenti yeme-içme yerlerinin açık alanlarının hizmet vermesine izin verilmesiydi. Yaklaşık 1,5 yıldır can çekişen cafe-restoran işletmecileri ve çalışanları son genelge ile artık ümitlerini tamamen kaybetmişlerdir. Yaptığımız tahminlere göre, pandemi öncesi çalışan işletmelerin en az % 50’si zaten açılamayacak durumdadır” dedi.

SEKTÖR PİZZACIDAN İBARET DEĞİL!
Milyonlarca çalışanın ekmeksiz kaldığını dile getiren Pınar, “Genelge ile izin verilen, gel-al ve paket servis uygulamaları, Türk yeme-içme sektörünün yapısına ve ürün çeşitliliğine zaten uygun değildir. Koca bir sektör pizzacılardan ibaret değildir. Kaldı ki, bu işletmelerin kapalı olması milyonlarca çalışanı da ekmeksiz bırakmaktadır. Hepimizin bildiği bir Türkiye gerçeği olarak, sektör çalışanlarının önemli bir kısmı kayıt dışı ve gündelik ile çalışmaktadır. Hala yoğun bakımda yaşama tutunmaya çalışan sektörün son temsilcileri de batmadan, açık alanlarla ve % 50 kapasite ile sınırlı olmak üzere yeme-içme yerlerine 07:00 – 20:00 saatleri arasında çalışma izni verilmelidir” ifadelerini kullandı.