/Nurettin Eryılmaz//

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne maskesiz şekilde giden ve uyarılara aldırış etmeden o anları kayıt altına alan anne ile kızı adeta doktorun sabrını zorladı. Soğukkanlı şekilde anne ve kıza maske takması için uyarılarda bulunan doktor, uyarılara aldırış etmeyerek maske takmayı reddeden anne ile kızı için beyaz kod verdi. Beyaz kod üzerine odaya gelen hastane polisi ve güvenliği anne ile kızı dışarıya çıkarttı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde anne ile kızın hareketi tepki toplarken, doktorun sergilediği davranış ise takdir topladı.

Sakarya Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Gökhan Gedikli, sosyal medyada gündem olan olayla ilgili Halk54.com'a açıklamalarda bulundu.

"BU BİR ŞİDDET EYLEMİDİR"
Hasta yakını ve hastanın ısrarla maskesiz olarak acil servisteki doktoru taciz ettiğini söyleyen ve bunun bir şiddet eylemi olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gedikli, "Bugün maalesef sosyal medyada Yenikent Acil Servisinde gerçekleşen bir olaya şahit olduk. Burada hasta yakını ve hasta ısrarla maskesiz olarak acil servisteki doktoru taciz etmiştir. Bu bir şiddet eylemidir. İlla ki şiddetin fiziksel olması gerekmez. Psikolojik olarak şiddet uygulamıştır ve haksız yere uygulamıştır." dedi.

"MASKE TAKMAK KANUNİ BİR ZORUNLULUKTUR"
Maske takmanın kanuni bir zorunluluk olduğunu anımsatan Uzm. Dr. Gedikli, "Şuanda pandemi dolayısıyla toplu taşıma araçları, kapalı alanlar, sağlık kuruluşları, resmi daireler ve AVM'lerde maske takmak kanuni bir zorunluluktur. Takmayanlar hakkındaki cezai işlemler kanunla ve İl Hıfzıssıhha kurulunun kararlarında açıkça belirtilmiştir. Ancak bu vatandaşlar bu kanuna aykırı olarak hareket etmişler. Doktor arkadaşa psikolojik olarak şiddet uygulamışlardır. Bu kanunlarda maske takmamanın cezasını uygulamayan mülki idari amirleri de bu vatandaşlar kadar suçludur." diye konuştu.

"İDARİ VE ADLİ MAKAMLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"
Başkalarının sağlığını tehlikeye atmanın ciddi bir suç olduğunu da hatırlatan Uzm. Dr. Gökhan Gedikli, "Hala günümüzde toplu taşıma araçlarında, hastane koridorlarında, bankalarda, AVM'lerde yüzlerce insan maskesiz olarak dolaşmakta ve pandeminin süresini uzatmaktadır. Maske takmamak ana yasal bir hak olamaz. Başkalarının sağlığını tehlikeye atmak ciddi bir suçtur. Bu kişiler hakkında gerekli idari ve adli makamları göreve çağırıyoruz. Bu tip davranışları gösterenler hakkında yasal işlem yapılmasını istiyoruz. Sakarya Tabip Odası olarak doktor arkadaşında sonuna kadar yanındayız." şeklinde konuştu.