Pittbull, terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasilerio ve bu ırkların melezlerinin ülkeye girişi, üretilmesi, sahiplenilmesi, satışı, reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesi, bulundurulması ve beslenmesi 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yasaklandı.

Bu yasaklara uymayanlar hakkında 5199 sayılı kanunun 28’inci maddesinin (k) bendi gereği hayvan başına idari para cezası (2021 yılı için 11.000 TL) uygulanarak hayvanlara el konulacak.

Kısırlaştırılan hayvanların 14.01.2022 tarihine kadar belgeleriyle birlikte İl veya İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine başvurarak kayıt altına alınması gerekiyor.

Bu tarihe kadar hayvanları kaydettirenlere bu hüküm kapsamında idari yaptırım uygulanmayacak.

Ayrıca karara göre bu türlerin kayıt belgesiz dolaştırılmaları, tasmasız gezdirilmeleri, ağızlıksız gezdirilmeleri, halkın yoğun olduğu alanlara ve çocuk oyun alanlarına sokulmaları yasak. 

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Pitbull ve benzeri ırk köpeklerin 14 Ocak'a kadar kısırlaştırılıp çip takılarak kaydının zorunlu hale getirilmesiyle, sahiplerinin bu hayvanları sokaklara bırakmaya başladığını söyledi. 
Yıldız, bu hayvanları sokağa terk edenlere 30 bin tl, yasaklara aykırı davrananlara ise 11.000 TL idari para cezası uygulanacağını ifade etti.