Veteriner hekim Mustafa Yıldız, yaklaşan kurban bayramı öncesi önemli açıklamalarda bulunarak kurban alacak vatandaşları uyardı.

Yıldız, yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki ayın sonunda 30/7/2020 kurban bayramının arifesidir.31/7/2020 ise kurban bayramının birinci günüdür. Kurban bayramı yaklaşırken dinimizde,kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir.Bu ibadeti yerine getirmek için  kurbanlık hayvan seçmek ve de satın almanın tam zamanıdır.

Kurbanlık hayvanlarda bulunması gereken özellikler nelerdir?

Öncelikle dinimizde sığırlar,koyunlar,keçiler,develer kurban edilebilir.Bu hayvanların hem erkekleri hem de dişileri kurban edilebilir. Dişilerde ekstradan gebe olmaması önem arz etmektedir. Yukarıda saydığım tüm hayvanlarda özürlü olmaması dinen olmazsa olmazlardan bir kuraldır.Kurban edilecek hayvanlarda hasta,kör, topal,organ eksikliği v.b. eksiklikler olmamalıdır.

Alacağınız kurbanlık hayvanın et kemik oranı nasıl olmalı?

Bazı hayvanlarda etten çok kemik mevcuttur. Buda demek oluyor ki dağıtacağınız ve de tüketeceğiniz etten çok kemik olacaktır.Bunun için ince kemikli arka kalça ve de but bölgesi simgesel küp şeklindemi yoksa dikdörtgen şeklinde mi? Arzu edilen küp şeklinde olmasıdır.Karın bölgesinde büyük işkembeli olması arzu edilmez.Büyük işkembeli olması o hayvanda et oranının az olduğunu gösterir.

Dişi hayvanlar mutlaka serbest veteriner hekimler tarafından gebelik muayenesinden geçmelidir.İleri gebe hayvanların kurban edilmesi doğru değildir.Aynı zamanda ülke hayvancılığına zarar verir.Hastalık yönünden de serbest veteriner hekimler tarafından kurban edilecek hayvanlar gerek kesim öncesi gerekse kesim sonrası insan gıdası olarak tüketilmesinde sakınca olup olmadığı yönünden muayene edilmelidir." ifadelerine yer verdi.