HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
Bu yıl 3.’sü düzenlenen Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali açıldı. 19 Eylül Cumartesi gününe kadar devam edecek festivalde Orman Genel Müdürü (OGM) Bekir Karacabey, orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ormanlar yangınlarının büyük bölümünün hava sıcaklıklarının yüksek, nemin ise düşük olduğu dönemlerde yaşandığına dikkat çeken Karacabey, "Bu yıl orman yangınlarında artış var. Geçen yılın dilimine kıyasladığımız zaman çıkan orman yangınlarında bu yıl yüzde 36'lık bir artış söz konusu. Yanan ormanlık alan geçen yıldan daha az. Bu yangınların bir kısmı kasıtlı olarak çıkarılmış ancak çoğunluğu kasıttan ziyade ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlar. Kuraklıkta çok etken, biliyorsunuz uzun süredir yağmur yağmadı. Sıcaklıklar da mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bunun neticesinde ormanlık alanlarda da nem oranı çok düştü. Şuanda bazı kritik bölgelerde yüzde 10'un altına dahi nemin düştüğü yerler var. Ordaki bütün yanıcı maddeler ağaçların dallarını yaktığı zaman çabucak alevlenmiyordu. Nemin düşmüş olması ve sıcaklığın yüksek olması sebebiyle küçük bir kıvılcım yangına sebep oluyor." diye konuştu. 

Yangınların söndürülmesinin hemen ardından ağaçlandırma çalışmalarına başlandığını belirten Karacabey, "Yaz ayları orman yangınları konusunda riskli bir dönem. Özellikle bu dönemlerde sürekli teyakkuz halindeyiz. Yanan ormanlık alanları kendi halinde bırakmıyoruz, ağaçlandırıyoruz. Bu ağaçlandırma çalışmalarını fidan dikimi ve tohum ekimi olarak yapıyoruz." dedi.