HALK54.COM/Zeynep Eda ATEŞ’in haberi 
TV264 ekranlarında yayınlanan “Gazeteciler soruyor” isimli tartışma programının daimi konuğu Halk54 Genel Koordinatörü Hüseyin Cumalı, koronavirüs ile birlikte tekrar gündeme gelen fiziki anlamda bağımsız Sakarya Adliyesi Binası’nı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’a sordu. Cumalı, “Koronavirüs ile beraber mevcut adliye binasının dar olması orada sıkıntıya neden oluyor yeni bir bağımsız adliye binası ile ilgili bir düşünceniz var mı?” sorusu üzerine Yavuz, “Adliye binası bizden önce ki dönemde başlayan ama bizim dönemimizde tartışılan bir yer. Yani inşaatına bizden önce başlanıldı ama adli faaliyetleri bizim dönemimizde başlayan bir yer” dedi.

HASTANE ÖRNEĞİ
Yavuz, “Dolayısıyla çok eski değil yani fii tarihinden gelmiyor ama aradan çok kısa süre geçmiş olmasına rağmen adliye çok sıkıştı. Neden? Yani hastanelerde öyle mesela... Dışarıya sevk ediliyor hastalarımız özellikle yoğun bakım ünitesi sebebiyle ama biliyor musunuz! Bizim dönemimizde 2002’den 2020’ye yüzde bin 65 artmış yatak sayısı... Yani 2002 yılında 32 olan özel ve kamuda yoğun bakım ünitesi varken şimdi 373’e çıkmış. 2019’dan 2020’ye son bir yılda 100 tane yoğun bakım ünitesi açılmış. Yani 2000 yılında, 2002 yılında 32 tane yoğun bakım üniteniz var. Ama sadece son bir yılda 100 tane kurulmuş buna rağmen yetmiyor” diye konuştu.

ORASI ŞİŞTİ
Yavuz, “Adliye de böyle, ben staj yaptığım dönemde hatırlıyorum. İki tane icra dairesi var. Üç oldu dört oldu gidiyor böyle. Yine ben staja başladığım dönemde ağır ceza mahkemesi 2 tane vardı. Şimdi 3 oldu, 4 oldu, 5 oldu orası da gidiyor. Peki neden! Vakalarda çok artış mı var? Yok, eskiden bir hakim 100 dosyaya bakıyordu. Şimdi ise bir hakim 20 tane dosyaya baksın da çok nitelikli bir iş çıksın isteniyor. Dolayısıyla yeni birimler kurulduğu için yeni alanlara ihtiyaç oluştu ve orası şişti. Hem bağımsızlığı biliyorum bina anlamında söylediniz hem o yönü var. Kabul ediyorum ama hem de artık gerçekten yetmiyor” dedi.

HOŞ DEĞİL TABİ
Yavuz, “Adalet Bakanımız Sakarya’ya geldiğinde kendisini de götürdük. Dedik ki ‘bizim manzarayı bir gör sayın bakanım’ Burada Bölge Adliye Mahkemesi’nin açılışında geldiğinde orada koridorları bile artık kapatıp birimlere dönüştürmeye çalıştık. Dolayısıyla orada bir ihtiyaç var. Bunu önleyelim diye orada yeni bir binaya biliyorsunuz vergi dairesi vergi mahkemeleri, idare mahkemeleri taşındı. Yine başka bir iş merkezinde de biraz rahatlatıldı ama şimdi gittikçe dağıldı. Tabi bu da hoş değil. Herhangi birisi adliyeye girdiğinde her şeyin aynı binada olduğu bir yer çok daha konforlu olur. Artık ondan gittikçe uzaklaşmaya başladık” dedi.

NE ZAMAN OLACAK!
Sıkıntıyı iyi bildiklerini anımsatan Yavuz, “Çünkü yetmiyor. Birazda mecbur kaldık. Dolayısıyla yeni bir adliye binasına şiddetle ihtiyaç olduğunu bende ifade edebilirim. Bu adliye binası inşallah önümüzde ki süreçte yine bana söyleyecekler yaa siz zaten hep olacak diyorsunuz. Biz çok yakın bir zaman da olacak hiç demedik. Bunu takip ediyoruz. Bu yıl olacak demiyorum, Belki gelecek yıl da olmayacak ama önümüzde ki süreçte bir şekilde bu olsun diye bir uğraş veriyoruz” diye konuştu.

VALİLİĞİN YANI NE OLDU!
Yavuz, “Adalet bakanımızla da sık sık bu konuyu görüştük. Çok yakın bir tarihte beklemeyin ama önümüzde ki sürece doğru, süreç içerisinde bunu projelendireceğiz elbette diyen bir yaklaşım var. Dolayısıyla çok uzun sürmez bir adliye binasını bu şehre kavuşturacağımızdan ben eminim böyle düşünüyorum. Ama sadece adliye binasını yapmak değil,  çünkü bir yer ayırdık valiliğin yanında bunun yer konusu da var. Şuan da nerede yapılacağı da önemli orada bir yer ayırdık. Ama baro başkanımızdan avukatlara varıncaya kadar hatta başka bir takım kesimlerde bu adliye binasının orada değil de şehir merkezinde olması gerektiğini savunuyor” dedi.

ÖNCE TARTIŞILSIN
Yavuz, “Bende geçen bir ara dedim ki ‘bunu tartışmaya açıyorum’ dedim. Bu orada da mı olmalıdır, başka bir yerde mi olmalıdır! Çünkü bu çok önemli bir konu ve bunu tartışmamız lazım. Baro çevreleri avukatlar burada istiyor ama burası mıdır, orası mıdır? Sadece avukat arkadaşlarımız değil en önemli kesim onlar çünkü onlar bu işin içerisindeler doğru onların görüşü önemsiz demiyorum ama onların görüşünün yanında sizin görüşünüz. Bizim görüşümüz, bu şehrin görüşü, hemşerilerimizin bu milletin görüşü çok önemli. Şehir merkezine döndürdüğümüz gün bir yer sorununu çözebilecek miyiz?” diye konuştu.

ELEŞTİRİYE AÇIK
Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Biz adliye binasını ve valilik binasını oraya yaptık ki şehir zemini daha sağlam bir yere doğru gitsin. Şimdi bu tarafa getirerek ‘zemini iyi olmayan bir yere doğru şehri dönüştürmek mi istiyoruz?’ diye bir eleştiriyle karşı karşıya kalmamız mümkün. Eleştiriden öte hakikaten biz daha sağlam zeminli yere insanları yönlendirmek adına hükümet binalarını oraya almışken bu tarafa alarak milletimize hemşerilerime kötülük mü yaparız acaba onlarda da artık bu tarafa yönelebilirsiniz. Sağlam zeminli bir tarafa gitmek için kendinizi zorlamanıza gerek yok bir algı mı oluştururuz ki bu da hakikaten iyi olmaz” dedi.

YERİNİ HAZIR ETMELİYİZ
Yavuz, “Bütün bunları işte enine boyuna düşünüp tefekkür etmemiz gerekir istişare etmemiz gerekir tartışmamız gerekir. Bir daha özetlemek istiyorum bir, bir adliye ihtiyacı vardır ve bizde bunun farkındayız ancak bu çok kısa süre içerisinde olamayabilir. İlerleyen zaman dilimi içerisinde yapmaya çalışacağız. İki, madem böyle bir ihtiyaç var bir adliye binası yerini şimdiden bir an önce hazır etmemiz gerekir. Ettiğimiz yer acaba doğru yer değil midir başka bir yerde mi bu binanın yerini hazırlamamız gerekir bunu da netleştirmemizde fayda var. Üç, buraya taşınsın dendiğinde doğru bir şey mi yapıyoruz bunu çok iyi sindire sindire düşünmemizde fayda var” diye konuştu.