Haftanın Karizması
İlknur Ebiz Yıldız
Sakarya Barosu Başkanı

Ekibiyle birlikte girdiği zorlu yarışta 508 oy alarak 67 yıl sonra baro tarihinde ilk kadın başkan seçilen Başkan İlknur Ebiz Yıldız şu sıralar tebrikleri kabul ediyor. Başkan seçildikten sonra birlik ve beraberlik mesajı veren, pozitif enerjisiyle dikkat çeken, Sakarya’daki bütün kadınların yanı sıra bütün kesimlerin desteği alan Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız bu haftanın karizması oldu.

Haftanın  Unutulmayanı
Hüseyin Avni Coş
Sakarya eski Valisi

15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi, o karanlık gece ülkenin her yanında vatan evlatları çıplak elle tank, tüfek, makineli tüfeklere karşı koydu. Şanlı Türk Bayrağı’nı alan sokağa koştu. İşte o karanlık gecede Türkiye’de tek işgal edilen valilik “Sakarya Valiliği” idi. İşgal altındaki Sakarya Valiliği başta olmak üzere il genelinde on binler sokağa aktı. Zamanın Kent Meydanı’nda toplanan kalabalık, valiliğe akın etti. Hiç şüphe yok ki o gecenin isimsiz binlerce kahramanı oldu. İşte o kahramanlardan birisi de zamanın Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş idi. Hain teröristlerin o gece hedefinde olan Vali Coş, Sakarya halkıyla birlikte ‘dik’ durdu. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümünü geride bıraktığımız şu günlerde mücadelesiyle halen hafızalardan silinmeyen Vali Coş’u biz haftanın unutulmazı seçtik.

Haftanın Başkanı
Turgut Babaoğlu
Hendek Belediye Başkanı

Bölgesel Amatör Ligi (BAL) namağlup bitiren Hendekspor, Yalova Atatürk Stadında oynanan Play Off finalinde  Çilimli Belediyespor’u 4-1 mağlup ederek Şampiyon oldu ve 3.Lige yükseldi. Hendek’in elde ettiği bu başarıda büyük pay sahibi olan Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, gece-gündüz demeden bir taraftar gibi takımına olduğu destek ve gönüllerde kurduğu tahtla haftanın başkanı oldu.

Haftanın Sınıfta Kalanı
Raif Ugan
Nam-ı değer cik cik Raif

Sakarya basınında yaptığı sosyete haberleriyle tanınan, zengin zümre dışında kimseyle röportaj yapmayan, basın sektöründeki çömezliği nedeniyle ‘cik cik’ lakabıyla tanınan Sakaryadan taraf internet sitesinin imtiyaz sahibi Raif Ugan, sitemiz Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Cumalı’nın Cadde 54 ile ilgili olumsuzlukları dile getirdiği köşe yazı üzerinden Cadde 54 yönetimine şirin gözükmek için yazmaya çalıştığı o anlamsız köşe yazısıyla bu haftanın rakipsiz sınıfta kalanı oldu.

Haftanın  Dostu
Akif Yener
Şarkıcı

Onun adı efsane Sakarya, Ne aşk ne hayat ve Sakaryaspor 50. Yıl marşı bestekârı olan şarkıcı Akif Yener geçen günlerde İstanbul Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Basında Kültürün Yansımaları ve Başarıda Yılın En’leri Ödül Töreni”ne katıldı. Burada yaptığı açıklamalarda bir kez daha basın dostu olduğunu gösteren Akif Yener, bu haftanın basın dostu ve en cana yakını oldu.

Haftanın Siyasetçisi
Burak Çelik
AK Parti Pamukova İlçe Başkanı

İlçesine hizmet getirmek için Ankara Genel Merkezi mesken tutan, bir çok ilçe başkanı rutin yol alırken, Pamukova sokaklarında adım basmadık yer bırakmayan, halkla girdiği sıcak diyaloglarla sevgi seli kuran AK Parti Pamukova İlçe Başkanı Burak Çelik, efendiliği, mütevaziliği, çalışkanlığı ve ilçesine olan hakimiyetiyle bu haftanın rakipsiz siyasetçisi oldu.

Haftanın Muhtarı
Fikret Can
Serdivan Muhtar Derneği Başkanı

Seçildiği ilk günden itibaren mahalle halkının sorunlarıyla dertlenen, kendisine iletilen sorunların çözümü için bütün kurumları tek tek gezen Serdivan Köprübaşı Mahalle Muhtarı Fikret Can, aynı zamanda yürüttüğü Serdivan Muhtarlar Derneği Başkanlığı’ndaki görevi nedeniyle bölgesindeki bütün muhtarların sorunlarıyla ilgili yaptığı girişimlerle bu haftanın muhtarı oldu. 

Haftanın Şampiyonu
Zeki Aydıntepe
Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı

Sakarya Gazeteciler Birliği’nin geçen Salı günü yapılan genel kurulu öncesinde aday olmak için kolları sıvayan başkan vekili Müjdat Çetin ile birlik üyesi Engin Arapoğlu’na hayatları boyunca unutamayacakları şekilde ders veren, ilerlemiş yaşına rağmen halen dinç ve zinde fiziğiyle dikkat çeken, gençleri cebinden çıkartırcasına halen sahada çalışan Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı Zeki Aydıntepe, bir kez daha girdiği seçimde gösterdiği büyük başarı ve performansla haftanın her anlamda rakipsiz şampiyonu oldu. 

Haftanın Sağlıkçısı
Ayşegül Şahin Tanrıkulu 
Hemşire

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde elbette bütün bölümler çok önemli ve burada çalışan bütün sağlıkçılar bizim baş tacımız. Ancak bazı isimler vardır ki mesleğine olan aşkı, gayreti, çalışkanlığı, işindeki başarı ve hastalarla olan diyaloğuyla bir adım öne çıkar. İşte o isimlerden biri olan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Kampüsü Yara Bakım Birimi’nde görevli Ayşegül Şahin Tanrıkulu, günün her saati yoğun olan Yara Bakım Birimi’ndeki çalışkanlığı, hastalara gösterdiği yakın ilgi, elbette mesleğine olan saygısıyla bu haftanın sağlıkçısı oldu. 

Haftanın Çalışkanı
Atalay Kalk
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı S.B.H.İ.S.

Sakarya’da haftaya damgasını vuranların yer aldığı Halk54 Panorama köşesinde bu hafta genç, dinamik, efendi ve işindeki disiplin anlayışıyla dikkat çeken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sakarya İl Müdürlüğü Basın Halkla İlişkiler Birim Sorumlusu Atalay Kalk, sıra dışı çalışma azmiyle haftanın en çalışkanı oldu. 

Haftanın Köşe Yazarı
Hüseyin Can İğdir
Medyabar Köşe Yazarı

Sakarya medyasında ne yazık ki gazeteci pek yetişmiyor. Şöyle arkamıza doğru baktığımız zaman bir elin parmakları kadar yetişen gazeteci yok. Şimdi “bu kimin ayıbı” tartışmasına girersek uzun sürer. Ancak bir elin parmakları kadar da olsa Sakarya’da gazeteci yetişiyor. İşte o yetişen yeni nesil gazetecilerden birisi de Medyabar haber sitesinde Hüseyin Can İğdir oldu. Efendiliği, çalışkanlığının yanı sıra gündeme dair yazılarıyla dikkat çeken Hüseyin Can İğdir bu haftanın da köşe yazarı oldu. 

Haftanın Yorgunu
İzzettin Kömürcü
Sakarya Yenigün Gazetesi Taraklı Muhabiri

Onu bilen bilir. Onu tanıyanlar iyi bilir. Çalışkan, dost canlısı, ilçesine katkıda bulunmak için her kapıyı çalan bir Taraklı aşığıdır. Gece-gündüz demeden Taraklı’nin ilerlemesi için mücadele eden Sakarya Yenigün Gazetesi Taraklı Muhabiri İzzettin Kömürcü, güne sabah saat 05.00’te sporla başlıyor. Evden çıkamayan ve sürekli yatan babasının hizmetini, kemoterapi gören annesi hastaneye götüren, ilçedeki düğün ve cenazeleri hiç kaçırmayan, bütün bunların yanı sıra iş ve siyaset hayatını da sürdüren İzzettin Kömürcü bu haftanın en yorgunu oldu. 

Haftanın Güzeli
Birgül Kopal

Günlük hayatımızda “güzel”, “güzellik”, “güzel gözler”, “güzel görmek” gibi sözcüleri hepimiz kullanıyoruz. Peki ama güzellik nedir! İşte bunun cevabı herkese göre değişir. 
Güzel şiir, güzel film, güzel kadın, güzel manzara gibi kavramların yanında bir de ruh güzelliği vardır. Sizin anlayacağınız güzellik herkese göre göreceli kavramdır. Siz bütün bu kavram ve fikirleri değerlendirirken biz bu hafta yüz güzelliği, alımı, hayata olan pozitif bakışının yarı sıra ruh güzelliğiyle de adından söz ettiren Birgül Kopal’ı haftanın güzeli seçtik.

Haftanın Yazarı
Fatma Onay Sak
Yazar

Sakarya basında uzun yıllar görev yaptıktan sonra emekliliğe ayrılarak anılarını kaleme alan Fatma Onay Sak şu günlerde ilk kitabı çıkartmanın mutluluğu yaşıyor.  Evlendikten sonra kızının sağlıklı büyümesi ve emeklilik hayatında duygu ve düşüncelerini şiir, roman, deneme ve hatıra şekliyle ele alan Fatma Onay Sak kaleme aldığı ‘Kiraz Çiçekleri’ kitabındaki başarıyla haftanın en iyi yazarı oldu. 

Haftanın Gezgini
Kadir Salihoğlu
İş insanı

Pandemi önlemleri hafifletildi. Yaz da geldi. Sakarya’nın yakından tanıdığı bir isim olan Kadir Salihoğlu’na da fırsat doğdu. Geçen gün ünlü bir firmadan güneş yağı ile mayo alan Kadir Salihoğlu, Kurban Bayramı sonrasında Antalya’ya tatile gideceği öğrenildi. Antalya’nın hangi bölgesine gideceğini kimseyle paylaşmayan ünlü iş insanı Kadir Salihoğlu, Ekim ayında ise Ukrayna Kiev’de düzenlenecek olan uluslararası emlak günleri fuarına uçacağı öğrenildi. Son aylarda hayli hareketli günler yaşan Kadir Salihoğlu, yaptığı, yapacağı geziler ve tabi ki performansıyla haftanın gezgini oldu. 

Haftanın Savaşçısı
Hüsnü Gürpınar
İMO Sakarya Şube Başkanı

Geleceğimiz olan çocuklara yaşanabilir ve yaşam kalitesi yüksek bir kent bırakma adına yıllardır mücadeale eden, şu an Millet Bahçesi olan Adapazarı eski Atatürk Stadyumu’nun yeşil kalması gibi bir çok sosyal proje için taşın altına gövdesini koyan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, yaklaşan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi yıldönümü öncesi kamuoyu adına yaptığı mücadele ile haftanın savaşçısı oldu.  

Haftanın Kahramanı
Tevhide Yağan
Türk Kadınlar Birliği (TKB) Sakarya Şube Başkanı

Sakarya’da yıllardır ezilen, mağdur olan kadının yanında oldu. Kız çocukları eğitim görmesi için gecesini gündüzüne kattı. İmam nikahlı çiftlerin resmi nikahlarını yapmak için dişini tırnağına taktı. Ekibiyle birlikte kadınları her platformda layıkıyla temsil etti. Bu sıraladıklarımızın daha da fazlasını yapan Türk Kadınlar Birliği (TKB) Sakarya Şube Başkanı Tevhide Yağan’ı format gereği haftanın kahramanı seçsek de aslında Tevhide başkan yılın kahramanıdır.

Haftanın Hafızı
Hamit Alperen Karabaş

Sakarya Üniversitesi’nin tanınmış isimlerinden Ayhan Karabaş’ın oğlu Hamit Alperen Karabaş geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan 2021 yılı 2. sınavında elde ettiği başarıyla birlikte ‘hafız’ unvanı aldı. Sesi kadar ezberi de kuvvetli olan genç Hamit Alperen Karabaş gösterdiği başarıyla bu haftanın en iyi hafızı olarak listenin başına oturdu.

Haftanın Mutlusu
Remzi Şimşek

Sakarya basınında yaptığı haberlerle adından söz ettiren ve basından ayrıldıktan sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde iş başı yapan bu kentin deli fişek delikanlılarından Remzi Şimşek, büyüklerine gösterdiği saygı, küçüklerine gösterdiği sevgiyle gönüllerde taht kurdu. Son günlerde yakın arkadaşlarını bir, bir dünya evine sokan Remzi Şimşek’in yaşadığı mutluluk Milli Piyango’dan kendisine çıkan ikramiye ile birlikte ikiye katlandı. Yakın çevresine şu sıralara bol, bol yemek ısmarlayan Remzi Şimşek’in mutluluğunun bir ömür boyu sürmesini dilerken, bu haftanın da en mutlusu olarak Halk54 Panorama’ya konuk ettik. 

Haftanın Babası
Murat Ercan
Sakaryaspor Tribün Lideri

Bu kentin moral kaynağı ve tek markası olan Sakaryaspor tribünlerinin yanı sıra camianın yakından tanıdığı, Sakaryaspor’u iç veya dış sahalarda bir gün bile yalnız bırakmayan, Sakaryaspor aşkıyla namı ülke geneline yayılan yeşil siyahlı takımın tribün lideri nam-ı değer baba Murat olarak bilinen Murat Ercan, çocuklarına olan düşkünlüğü, ailesine olan bağlığı ve iyi bir aile babası olmasıyla bu haftanın babası oldu.


 

BİZ ONLARI UNUTMADIK

İzzet Şükrü Enez
Adapazarı eski Belediye Başkanı

Sakarya’nın en büyük ilçesi olan Adapazarı’na hizmet eden, taşın altına elini sokan, o günkü kısıtlı imkanlarla şehre katma değer katmaya çalışan Adapazarı Belediye Başkanı merhum İzzet Şükrü Enez’i biz unutmadık. Bir kez daha Başkan Enez’i rahmetle anarken, mekanı cennet olsun diyoruz.

Ünal Ozan
Adapazarı eski Belediye Başkanı

Adapazarı’nda belediye başkanlığı yapan ve iz bırakan başkanlardan biri olan Ünal Ozan, hayli hareketli ve renkli bir isimdi. Adapazarı’nı çok seven ve şehrin kalkınması için çok mücadele veren Adapazarı Belediye Başkanı merhum Ünal Ozan’ı da biz unutmadık. Bir kez daha Başkan Ozan’ı rahmetle anarken, mekanı cennet olsun diyoruz.

İlhan Uygun
Gazeteci

Sakarya basınının duayen ismi İlhan Uygun bir çok ulusal basının Sakarya temsilciliği yaptı. Sakarya basınının belli bir noktaya gelmesi için büyük mücadele veren, yaptığı haberlerle ses getiren bir isim olan nam-ı değer İlhan babayı bir kez daha rahmetle anarken mekanı cennet olsun diyoruz.

Necdet Güngörsün
Gazeteci

Sakarya basınının bir başka duayen ismi olan Sakarya Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı ve Sakarya Yenigün Gazetesi kurucusu Necdet Güngörsün de tıpkı rahmetli İlhan Uygun gibi basının belli bir noktaya gelmesi için çok büyük mücadele verdi. 24 Temmuz Basın Bayramı’nda aramızdan ayrılan Başkan Necdet Güngörsün’ü bir kez daha rahmetle anarken, mekanı cennet olsun diyoruz.

HEEY GİDİ GÜNLER HEY

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Genel Kurulu yapılıyor. Genç Parti Genel Başkanı gibi giydikleri beyaz gömleği üzerlerinden  hiç çıkartmadan başkanlık koltuğunda oturan bütün oda başkanları gibi SESOB Başkanı Hasan Alişan yine aday. Konuşması öncesinde o günlerde yakın arkadaş olan, günümüzde ise araları limoni Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ile iş insanı Ali Kayabaşoğlu ile tatlı bir sohbete dalmışlar. Nasıl olsa seçimi alacağından zerre şüphesi olmayan Başkan Alişan’ın neşesi yerinde ve o neşeli hali de objektiflere işte böyle yansıyor. Aradan geçen 30 yıla rağmen önümüzde yapılacak olan SESOB Genel Kurulu’nda bir kez daha aday olması beklenen Alişan ve arkadaşlarının o günkü karesini görüp de şimdi ‘heey gidi günler hey’ diyoruz...

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi oldu. Basın mensupları sahada gece-gündüz çalışıyor. Ancak basın mensuplarının sorunları çok büyük ama bugün olduğu gibi o zamanlarda gazetecilerin sorunlarıyla ilgilenen basın meslek örgütü başkanları yok. Alayı duyarsız olan sözüm ona duayen gazeteciler, genel yayın müdürleri, patronlar, hesapta kentin önde gelen gazetecileri kentin ileri gelenleriyle fındık kırmasına bu mesleğin kahrını çeken basın mensupları daha fgazla dayanamadı. Hem dönemin Sakarya Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü’nün basına olan tavrı, hem yaşanan sıkıntılar, hem hesapta kentin büyük gazetecilerini protesto etmek için şu an 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olan alandaki Sakarya Valiliği prefabrik binası önünde eylem yaptı. Tabi bu eylemle birlikte o zamanlar meşhur olan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’nın (FETÖ/PDY) emniyet yapılanması içindeki kadrolarında fişi de yediler. Peki bu eylem sonrasında ne oldu! Dimi! Merak etmişsinizdir! Hiç bir gelişme olmadı. Aynı tas aynı haman hayat devam etti. İşte o günlerden kalan bu fotoğrafa bakıp biz ‘heey gidi günler hey’ derken, siz ne dersiniz! 

AK Parti İl Başkanığı görevinden sonra Erenler Belediye Başkanı seçilen Fevzi Kılıç geçen gün sosyal medyadan, “Gençlik yıllarımızda birlikte futbol oynadığımız kıymetli kardeşim İrfan Çin ile eski anıları yad ettik. Arşivinden hediye ettiği 1986 yılına ait fotoğraf karesi için kendisine çok teşekkür ediyorum. Fotoğrafta yer alan kıymetli arkadaşlarımıza sağlık diliyorum” diyerek bu kareye paylaştı. Biz de bu kareyi aldık ve “heey gidi günler hey” diyerek yayınladık.

Yıllar su gibi akıp geçiyor. Hakikatten de yıllar su gibi akıp geçiyor. Şu kareye bakar mısınız! Bir tarafta dönemin Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, diğer tarafta ise geçen Salı günü bir kez daha Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanlığı’an seçilen Zeki Aydıntepe var. Konu mu! Mevzu ne mii! Mevzunun önemi var mı! Siz İnci ile Zeki Aydıntepe’nin saçlarına bakın. İkisinin de saçları henüz beyazlamamış. Biz o günlerde çekilen bu kareye bakarken konuyu değil de Ali İnci ile Zeki Aydıntepe’nin verdikleri mücadelelerle saçlarının nasıl beyazladığına takıldık. Heey gidi günler hey, ne günlerdi o günler...

NOSTALJİ VAPURU

Bugün adı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) olan dönemi Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen organizasyonla Sakarya heyeti yurtdışına fuara katılmaya karar verdi. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yıkılan Adapazarı Atatürk Bulvarı’ndaki bina önünde gece saat 24.00’de bir araya gelen heyet yola çıkmadan önce hatıra fotoğrafı çektirdi. Zamanın Sakarya Valisi Erdinç Büyükakalın, zamanın ATSO Başkanı Erol Öztürk (Hacıeyüpoğlu) ATSO yönetim kurulu üyeleri, iş adamları bu kare sonrasında otobüse binerek İstanbul Atatürk Havaalanı’na doğru yola çıktı. Nostalji Vapuru’nu süsleyen bu kareyi bugün sizlerle paylaşırken, bizde o güzel günlere dalıp gittik. 

Tarım şehri olan Sakarya, bir yandan da çevreci ve kontrollü sanayiyle birlikte atılım yapmak için çaba gösterdiği bir kare ile birlikteyiz. Zamanın Sakarya Valisi Gökhan Aydıner başkanlığında Hendek’te yapılması planlanan 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yer için tespit çalışmasına zamanın ATSO Başkanı Erol Öztürk (Hacıeyüpoğlu), Türkiye Giyim Sanayicileri Giyim Derneği eski Başkanı Turan Sarıgülle, dönemin ilgili daire müdürleri, iş insanları ve gazeteciler katıldı. İşsizlik başta olmak üzere il ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan 2. OSB ile ilgili konuşan Vali Gökhan Aydıner, “OSB’ler bütün bunların yanında kontrol edilebilir, çevreci bir sanayi içinde önemli” dedi. 2. OSB’nin temellerinin atıldığı o günlerde çekilen bu kare şimdilerde Nostalji Vapuru’nun en anlamlı köşelerinden birisinde asılı duruyor.


HAFTANIN DUVAR YAZISI


Yaptığım yanlışlar
İçin pişman değilim…
Tek pişmanlığım
yanlış insanlar için
yaptığım doğrular…