Haftanın Karizması
Serkan Taranoğlu
Cumhurbaşkanı Danışmanı

Sakarya’nın yetiştirdiği ve Türkiye’ye kazandırdığı değerler arasında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Serkan Taranoğlu’nu bu hafta konuk ettik. Eski bakanlardan Yüksel Yalova’nın danışmanı iken yaşanan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sırasında Sakarya’ya sessiz, sedasız ve reklamsız bir çok hizmetin ulaşmasında büyük payı olan Serkan Taranoğlu  o günlerde depremzedelere gelen yardımlardaki büyük payının bilmesine asla izin vermedi. Bir dönem Sakarya’da ticaret ve sanayinin kalbinde bulunan ve ardından TOBB’da danışmanlık yaptıktan sonra halen Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak görev yapan Serkan Taranoğlu, Sakarya’nın yanı sıra Türkiye’ye kazandırdığı artılarla tanılıyor. Aynı zamanda ANAP döneminde 4 kez Sakarya milletvekilliğinin yanı sıra Orman ve Spor’dan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Ersin Taranoğlu’nun kardeşi olan Serkan Taranoğlu efendiliğinin yanı sıra ülkemize yaptığı hizmetler, adamlığı ve her zaman ki ‘Dik’ duruşuyla haftanın rakipsiz karizması oldu. 

Haftanın Siyasetçisi
Fatih Sevindik
Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı

Covid-19’a yakalanan ve bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra servise alınan ve son olarak koronavirüsü yenerek bir kez daha hayata sıkı bir başlangıç yapan Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı Fatih Sevindik partisinin A Takımı ile birlikte kaldığı yerden basın kuruluşlarını ziyaret etmeye devam ediyor. Ekip arkadaşlarıyla birlikte Sakarya’nın her köşesini gezen ve “Ayak basmadık yer, çalmadık kapı kalmayacak” diyerek sahada ve en ön safta halkı ziyaret eden Başkan Sevindik çalışkanlığı, halka inen mütevazi kişiliği ve partisine yeni kazandırdığı kurmaylarıyla bu haftanın siyasetçisi oldu. 

Haftanın Başkanı
Murat Kefli
Kaynarca Belediye Başkanı

Sakarya’nın kuzey bölgesinde bulunan Kaynarca’nın tabi güzelliklerini yerli turizm başta olmak üzere ülkeye kazandırılması için büyük gayret sarf eden Kaynarca Belediye Başkanı Murat Kefli, yine ilçe sınırlarında bulunan Türkiye’nin en gözde su basar ormanı Acarlar Longozu ile Karadeniz kıyısında bulunan Karaboğaz sahilini yerli ve yabancı turizme açmak için  7/24 mesai harcıyor. İlçenin en büyük sorunlarından birisi olan kanalizasyon sorununu Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile birlikte çözüme ulaştırmak için mücadele veren ve bu anlamda önemli yol kat eden Başkan Murat Kefli, dur durak bilmeyen çalışma temposu, vatandaşla olan samimi diyalogu, ilçeye artı kazandırmak için verdiği mücadelelerle bu haftanın rakipsiz başkanı oldu. 

Haftanın İş İnsanı
Nihat Koç
Royal Düğün Salonları Sahibi

Sakarya’nın önde gelen düğün salonlarından olan Royal Düğün Salonları’nın sahibi Nihat Koç, bu hafta köşemizin konuğu oldu. Hizmet sektöründe önemli atılımlar yapan ve halende müteşebbis ruhuyla atılım yapmaya devam eden iş insanı Nihat Koç şehre kazandırdığı ekonomik katkılar, iş hayatında dürüstlük ve müşteri memnuniyetine verdiği önemle bu haftanın en iyisi oldu.  

Haftanın Turizmcisi 
Osman Gür 
Özkum Tesisleri İşletmecisi

Sakarya’nın turizm ilçesi olan Sapanca’da yerli ve yabancı turistlere hitap eden Özkum Tesisleri yenilenen yüzüyle ilgi odağı olmaya devam ediyor. Sapanca Gölü kıyısında, yeşilin bütün tonlarının bir araya geldiği harika bir ortamda, ulaşım aksının bütün nimetlerinin odak noktasında, dünya mutfağını aratmayan menüsü, çalışanların güler yüzüyle sizi evinizdeki kadar rahat ettirdiği bir ortamda hizmet veren Özkum Tesisleri’nin işletmecisi Osman Gür, turizm ve turistin ne istediğini iyi bilen yıllara dayanan engin tecrübesi, müteşebbis ruhu, mükemmeliyetçi hizmet anlayışıyla bu haftanın rakipsiz turizmcisi oldu. 

Haftanın Muhtarı
Erol Şahin 
Tabakhane Mahalle Muhtarı

Sakarya’nın büyük ilçelerinden biri olan Erenler’de yaptığı hizmetlerle birlikte 1999 yılından bu yana, 5 dönemdir muhtarlık yapan bir isim olan Erol Şahin bu hafta köşemizin sahibi oldu. Erenler’de 22 yıldır muhtarlık yaparak gönüllerde taht kuran, halkın derdiyle dertlenen, mahallesine hizmet getirmek için gerekirse masaya yumruğunu da vurmasını bilen Tabakhane Mahalle Muhtarı Erol Şahin yıllara dayalı tecrübesinin yanı sıra bir o kadarda mütevazi kişiliği ve elbette yaptığı başarılı çalışmalarla haftanın muhtarı oldu.

Haftanın Esnafı
Sevtap Hağur

Esnaf olmak ama gerçekten esnaf olmak beceri ister. Esnaf olmak ama gerçekten esnaf olmak sabır ister. Esnaf olmak ama gerçekten esnaf olmak yürek ister. Sizin anlayacağınız esnaf olmak ama gerçekten esnaf olmak meziyet ister. İşte bu hafta gerçek bir esnafla köşemizde birlikteyiz. Erenler’de tek başına çekip çevirdiği Züccaciye üzerine işyerinde müşteri memnuniyetine büyük önem veren, dürüst, mütevazi ve elbette çok çalışkan yapısıyla tanınan Sevtap Hağur bu haftanın en iyi esnafı oldu. 

Haftanın Doktoru
Uz. Dr. Coşkun Zergeçit
Dahiliye Uzmanı

Bu hafta Sakarya’nın yakından tanıdığı, sevdiği, saydığı ve hürmet ettiği bir doktorumuzu “haftanın doktoru” köşemize konuk ettik. Hastalarıyla yakından ilgilenen ve her zaman hasta haklarına büyük önem gösteren Özel Ada-Tıp Hastanesi Dahiliye Uzmanı doktor Coşkun Zergeçit mesleğindeki başarılı tanıları, bitmek tükenmeyen çalışma aşkı ve herkes hastasına gösterdiği sevgi ve saygıyla haftanın doktoru oldu.

Haftanın Ağası
Aydın Bahar
İş İnsanı

Öyle ağalık kolay iş değil. Ağa dediğin etrafını yedirir, içirir, giydirir, gittiği her yerde hesabı zaten öder. Bu hafta köşemize konuk ettiğimiz isim, kelimenin tam anlamıyla Sakarya’nın ünlü ağalarından birisi olan iş insanı Aydın Bahar oldu. Yedirmeyi, içirmeyi, giydirmeyi seven fakir babası olan Aydın Bahar kış gelmeden önce dar gelirlilere yaptığı yardımların yanı sıra Muğla Bodrum’da katıldığı tavla turnuvası sonrasında özlediği dostlarına Sakarya’da kuş sütü eksik ziyafet vermesiyle haftanın ağası oldu. 

Haftanın Unutulmazı
Mevlüt Kuntoğlu
Eğitimci

Sakarya’ya atanmasıyla birlikte eğitim kalitesinin hak ettiği yere gelmesi için kolları sıvayan ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yaptığı süre içinde eğitimde önemli hizmetleri alan Mevlüt Kuntoğlu bu hafta unutulmazlar köşemizin konuğu oldu. Mütevazi ve efendi kişiliği, çalışkan yapısı, eğitim ve eğitimciye önem veren meslek anlayışıyla Sakarya’da görev yapan eğitimci Mevlüt Kuntoğlu aradan yıllar geçmesine rağmen eğitimde iz bırakan eserleriyle bu haftanın unutulmazı oldu. 

Haftanın Köşe Yazarı
Ergün Özkan
Yeni Sakarya Gazetesi Köşe Yazarı

1999 Marmara Depremi’ni en ağır şekilde yaşayan ve bedel ödeyen Sakarya’nın bir kez daha aynı yıkım ve acıyı yaşamaması için sürekli uyarıcı yazılarıyla ilgililerin dikkatini depreme çeken Yeni Sakarya Gazetesi Köşe Yazarı Ergün Özkan, köşesindeki “ Kat adedi ile uğraşmayı bir an evvel terk ederek, hasarlı binalar sorununu çözüme kavuşturmaya çalışın. 30 yılda bir yaşanan felaketlere kapı aralamayın, ‘deprem öldürmez ihmal öldürür’ sözünün hatırlattığı gibi” sözleriyle haftanın en iyi köşe yazarı oldu.

Haftanın Çalışkanı
Mehmet Şehit
Erenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü

Bir belediyenin en zor birimlerinden birisi de hiç şüphesiz ki sosyal işler müdürlüğüdür. Elinizdeki imkanlarla kapınıza gelen her dar gelirliye yardımcı olmak, öksüz ve yetimlerle dertlenmek ve onların ihtiyaçlarını gidermek, ilçede bulunan fakirlerin durumlarını her zaman yakından takip etmek büyük emek ister. İşte bu sıraladığımız işleri yerine getirmek için ekibiyle birlikte yoğun mesai harcayan Erenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Şehit performansı ve hizmet aşkıyla bu haftanın en çalışkanı oldu. 

Haftanın Avukatı
Erdem Terim

İstanbul Üniversitesi’ne 1967 yılında avukat olmak için kaydını yaptıran ancak yaşanan şartlardan dolayı okulu yarım bırakan Erdem Terim tam 53 yıl sonra mezun olarak avukatlık mazbatasını aldı. Hayalini tam 53 yıl sonrada olsa gerçekleştiren ve azmiyle adından söz ettiren Erdem Terim bu hafta zirvenin rakipsiz sahibi oldu. 

Haftanın Lezzet Ustası
Soner Yıldırım
Semt Lokantası 

Sakarya’nın en popüler ve leziz yemeklerini bulabileceğiniz, lezzet avcılarının sürekli radarında olan lokantalar arasında Semt Lokantası’nın yeri bir başkadır. Sulu yemeklerindeki ‘anne’ lezzeti, ızgaralardaki tartışmasız damak tadı, tatlılardaki eşsiz mükemmellikle yıllardır lezzet tutkunlarına hizmet veren Semt Lokantası’nın efsane aşçısı Soner Yıldırım, “Bu meslek bize babamız Remzi Yıldırım’dan miras kaldı. Babamız bize ‘her zaman kaliteden, taze ve organik malzemeden, hijyen ve temizlikten, güler yüzlü hizmetten asla taviz vermeyeceksiniz’ dedi. Bizde babamızın izinden 1977 yılından bu yana yürüyoruz. Çok şükür her geçen gün halkımızdan aldığımız destekle marka değerimiz artıyor” derken, ünlü aşçı Remzi Usta’nın izinden bu günlere geldiklerinin de altını çizdi. Elindeki hüner, bileğindeki sanat bileziğiyle Adapazarı Adnan Menderes Caddesi üzerinde 7/24 hizmet veren Semt Lokantası’nın aşçı başı Soner Yıldırım parmak ısırtan lezzetlere attığı imza, adamlığı ve mutfaktaki başarısıyla bu hafta zirvenin sahibi oldu. 

Haftanın Gezgini
Zeki Aydıntepe
Sakarya Gazeteciler Birliği Başkanı

Aslında kendisini haftanın köşe yazarı, haftanın başkanı, haftanın karizması, haftanın çok çalışanı, haftanın baba yiğidi seçmek isterdik. Ancak bu yaz leyleği havada gören Sakarya Gazeteciler Birliği Baştanı Zeki Aydıntepe ne yazık ki bu köşeler yerine haftanın gezgini köşesine konuk oldu. Yaz mevsimi boyunca Cebeci sahillerinden Sakarya’ya gelmeyen, ekip arkadaşlarıyla birlikte yaptığı Türkiye turu sonrasında içinde bulunduğumuz haftada da yine Şadi Tanış başta olmak üzere dostlarıyla birlikte Kıbrıs sahillerinde gününü gün eden Zeki Aydıntepe haftanın köşe yazarı olamadı ama haftanın gezgini olmayı başardı. 

Haftanın Muhabiri
Serhat Yılmaz
Medyabar Haber Sitesi & TV 264

Hayat haberdir anlayışıyla 7/24 çalışan Sakarya’nın genç ve atak muhabirlerinden Serhat Yılmaz son aylarda yaptığı özel ve gündem haberlerle konuşuluyor. Hem Medyabar haber sitesinde hem de TV 264 ekranlarında gündeme damgasını vuran haberlere imza atan genç kalem Serhat Yılmaz, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve efendiliğiyle farkını ortaya koymaya devam ederken, Halk54 Panorama’nın En iyileri konuk ettiği köşemizde haftanın muhabiri olarak zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Neşelisi
Sudenur Güneş

Bir yandan eğitimini tamamlayan, diğer yandan iş dünyasına atılan Sudenur Güneş bu hafta köşemizin konuğu oldu. Ailesinin neşe kaynağı olan ve arkadaşlarıyla birlikte mutlu günler geçiren Sudenur Güneş, çevreci ve hayvansever yapısıyla da genç yaşta topluma örnek oluyor. Kültürel ve sanata da büyük önem veren Sudenur Güneş ailesi ve çevresine verdiği pozitif enerji, dostlarıyla birlikte huzur dolu günleri ve düşman çatlatan neşesiyle bu haftanın en neşelisi oldu. 

Haftanı Baba Yiğidi
Azem Mutlu
Büyükhataplı Mahalle Muhtarı 

Sakarya’da mahallesine getirdiği hizmetler kadar dar gelirlilere sahip çıkan hayırsever yapısıyla adından söz ettiren Adapazarı Büyükhataplı Mahalle Muhtarı Azem Mutlu ‘haftanın baba yiğidi’ köşemizin bu hafta sahibi oldu. Mahalle hakkının sorunlarıyla yakından ilgilenen ve çalışkanlığıyla tanınan Muhtar Azem Mutlu, “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” sözünü kendine rehber edinerek ihtiyaç sahiplerine kol kanat germesiyle bu zirvenin sahibi oldu.  

Haftanın Amiri
Kadir Aydos

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez Yerleşkesi’nde 14 yıldır güvenlik amiri olarak görev yapan Kadir Aydos “başarı asla tesadüf değildir” sözünün adeta bir kanıtı olarak mesleğini icra ediyor. Hasta ve hasta yakınlarının hiçbir şekilde mağdur edilmemesi için ekibiyle birlikte yoğun mesai içinde bulunan Kadir Aydos 14 yıllık tecrübesi ve deneyiminin yanı sıra çalışma temposuyla bu haftanın amiri oldu.  

Haftanın Mutlusu
Barış Öğütlü

Günümüzde mutlu olmak, neşe ve pozitif olarak hayata bakmak, çevresindeki insanlara huzur vermek, kısacası mutlu bir yaşam sürmek çok zorlaştı. Gerek hayat şartları, gerek pandemi, gerek yoğun iş ve okul temposuyla bunalan insanların gülen yüzleri hızla azalırken, Adapazarı’nın fırtına ve bıçkın delikanlılarından olan Barış Öğütlü bu sıraladıklarımızın tam tersine çevresine neşe saçıyor. “Hayat bir gün o da bugün” diyen Barış Öğütlü, çok istediği ve sır gibi sakladığı bir dileğinin de gerçekleşmesiyle haftanın en mutlusu oldu. 

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Necla Ozan

Adapazarı eski Belediye Başkanı merhum Ünal Ozan’ın eşi Necla Ozan’ın şehirdeki dar gelirli insanlara yaptığı dokunuşları, hanımlığını ve asilliğini biz unutmadık. Necla Ozan’ı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz.

Hüsnü Gürsel

Türkiye’nin bir çok yerinden çektiği fotoğraflarla sayısız ödül alan, çektiği karelerle Sakarya’nın güzelliklerini tanıtan ve deklanşörüyle zamanı durduran fotoğraf sanatçısı Hüsnü Gürsel’i biz unutmadık.  Hüsnü hocamızı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz.

Ümit Hoş

Sakaryaspor denince akla ilk gelen isimlerden nam-ı değer Çarli lakabıyla tanınan Necdet Birsay, yine nam-ı değer Amigo Ersin lakabıyla tanınan Ersin Uysal gibi Sakaryaspor aşkıyla tanınan Ümit Hoş’ta aramızdan göçüp gitti. Ümit Noş’u bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz.


HEY GİDİ GÜNLER HEEY

Türkiye Zirai Donatım Kurulu (TZDK) bir zamanlar ekonomide Sakarya’nın resmen lokomotiflerinden birisiydi. Halk arasında Donatım Fabrikası olarak da bilinen fabrikada zaman, zaman çalışanların özlük haklarıyla ilgili sıkıntılar çıkar, bu sıkıntıların aşılması da öyle kolay olmazdı. 1990’lı yıllarda fabrika önünde sık, sık yaşanan tartışmalardan birisinde Türkiye Zirai Donatım Kurulu (TZDK) Müessese Müdürü Halil Atalay ile Türk Metal-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Kadem Gider arasında sert mi sert tartışma başladı. Türk Metal-İş Sendikası Sakarya Şube Sekreteri Rıdvan Taş’ın da hazır bulunduğu ortamda yaşanan tartışama usta deklanşör Hüseyin Cumalı’nın objektiflerine işte böyle yansıdı. Zaman içinde özelleştirilen ve günümüzde Başak Traktör olarak hayatına devam eden Donatım Fabrikası’nda çekilen bu kareye bakıp da ‘heyy gidi günler hey’ dememek mümkün mü!

Bir zamanların devler liginde çekilen bir kare fotoğrafla yine beraberiz. Doğru Yol Partisi (DYP) Sakarya İl Başkanı Erdal Taşkın, Doğru Yol Partisi (DYP) Adapazarı İlçe Başkanı İsmail Gürses ve  dönemin yönetim kurulu üyeleri bir araya gelip basın açıklaması yapıyor. Siyasetin gümbür, gümbür yapıldığı o dönemlerden kalan bu kareye şimdi bakıp da ‘heey gidi günler hey’ denmez mi!

Dönemin Adapazarı Belediye Başkanı Ünal Ozan, beraberinde dönemin CHP Sakarya İl Başkanı Ayhan Mutan, dönemin CHP Adapazarı İlçe Başkanı Aydoğan Sezer ile birlikte yaşanan bir olaydan dolayı basın toplantısı düzenledi. Sakarya’nın efsane belediye başkanlarından olan rahmetli Ünal Ozan’ın yaptığı açıklamalar gazetelerin manşetlerinde 9 sütuna manşet olurken, şimdi bu kareye bakın da ‘heey gidi günler hey’ denmez mi!


NOSTALJİ VAPURU

Sakarya’da unutulmayan valililer arasında bulunan Sakarya Valisi Erdinç Büyükakalın yoğun iş temposundan fırsat buldukça gerek halkla, gerek esnafla, gerekse gazetecilerle bir araya gelirdi. Dönemin Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı ve dönemin Adapazarı Gazetesi Genel Yayın Müdürü Necdet Güngörsün ile sohbet ederken görüntülenen Vali Büyükakalın şehrin kalkınmasına yönelik önemli işlere imza attı. Mütevazi, dürüst, ve ilkeli duruşuyla Sakarya’nın unutulmaz valileri arasında yerini alan Vali Erdinç Büyükakalın ile rahmetli Güngörsün’ün yer aldığı bu kare bizi oldukça eskilere götürürken, böylesine güzel bir kareyi hemen Nostalji Vapuru’nun en güzel yerine astık.

Dönemin Sakarya İl Emniyet Müdürü Eriş Kızıldağ, dönemin Sakarya İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Tanyeri, dönemin Sakarya Barosu Başkanı Av. Avni Akran, dönemin Sapanca Belediye Başkanı Osman Nuri Erdoğan ve halen SESOB Başkanı olan Hasan Alişan Ramazan ayında birlikte işte böyle oruç açtılar. Oruç sonrasında hoş sohbet edip, koyu bir muhabbete dalan dönemin ileri gelenlerinin olduğu bu kare şimdilerde Nostalji Vapuru’nun duvarında asılı bulunuyor.

1990’lı günlerden güzel bir kareyle birlikteyiz. Dönemi Sakarya Milletvekili Ersin Taranoğlu, 
Dönemin Sakarya Milletvekili Nezir Aydın, dönemin Sakarya Milletvekili Ahmet Neidim, Sakarya Üniversitesi dekanlarından Prof. Dr. Burhan Sümer bir gecede birlikte eğleniyorlar. Usta objektif Hüseyin Cumalı’nın deklanşörüne yansıyan o anlarda milletvekilleri ile dekanın hayli keyifli olduğu gözlenirken, bizde bu güzel kareyi Nostalji Vapuru’nun nadide bir köşesine astık.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında dönemin DSP Sakarya Milletvekili Ramiz Savaş il genelinde gezip halkın sorunlarını dinlerdi. Zaman, zaman gazetecilerle de bir arayla gelen Milletvekili Ramiz Savaş deprem sonrasında şu anda Adapazarı Aziz Duran Parkı’nda bulunan Donatım Fabrikası’nın binalarına taşınan Adapazarı Gazetesi’ni ziyaret etti. Gazetenin başındaki isim Turan Çatalbaş ve köşe yazarı Sezai Matur ile bir süre sohbet eden Vekil Ramiz Savaş gazetecilere yansıyan sıkıntıları da not almıştı. İşte o günlerden kalan bu kare şimdi Nostalji Vapuru’nun duvarını süslüyor. 

Sakarya’nın unutulmazları arasında bulunan Adapazarı İmren Gazinosu 1960’lı yıllarda çok ama çok popüler idi. Sakarya’nın elit tabakasının akın ettiği bu gazinoda dönemin ünlü isimleri sahne alır ve bu isimleri dinlemek için günler öncesinden rezervasyon yapılırdı. Dönemin en modası olan bol paçalı, geniş yakalı ve bir örnek kıyafetleriyle gönüllerde taht kuran Grup Ada Caz ise o günlerde rüzgar gibi esiyordu. Atıf Koçdemir’in yönettiği ekip de gitarda Yunus Bozova, piyanoda Aydın Esen, bateri de Aslan Yıldırım, akordeonda Atıf Koçdemir, saksafonda Fahri Akdoğan ve kontrabasta Faruk Şimşeker uzun yıllar bu restoranda sahne aldı. İmren Salih baba tarafından yıllarca işletilen İmren Gazinosu zaman içinde Gonca Düğün Salonu yoluna devam etti. O günlerde İmren Gazinosu’nda çekilen ve günümüzde Grup Ada Caz’ın bütün üyelerinin hayatlarını kaybettiği bu kareyi biz Nostalji Vapuru’nun kaptan köşküne asarken, Yunus Bozova, Aydın Esen, Aslan Yıldırım, Atıf Koçdemir, Fahri Akdoğan ve Faruk Şimşeker’e ise bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz. 
 

HAFTANIN DUVAR YAZISI

Eğer sana göre 
yanlışım var 
ise doğrudur.
Çünkü ben;
doğru insana 
yanlış yapmam!