Haftanın Karizması

Ali İhsan Yavuz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı

Son zamanlarda ülke can alan orman yangınları, can alan seller, can alan pandemi gibi büyük sıkıntılardan geçerken, yapılan yapıcı ve yerinde eleştirilerden uzak, birlik ve beraberlik mesajlarından uzak, marjinal ve fanatik çıkışlara karşı tepkisini açık ve net olarak dile getiren AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, dik duruşu, birlik ve beraberlik adına verdiği mesajlar ve orman yangını, seller ve pandemi ile yapılan savaşta büyük emek sarf eden ekiplere verdiği moral, destek ve emeğe gösterdiği saygıyla bu haftanın karizması oldu. 

Haftanın  Başkanı

Prof. Dr. Fehmi Çelebi
Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı

Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği’nin her yıl düzenlediği ve bu yılda Esentepe Kırcaali yaylasında 12 Eylül 2021 Pazar günü yapılması planlanan şenliğini, “Bir yandan pandemi, bir yandan seller, bir yandan orman yangınları nedenliyle ülke olarak zor günlerden geçiriyoruz” diyerek iptal eden Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Çelebi, gösterdiği hassasiyet ve adamlıkla haftanın başkanı oldu. 

Haftanın Siyasetçisi

Hasan Zengin
Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı

Saadet Partisi Sakarya İl Başkanlığı’nda bayrak görevini ekibiyle birlikte devir alan genç, dinamik, efendi ve dürüst, çalışkan ve yapıcı siyasetiyle dikkat çeken Hasan Zengin, son aylarda yaptığı başarılı çıkışlarla dikkat çekiyor. Partisine yeni üyeler katmasının yanı sıra ildeki sorun ve sıkıntılarla ilgili çıkışlarıyla birlikte Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı Hasan Zengin haftanın siyasetçisi oldu.

Haftanın İş İnsanı

Cihat  Toprak
Toprak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi

Sakarya’nın önde gelen ulusal markalarından Toprak Turizm’in geçmişte yapmış olduğu başarılı turizm hamlelerinin yanı sıra Pandemi döneminde e-ticaret sektöründeki yatırımlarının başında gelen ve www.helalotelim.com markasıyla firmanın yeni vizyonuna imza atan Toprak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Cihat toprak, teknolojik karmaşadan uzak tatil yapmak isteyenlerin ihtiyaçlarını tek bir tuşla karşılamasını sağlayan atılımı, müteşebbis yapısı ve e-ticaretteki başarısıyla bu haftanın iş insanı oldu.

Haftanın Bürokratı

Taylan Şanlı
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü

Sakarya Valiliği bünyesinde bulunan “İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü” görevini başarıyla sürdüren ve görev alanları arasında ilin sosyo-ekonomik politikalarının yanı sıra birimlerin koordineli çalışmasını sağlamak, kamuoyu araştırması yapmak, yapılan çalışmaların toplumun her katmanına ulaşmasını sağlamak, il genelinde toplum desteğinin bireylerin duyması ve bireylere ulaşmasını sağlamak gibi bir çok görevi üstlenen İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Taylan Şanlı, görev anlayışındaki hassasiyet, çalışma disiplini, görev aşkı ve 7/24 çalışma anlayışıyla bu haftanın bürokratı oldu.

Haftanın Muhtarı

Nurettin Güreş
Arifiye Arifbey Mahallesi 

Sakarya’nın yıldızı parlayan ilçelerinden biri olan Arifiye İlçesi’nin Arifbey Mahallesi’nde tam 6 dönem, 28 yıldır başarılı bir şekilde muhtarlık yapan Nurettin Güneş, mahallesindeki sokaklarda bulunan sıkıntıların aşılması noktasında kurumlarla ilgili önemli bir köprü görevini yürütüyor. Mahalle sakinlerinin de sevdiği ve saydığı bir isim olan muhtar Nurettin Güneş, çalışkanlığı ve işini iyi takip etmesiyle bu hafta zirvenin sahibi oldu. 

Haftanın Çalışkanı

Yusuf Özden
Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı

Kamu kurum ve kuruluşlarında işini bilen, çalışkan ve dürüst kadro kurmak çok önemlidir. İşte bu noktada Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu çok ama çok şanslı bir başkan. Genç, atak, dinamik, efendi ve dürüst bir ekiple yoluna devam eden Adapazarı Belediyesi’nin beyin takımında bulunan Başkan Yardımcısı Yusuf Özden, işindeki başarısının yanı sıra çalışkanlığıyla bu hafta zirvenin sahibi oldu. 

Haftanın Cesur Yüreği

Yılmaz Karaca
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı

Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur’u geçtiğimiz günlerde beraberinde Yönetim Kurulu üyeleri Derya Akbıyık ile Levent Altun ile birlikte ziyaret eden Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “ Pandemi döneminde yerel gazetelerin satış gelirleri azaldı. Hükümetin aldığı bazı tasarruf tedbiri kararları ise yerel basını zora soktu. Yerel basın artık dayanma gücünü kaybetti. İletişim Başkanlığı tüm çabalarımıza rağmen yerel basının sorunlarını görmezden geliyor. Yerel basın can çekişirken alınan bu tedbir kararları kabul edilemez. Kararların acilen gözden geçirilmesini ve kaldırılmasını talep ediyoruz” çıkışıyla haftanın cesur yüreği oldu.

Haftanın Güzeli

Sibel Sevimli

Haftanın güzeli köşemize bu hafta modayı çok ama çok yakından takip eden Sibel Sevimli’yi konuk ettik. Moda dünyasındaki son gelişmeleri yakından takip etmesinin yanı sıra renk uyumu ve yılın kreasyonlarına büyük önem vermesiyle tanınan Sibel Sevimli, güzelliğini giyim tarzı ve makyajıyla bütünlemesiyle birlikte bu haftanın en güzeli olarak zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Zabıtası

Şennur Babaalipur
SBB Zabıta Daire Başkanlığı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı kadrosunda uzun yıllardır görevli bulunan Şennur Babaalipur, mevzuat gereği görev sahasında ve işinde uyguladığı disiplin, mesleğine gösterdiği hassasiyet ve yıllar geçmesine rağmen bitmeyen görev aşkıyla bu haftanın zabıtası oldu. 

Haftanın Gezgini

Remzi Adıyaman
PSB Anatolıa Fuarcılık

Karma Fuarcılık tarafından bu yıl 08-11 Eylül tarihleri arasında Sapanca Kırkpınar Sahili Fuar Alanı’nda düzenlenecek “Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları PSB Anatolia Fuarı”nın ön hazırlıkları için bir gün Antalya’da bir gün Irak’ta, bir gün İzmir’de bir gün Gürcistan’da, Yalova’da, bir gün Ankara’da derken 7/24 uçak tepesinden inmeyen Karma Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Adıyaman, işi gereği yaptığı kilometrelerle bu haftanın en gezgini oldu.

Haftanın Sendikacısı

Mehmet Düzlü
Sakarya Kamu-Sen İl Temsilcisi

Sakarya Kamu-Sen İl Temsilcisi Mehmet Düzlü, hükümetin memur maaşlarına yaptığı zam teklifinin kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bu teklif, bizim istediğimizin yarısı bile değildir, dolayısıyla kabul edilmesi de mümkün değildir” çıkışıyla bu haftanın sendikacısı oldu.

Haftanın Bilgesi 

Fikri Arslan
Yenikent Derneği Başkanı

Adapazarı Yenikent Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Fikri Arslan, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 22’inci yıldönümü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, “Sakarya’nın deprem kuşağında olduğu unutulmamalı ve bu gerçek kapsamında depremi hatırlayanlar sağlam zemine sahip Yenikent’i daha çok önemsemeli” sözleriyle toplumu bilinçlendirmesiyle bu haftanın en bilgesi oldu.

Haftanın Savaşçısı

Muharrem Gürkan
Sakarya Berberler Odası Başkan Adayı

Adapazarı'nın tanınmış berberlerinden olan Muharrem Gürkan, 2022 yılının Ocak ayında yapılması planlanan Sakarya Berberler Odası Olağan Genel Kurulu öncesinde adaylığını açıkladı. Kalabalık bir ekiple birlikte yola çıktığını ifade eden Muharrem Gürkan, “Odamızın kamuoyunda kişisel zafiyet ve hatalar ile anılmasını önlemek için, tartışılır bir yönetim anlayışıyla ben ve arkadaşlarım Sakarya Berberler Odası yönetimine talibiz” çıkışıyla haftanın savaşçısı oldu.

Haftanın Lezzet Ustası

Erdal Erebilir
Köftecim Erdal 

Bazı illerde şiş, kebap, ciğer, kokoreç, beyaz et, balık ön planda olabilir. Ancak şurası bir gerçek ki Sakarya’da ızgara veya et denince ön plana her zaman köfte çıkmıştır. Peki ama “neden köfte” diye sorsak ne cevap verirsiniz. Sizi bilmeyiz ama bizim bildiğimiz bazı sırlar var. İşte o sırlardan birisi Sakarya’nın Adapazarı İlçesi Kuzey Terminali karşısında uzun yıllardır hizmet veren Köftecim Erdal’ın ustası Erdal Erebilir’den başkası değil. Lezzet denince bu kentte akla ilk gelen mekanlardan birisi olan Köftecim Erdal birbirinden lezzetli köftelerinin içine ne katıyor, bu lezzeti nasıl elde ediyor bilmiyoruz. Tek bildiğimiz bizim her mikrofon uzatıp ‘bu leziz köftelerin içine ne koyuyorsun’ sorusuna Köfteci Erdal, “Sevgi mi koyuyorum”  diyor. Sakarya’da bir lezzet durağı olan köftelerin yoğrulduğu yer olan Köfteci Erdal’ı bu hafta yaptığı birbirinden leziz köftelerle haftanın lezzet ustası seçtik. 

Haftanın Terzisi

Demir Çalışkan
Terzi

Bir zamanların en ilgi gören sanatları arasında olan terzilik, konfeksiyonun hayata girmesiyle ne yazık ki unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yerini aldı. Ancak konfeksiyon, yani hazır giyim ne kadar terziliğin önüne geçse de bir takım elbisenin veya bir abiye kıyafetin bir terzi elinden çıkmasının yeri başkadır. Sakarya’da halen terzilik sanatının önde gelen isimlerinden birisi olan Demir Çalışkan, mesleğine olan aşkı, kumaşa adeta ruh veren dikimiyle bu haftanın terzisi olarak zirvenin sahibi oldu. 

Haftanın Adayı

Emin Oylu
Sakarya Kahveciler Esnaf Odası Adayı

Sakarya Kahveciler Esnaf Odası seçimleri öncesinde mesleğin içinden gelen Emin Oylu, "Alışıla gelmiş yönetim anlayışından çıkıp yüzyılımıza uygun, esnafın yanında olacak olan bir kadroyla Sakarya Kahveciler Odası yönetimine talibiz" çıkışıyla bu haftanın adayı oldu.

Haftanın Valesi

Muhammet Yığın
Adapazarı Yeni Cami Islama Köftecisi

Günümüzün en büyük sorunları arasında yer alan otopark sorunu araç sahiplerinin korkulu rüyası olmaya devam ederken, güzel bir yemek için Adapazarı Yeni Cami Islama Köftecisi’ni tercih edenlerin otomobillerine gözü gibi bakan Muhammet Yığın, işini severek yapmasının yanı sıra kendisine emanet edilen araçlara gösterdiği hassasiyetle haftanın valesi oldu.

Haftanın Mutlusu 

Bilal Çuhalılar
SMMMO Meclis Üyesi

Pamukova’da bugünlerde işleri hayli iyi giden, mutlu ve huzur dolu günler geçiren, dostlarıyla soğuk karpuzları yerken bol bol şükür edip üzerine bir de buz gibi kavun yiyen Sakarya Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Meclis Üyesi Bilal Çuhalılar, yaşadığı mesut, bahtiyar, saadet, güzel, dingin, huzur ve mutluluk dolu günlerle bu haftanın en ama en mutlusu oldu.

Haftanın Köşe Yazarı

Hasan Karagüzel
Din Adamı-Yazar

Sakarya’da uzun yıllar din adamlığı yapan ve halen Adapazarı Belediyesi Meclis Üyesi olan Hasan Karagüzel, her hafta yazdığı köşe yazılarıyla dinle ilgili toplumdaki hurafe ve bilinmeyenleri aydınlatıyor. Son olarak yazdığı “İslam’ın şartı 5’mi, ya İmanın şartı” köşe yazısıyla bir kez daha İslamiyet’in bütün güzelliklerini gözler önüne seren Hasan Karagüzel bu haftanın en iyi köşe yazarı oldu. 

BİZ ONLARI UNUTMADIK


Sırrı Şanlı

Sakarya basını kadar spor camiasının yakından tanıdığı cana yakın, çalışkan ve spor aşığı bir isim olan Sırrı Şanlı’yı biz unutmadık. Sırrı ağabeyi bir kez daha rahmetle anarken ‘Mekanı Cennet Olsun’ diyoruz.

İlhan Okyar

Sakarya basının yine tanınmış, sevilen, saygı gören ve spor konusunda yıllarını veren  İlhan Okyar’ı da biz unutmadık. İlhan ağabeyi bir kez daha rahmetle anarken ‘Mekanı Cennet Olsun’ diyoruz.

Murat Solmaz

Aramızdan ayrılalı çok olmadı ama onun yokluğunu bütün basın mensupları her gün hissediyor. Mesleğine olan aşkı, efendiliği, arkadaşlarına olan saygısı, dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla adından her zaman söz ettiren Murat Solmaz’ı biz hiç unutmadık.  Murat Solmaz’ı bir kez daha rahmetle anarken ‘Mekanı Cennet Olsun’ diyoruz.

Selçuk Kadı

Adam gibi adamdı. Mesai arkadaşlarıyla dost, işine aşık, mesleğinin hakkını veren, çalışkan, efendi kişiliğiyle bütün herkesin sevdiği gazeteci Selçuk Kadı’yı biz unutmadık. Kadı kardeşimizi bir kez daha rahmetle anarken ‘Mekanı Cennet Olsun’ diyoruz.


HEY GİDİ GÜNLER HEEY

Sakarya Üniversitesi’nde sınav dönemi ve bütün öğrenciler kendilerini evlere kapattı. Günler süren vize heyecanı sonrasında sıkıntılı günler geride kaldı. Bir yandan sınavların bitmesi bir yandan bahar gelmesiyle gençler kendilerini evden dışarıya attı. Her yerde partilerin olduğu  günlerde üniversiteliler pistte kendilerinden geçiyorlar.  Adapazarı kent merkezinde gençlerin gideceği yer sayısı sınırlı olması nedeniyle, gençlik Sapanca ve İzmit'te akıyor. Sapanca Koru bar' da düzenlenen " Hoş geldin Kelebeğim " partisinde ise yer yerinden oynarken biz de “Hey gidi günler heey” diyoruz.

Eskişehir'den Kırımlılar Sakarya Şubesi misafirler geldi. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Sakarya Şube Başkanı Aziz Aracı, yönetim kurulu ve dernek üyeleri, Eskişehir'den gelen dernek üyeleriyle kaynaştı. Önce Poyrazlar Gölü’nde kuzu çevirdi, sonra folklor şöleni düzenledi. Gece ise Türkü evinde harika bir gece düzenlendi. Eskişehir’den gelen Kırımlı misafirlere harika bir gün yaşatıldığı o günlere bakıp da ‘hey gidi günler heey’ dememek mümkün mü!

17 Ağustos depremi sonrasında Belediye İş Merkezi yıkıldı ve yerine Pasaj 2000 yapıldı. Pasaj 2000 üzerine ise iş insanı Rahmi Sak tarafından İtalyan mutfağının yanı sıra yerel ve yöresel lezzetlerin buluştuğu Elegante isimli lüks restoran açıldı. İtalyanların ünlü soslu makarnalarının yanı sıra dondurmasıyla da Adapazarılılara değişik lezzetler sunan Elegante, ünlü Davidoff 'un 20 çeşit kahvesini de yorgunluk atmak isteyenlerle buluşturdu. İşte o günlerde iş insanı Rahmi Sak’ı ziyaret eden Fatih Can, Ömer Yaşar, Lütfi Lutiç Galipoğlu ve diğer misafirler yemeklerini yedikten sonra ünlü Davidoff  kahvelerini yudumladı. Günümüzde Dr. Eşref Kamil tarafından işletilen Elegant Restaurant’ta çekilen bu kareye bakıp da ‘hey gidi günler heey’ dememek mümkün mü!

NOSTALJİ VAPURU

Sakarya Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü yine telaşlı bir gün yaşıyordu. Ama bu kez ne Cumhurbaşkanı, ne Başbakan, ne bir bakan, ne de YÖK Başkanı gelmişti. Valilikteki telaşın nedeni basın bürosunun çalışanı Tuncay Tütüncü için hazırlanan sürpriz yaş günü partisiydi. Mesai arkadaşları tarafından hazırlanan yaş günü partisiyle gözleri yaşaran Tuncay Tütüncü, 32 yaşına girmenin mutluluğunu bir başka yaşadı. Günümüzde iş insanı olan Tuncay Tütüncü’nün bu karesi halen Nostalji Vapuru’nu böyle süslüyor. 

Sakarya Trabzonlular Kültür ve Dayanışla Derneği’nde yine müthiş bir gece var. Davetliler arasında ise bir zamanlar ANAP İl Başkanlığı ve Trabzonlular Dernek Başkanlığı yapmış, bu kentin en dürüst ve çalışkan isimlerinden Ali Kaba, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Murat Uygun, Bizim Sakarya Gazetesi’nin efsane grafikeri Orhan Mümin de bulunuyor. Nostalji Vapuru’nda halen asılı bulunan bu kare ve o günkü dostların sohbet ve muhabbetini özledikçe biz bu kareye zaman zaman bakıyoruz.

Sakarya basını bu kez Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı yakından takip ediyor. 17 Ağustos depremi sonrasında prefabrikte hizmet veren Sakarya Valiliği’ni ziyaret eden ve dönemin Valisi M. Cahit Kıraç’ı ziyaret eden rahmetli Denktaş’ın bu ziyaretinde dönenim ANAP İl Başkanı Zeki Çelebi, dönemin Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Sinan Çileli, dönemin Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı da hazır bulundu.  

Ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden bir kareyle birlikteyiz. Deprem olmuş, Sapanca gölü kabarmış. Göl kıyısı yer, yer çökmüş ve Sapanca Gölü suları ise kıyı şeridini fotoğrafta gördüğünüz gibi basmış. O günlerde kıyı şeridi gibi bir çok villa da sular altında kalmıştı. Nostalji Vapuru’nun en acı karelerinden birisi olan bu kareyle sizi baş başa bırakırken, “Unutmadık. Unutturmayacağız” sözünü de bir kez daha tarihe not düşüyoruz.

HAFTANIN DUVAR YAZISI

Adapazarı merkez
kafasına göre herkes