Haftanın Karizması
Hasan Ali Çelik
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan eski Yardımcısı

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) kurulup ilk yola çıkıldığı zaman parti teşkilatında ülke genelinde olduğu gibi bir çok isim vardı. Ancak zaman içinde gerek ülke çapında gerekse Sakarya’da bazı isimler yollarını AK Parti ile ayırırken, bazı isimler var ki yıllar geçtikçe partilerine sımsıkı sarılmaya başladı. İşte o isimlerden birisi olan AK Parti Sakarya kurucu il başkanı Hasan Ali Çelik bugün Halk54.com Panorama’nın konuğu oldu. Kurucu il başkanlığının yanı sıra 22. 23. ve 24. dönem Sakarya Milletvekilliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılığı görevi yapan Hasan Ali Çelik siyaseti kadar akademisyen yapısıyla da sürekli dikkat çekti. AK Parti kadrolarının halen sevip, saydığı ve bir ağabey olarak AK Parti’nin her zaman yanında olan Hasan Ali Çelik, mütevazi kişiliği, efendiliği, çalışkanlığı, uzlaşıcı siyasi üslubu ve siyasetteki ağırlığıyla bu haftanın karizması oldu.

Haftanın Başkanı
Erhan Yanmaz

Şöyle çevresine bir bakın. Ama iyi bakın. Ortalık başkandan geçilmiyor. Herkes başkan, herkesin başkan olduğu bir yer var. Eyvallah, bu başkanların hepsine saygımız var ama biz bugün öyle bir başkanı konuk ettik ki keşke herkes bu makamın başkanı olabilse dedik. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde uzun yıllar Mezarlıklar Müdürlüğü yapan ve halen Büyükşehir Belediyesi’nde arı gibi çalışan Erhan Yanmaz’ı efendiliği, adamlığı, mütevaziliği, ‘dik’ duruşu ve herkesin imdadına koşan karakteriyle gönüllerin başkanı seçtik.

Haftanın Siyasetçisi
Ecevit Keleş
CHP Sakarya İl Başkanı

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sırasında hasar gören, geçen zamanla birlikte teknolojiye yenik düşen, 2019 yılında yıkılıp yerine yenisi yapılması planlanan, ihalesi yapıldıktan sonra bazı hesaplar nedeniyle Akyazı Alaağaç Mahallesi yerine başka bir mahalleye yapımı kaydırılan ‘Alaağaç İlköğretim Okulu’ ile ilgili CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş düzenlendiği basın toplantısıyla tepkisini dile getirdi. Basın toplantısında “yeri verin okulu biz aynı yere yapalım” diyerek hem mahalle halkına, hem eğitime büyük destek veren, mahalle halkının da tepkisiyle birlikte okulun aynı yerine ‘Alaağaç Mahallesi’ne yapılmasında emeği geçen İl Başkanı Ecevit Keleş, yerinde ve çözüm odaklı çıkışıyla bu haftanın siyasetçisi oldu.

Haftanın İş İnsanı
Mustafa Bilgin
Bilgin Botanik

Günümüzde bahçe, çevre düzenlemesi “şuraya iki çiçek dikeyim” ile olmuyor. Günümüzde artık süs bitkiciliği, peyzaj ve bahçe el sanatları farklı bir noktaya geldi. Türkiye’de özellikle süs bitkiciliği ve peyzaj dendiği zaman Sakarya gündeme gelirken, Sakarya’da ise sektörün kalbi Sapanca’da atıyor. Sektörün bu günlere gelmesinde bir çok ismin büyük emeği var. İşte bugün o isimlerden birini, çok önemli bir ismi “haftanın iş insanı” köşemize konuk ettik. Sapanca’nın eşsiz doğasında harikulade süs bitkisi yetiştiren ve müteşebbis ruhuyla sektöre yön veren Bilgin Botanik Firması’nın Patronu Mustafa Bilgin, imza attığı projeler, ürettiği eşsiz ürünler ve yeni yatırımlarıyla bu haftanın iş insanı oldu.

Haftanın Bürokratı
Resül Narin
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin sıkı çalışan isimlerinden birisi de hiç şüphe yok ki Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Resül Narin’dir. Genç yaşta bir çok başarıya imza atan ve Yüce Başkanın Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’ni teslim ettiği Resül Narin’in bir de tarihçi ve yazar yanı var. SATSO’nun 90. yılı vesilesiyle hazırladığı Ada’dan Pazara Sakarya isimli tarih kitabı, Adapazarı'nda Ticari Hayat ve Adapazarı İslam Ticaret Bankası isimli yayınlarda imzası bulunan Resül Narin son haftalardaki kültürel ve sosyal çalışmalar, tarihe sahip çıkan yapısı ve efendiliğiyle haftanın bürokratı oldu.

Haftanın Muhtarı
Ertuğrul Akyüz
Kocaali Muhtarlar Derneği Başkanı

Halk54 Panorama büyük ilgi görmeye devam ederken, Panoramanın en ilgi gören köşelerinden biri olan “Haftanın Muhtarı” köşemize bu hafta 36 mahallenin bağlı olduğu Kocaali Muhtarlar Derneği Başkanı ve nüfusu bin 700’ü geçen Yayla Mahallesi Muhtarı olan Ertuğrul Akyüz konuk oldu. Hayli başarılı çalışmalarıyla bölgede ses getiren Başkan Ertuğrul Akyüz, ilçedeki muhtarlar kadar kendi mahallesinde oturan vatandaşların sorunlarıyla da yakından ilgileniyor. Halkın içinde sürekli dert dinleyen ve bu dertlerin çözümü noktasında ilgili kurumlarla köprü görevi gören muhtar Ertuğrul Akyüz, kara kış gelmeden bölgedeki sorunların çözüme ulaşması noktasında gösterdiği çabayla bu haftanın muhtarı oldu.

Haftanın Müdürü
Sezgin Tutar
Kaynarca Belediyesi Zabıta Müdürü

Sakarya’nın kuzey bölgesinde işini seven, işini büyük bir titizlikle yapan Kaynarca Belediyesi Zabıta Müdürü Sezgin Tutar bu hafta konuğumuz oldu. Gıda sektörü başta olmak üzere halk sağlığını ilgilendiren bütün noktalarda ekibiyle birlikte 7/24 saat 365 gün görev yapan Sezgin Tutar, özellikle pandemi süresinde büyük mesai harcadı. Belediyenin adeta gözü kulağı olan zabıta ekipleriyle birlikte ilçede büyük emek sarf eden Sezgin Tutar, masa başında değil, bizzat sahada yaptığı başarılı ve özverili çalışmalarıyla haftanın en iyisi oldu.

Haftanın Cesur Yüreği
Enver Toçoğlu
Hilmi Kayın İş Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı

Sendika dünyasının efsane isimlerinden olan Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve Türk-İş Genel Mali Sekreterliği yapan Hilmi Kayın İş Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Enver Toçoğlu, Adapazarı Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Ada Meydan” projesine Hilmi Kayın İş Merkezi’nin dahil edilmesiyle ilgili ilk kez konuştu. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu’nun Hilmi Kayın İş Merkezi'nin deprem görmüş ve hasar almış bir bina olduğuna vurgu yaptıktan sonra, “Kentsel dönüşüm kapsamında burası riskli alan ilan edilebilir. Bu ressen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da belirlenebilir yada bakanlığa müracaat edilerek burasının riskli alan ilan edilmesi istenilebilir. Sanırım bununla ilgili bir çalışma gündemde" ifadelerini değerlendiren Toçoğlu, “Nasıl bir proje var, bizimle henüz görüşülmüş değiller. Burayı öyle yıkmak kolay bir şey değil. Binanın zemin güçlendirilmesi onarımı için 600 bin dolar para harcadık. Hilmi Kayın İş Merkezi şehrin en sağlam binasıdır" sözleri ve çıkışıyla bu haftanın en cesur yüreği oldu.

Haftanın Baba Yiğidi
Mehmet Ersöz
SAKVA Genel Koordinatörü

Sakarya’da bir kurum var. Reklam yapmadan, ayrım yapmadan, ‘şucusun, bucusun’ demeden, fakir, fukara, gariban, mazlum, muhacirlere 7/24 ve 365 gün kucak açan bir kurum var. Kısa adı SAKVA olan Sakarya Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan bahsediyorum. İşte bu kurumun başında Genel Koordinatör olarak yıllarca hiçbir dedikodu ve şaibeye karışmadan sadece ve sadece işini yapan SAKVA Genel Koordinatörü Mehmet Ersöz, mütevaziliği, efendiliği, kuruma gelen herkese eşit davranması ve adamlığıyla bu haftanın baba yiğidi oldu.

Haftanın Doktoru
Uz. Dr. Yasemin Yılmaz
Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü

Ferizli İlçe Hastanesi Başhekimliği ve Yenikent Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcılığı yapan sağlık teşkilatının başarılı isimlerinden Uzman Dr. Yasemin Yılmaz, mesleğine olan hassasiyetiyle adından her zaman söz ettiriyor. Geçtiğimiz günlerde sürpriz bir yaş gününde dostlarıyla birlikte yeni yaşını karşılayan Uzman Dr. Yasemin Yılmaz hasta ve hasta yakınlarına karşı gösterdiği saygı, her biri isimsiz kahraman olan meslektaşlarıyla birlikte pandemi boyunca dur durak bilmeden çalışmasıyla bu haftanın zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Köşe Yazarı
Sibel Metin
Halk54 Köşe Yazarı

Yaptığı başarılı sosyal ve kültürel analizlerinin yanı sıra akıcı ve bilgi dolu köşe yazılarıyla tanınan Halk54.com köşe yazarı Sibel Metin hafta içinde yazdığı “Büyük İskender’in vasiyeti” başlıklı yazısıyla yine farkını konuşturdu. Büyük İskender’in yaşamından önemli bir kesiti günümüze aktaran ve topluma önemli mesajlar veren Sibel Metin, her zaman olduğu gibi topluma verdiği pozitif yaşam enerjisi, yazısındaki sürükleyicilik ve satır aralarındaki mesajlarıyla bu hafta zirvenin rakipsiz sahibi oldu.

Haftanın Mutlusu
Oktay Ertem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Sakarya’nın en eski ve tecrübeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerinden olmasının yanı sıra iyi bir bilirkişi ve halen Sakarya Sivil Toplum Kuruluşları (SASTOP) Yönetim Kurulu Üyesi olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oktay Ertem soy yıllarda hayli mutlu günler geçiriyor. Güzel ve zarif eşi Sermin Oktay ile birlikte yaz ayının bütün güzelliğini doya doya yaşayan ve şu günlerde Paris gezisine gitmek için turizm şirketleriyle görüşüp titiz bir araştırma yapan Oktay Ertem, yaşadığı huzur ve mutlulukla bu haftanın en mutlusu oldu.

Haftanın Unutulmazı
Ali Şahin
Milli Takım eski Antrenörü

Şanlı Türk Bayrağı’nı canlı yayınlarda dalgalandıran bir çok Milli Boksörün hocası olan Mili Takım eski Boks Antrenörü Ali Şahin bu hafta Halk54 Panorama’nın konuğu oldu. Aynı zamanda Kıbrıs Gazisi olan Sapanca’nın yanı sıra ülkemizin yetiştirdiği gururlar arasında bulunan Ali Şahin, Milli Boksörlerimizin elde ettiği başarılardaki payı, Türk sporuna yaptığı katkılar, mütevaziliği ve şu günlerde gençlere yaptığı ağabeylikle bu haftanın unutulmazı oldu.

Haftanın Light Erkeği
Ömer Gümüşel
Sakarya Halk Gazetesi’nin Spor Müdürü

Yazılışı Light ama Türk halkı Layt diyor. İşte bugün kelimenin tam anlamıyla Layt ama çok mutlu olan bir karakterle birlikteyiz. Sakarya Halk Gazetesi’nin Spor Müdürü olan Ömer Gümüşel, mutluluğun sırrı genç yaşta bulmuş. Eşinin her dediğini birebir yapan, eşinin sözünden hiç çıkmayan, yıllardır yaptığı ev işlerinde benim diyene taş çıkartan Ömer Gümüşel, “Kim ne derse desin. Ben layt erkek değilim. Hatta evde son sözü ‘tamam karıcım’ diyerek hep ben söylerim. Öyle ya da böyle son sözü yine de ben söylemiş oluyorum. Ayrıca çamaşır ve bulaşığı yıkıyorum ama asla ütü yapmıyorum” dese de biz onu bu haftanın en Light seçtik.

Haftanın Lezzet Ustası
İsa Kurt
Uğur Koru Lokantası

Lezzet ustası durağında bu hafta çok önemli bir ismi konuk ettik. Sakarya’nın en klas, ünlü ve lezzet düşkünlerinin sık, sık ziyaret ettiği Uğur Koru Lokantası’nda dünya lezzetleriyle yarışan yemek ve tatlıları her gün çıkartan mutfağın başındaki isimlerden olan İsa Kurt, işin sırrını, “İşin sırrı aslında çok kolay ve herkes yapabilir. Ne yaparsan yap. Mutlaka severek yap. İşini severek ve malzemeden kısmadan yap. Kaliteli ve yöresel ürünleri kullan. Ekibinle birlikte bu işken ekmek yediğini bilerek çalışırsan, başarı da beraberinde geliyor. Dolayısıyla eğer Uğur Koru Lokantası olarak adımızdan yıllardır söz ediliyorsa bunun sırrı yemeğin içine sevgimizi katmaktan geliyor” dedi. Halk arasında sulu yemek olarak da bilinen bütün yemekleri “anne eli” değmiş gibi servis eden, ızgara ve köftede lezzet tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında bulunan, glikoz kullanmadan hazırlanan birbirinden leziz tatlıları misafirlerine ikram eden Sakarya Uğur Koru Lokantası’ndan İsa Kurt bu haftanın en iyi lezzet ustası oldu.

Haftanın Kızgını
Ahmet Bayraktaroğlu

Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği'nin son seçiminde usulsüzlük yapıldığı iddiasında bulunan ve konuyu yargıya taşıyan Ahmet Bayraktaroğlu, hafta başında yaptığı sert açıklamalarla gündeme damgasını vurdu. Zaman, zaman gerilen ortamda açıklamalarını ve iddiasını sürdüren Ahmet Bayraktaroğlu bu haftanın en kızgını oldu.

Haftanın Programcısı
Raif Ugan
Sakaryadan Taraf Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi

Uzun bir tatilden sonra Sakarya’ya gelen ve işe gündem olan öğrenci yurtlarından başlayan Sakaryadan Taraf Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi Raif Ugan, Sevgi Yağmur’un yurtla ilgili yaşadığı süreçle ilgili bir röportaj yaptı. Hayli keyifli ama bir o kadar da devletin ne kadar şefkatli olduğunu gösteren programla yeni sezona ‘merhaba’ diyen Raif Ugan, haftanın da en iyi programcısı oldu. 

Haftanı Çalışkanı
Abdurrahman Bostan
Kayrancık Mahallesi Muhtarı

Halk54 Panorama’nın ilgi gören bir bölümü de “haftanın en çok çalışanları” köşesi oluyor. Çok çalışanları,işini severek yapanları, işini yaparken içine sevgisini koyanları konuk ettiğimiz bu köşemizin bu hafta ki konuğu Kayrancık Mahallesi Muhtarı Abdurrahhman Bostan oldu. Mahallesine hizmet geçirmek için çalmadığı kapı kalmayan ve gecesini gündüzüne katarak hizmet getirmenin derdinde olan Muhtar Abrurrahman Bostan, gayreti ve emeğiyle haftanın en çalışkanı oldu.

Haftanın Ağası
Necmi Fıçıcı
Sigortacı

Çevresindeki birilerinin sürekli “parayı sever” diyerek lanse etmeye çalıştığı Fıçıcı Sigorta Aracılık Hizmetleri Müdürü Necmi Fıçıcı aslında tam tersine “para” ezmeyi seven bir yapısı vardır. Dostlarına ikramda bulunmayı seven ve zaman zaman dostlarına ziyafet veren Necmi Fıçıcı bu kez kesenin ağzını öyle bir açtı ki dillere destan bir ziyafete de imza attı. Sapanca Gölü kenarında özel bir şirketle anlaşarak mevsimin en güzel balıklarının mangala atıldığı bir ziyafet veren Fıçıcı Sigorta Aracılık Hizmetleri Müdürü Necmi Fıçıcı bonkörlüğü, adamlığı ve ‘benim sağlığımda yiyin’ sözleriyle bu haftanın ağası oldu.

Haftanın Esnafı
Ali Kıray
Kıray Oto

Sakarya’nın köklü ve tanınmış firmaları arasında bulunan Erenler Marangozlar Sanayi Sitesi’ndeki Kıray Oto’nun beyni Ali Kıray işindeki titizliğiyle tanınır. Kamu kurum ve kuruluşlarının görev araçlarına takılan siren, led ışık, tepe lambası gibi elektronik bir çok malzemenin yetkili satış ve bakım bayisi olan Ali Kıray çalışkanlığı, dürüstlüğü ve işindeki kalitesiyle haftanın esnafı oldu.

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Şenol Morgül

AK Parti’nin efsane il başkanlarından olan AK Parti Sakarya eski İl Başkanı Şenol Morgül’ü biz unutmadık. Şenol Morgül’ü bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Rıdvan Taş

Sakarya’nın sevilen ve sayılan isimlerinden olan Türk Metal-İş Sendikası Şube eski Başkanı ve Adapazarı Belediye merhum Meclis Üyesi Rıdvan Taş’ı biz unutmadık. Rıdvan Taş’ı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Sebahattin Sezgin

Yüreği güzel, kendi güzel, iyilik sever, mesleğine aşık olan Adapazarı Berberler Odası merhum 2. Başkanı Sebahattin Sezgin’i biz unutmadık. Başkan Sebahattin Sezgin’i bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Kadir Uzun
Nam-ı Değer Tapucu Kadir

Tam 25 yıllık memurluk hayatının 3 yılını Eskişehir’de gerisi Sakarya’da memur olarak yapan, emekli olduktan sonra 78 yaşında ofis açıp gayrimenkul değerlendirme ve danışmanlığı yaptıktan sonra Sakarya’nın tapu- kadastro yapılandırmasında büyük emeği olan, CHP Sakarya eski İl saymanı, yeni adı SATSO olan ATSO eski Meclis Üyesi Kadir Uzun’u da biz unutmadık. Tapucu Kadir’i bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

HEY GİDİ GÜNLER HEEY

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi bizi öyle bir vurdu ki canımızdan can, hayatımızdan yılları aldı gitti. Binlerce deprem şehidi verdiğimiz o acıyı aradan yıllar değil asırlar geçse de unutmayız. Her yıl 17 Ağustos tarihinde yapılan Şehitlerimizi anma gününde dönemin Valisi M. Cahit Kıraç, dönemin AK Parti Sakarya Milletvekilleri Recep yıldırı, Ayhan Sefer Üstün, Süleyman Gündüz, Erol Aslan Cebeci, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, sivil toplum kuruluşlarının ileri gelenleri ve çok sayıda okunan Kuran-ı kerimi dinledikten sonra şehitlerimiz için dua etti. Biz de bir kez daha bütün Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken, bu karelere bakıp ‘heey gidi günler hey’ diyoruz…

Sakarya Barosu kuruluş yıldönümü nedeniyle Sapanca’da bulunan Öz-Kum tesislerinde bir gece düzenledi. Dönemin önemli isimlerinin yanı sıra seçkin davetlilerinde buluştuğu gece de Baro Başkanı Av. Ülker Önder Döker davetlilerle tek, tek ilgilendi. Neşe içinde geçen o günlere bakıp da şimdi ‘heey gidi günler hey’ dememek mümkün mü!

NOSTALJİ VAPURU

Tarih 2004 ve Adalet ve Kalkınma Partisi Sakarya İl teşkilatı aday adayı tanıtım toplantısı düzenledi. Dönemin önemli kurmaylarının da yer aldığı aday adayı tanıtım toplantısında kürsüye çıkanlar kısaca kendilerini tanıttıktan sonra hedeflerini de anlattı. Günümüzde bazı isimlerin aramızdan ayrıldığı o gün çekilen bu fotoğraflar şimdilerde bizim Nostalji Vapuru’nun duvarında asılı bulunuyor.

HAFTANIN DUVAR YAZISI

Eğer bir fare bir kediye

Artistlik yapıyorsa

Kesin yakınlarda

Kaçacak bir delik vardır