Haftanın Karizması
Tevhide Yağan
Türk Kadınlar Birliği Sakarya Başkanı

Sakarya’da reklamını yapmadan şiddete ve tacize uğrayan bütün kadınlara kucak açan, koca baskısı ve dayağından hayattan bezmiş mağdurlara annelik yapan, imam nikahlı yaşayıp resmi nikah için parası olmayan çiftlere sahip çıkan, iğrenç tacizlere uğrayıp bazılarının ailesinin bile sahip çıkmadığı çocuklara kucak açan Türk Kadınlar Birliği (TKB) Sakarya Başkanı Tevhide Yağan’ı “haftanın karizması” köşesine konuk ettik. Bu kentte sözüm ona iyilik kraliçesi gibi gezen bazı zenginlerden çok farklı tarzıyla mağdur kadın ve çocuklara sahip çıkan ve “Bizim derdimiz kadınlarımız, bizim derdimiz çocuklarımız, bizim derdimiz mutlu ailelerin barındığı evlerde kuş cıvıltısı gibi çocukların mutluluk kahkahaları atmasıdır” diyen Başkan Tevhide Yağan bu hafta zirvenin rakipsiz sahibi oldu.

Haftanın Başkanı
Yekta Tepe
Seyyar Giyim Eşyası Satıcıları Esnaf Odası Başkanı

Pandemi’nin başlamasıyla birlikte esnafın içine düştüğü dar boğaz, sıkıntılar ve sorunların aşılması noktasında çırpınan oda başkanları arasında en üst sıralarda bulunan Sakarya Seyyar Giyim Eşyası Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yekta Tepe aylarca hiç durmadan esnaf için bir çok girişimde bulundu. Koronavirüs nedeniyle kapanan işyerlerinin açılaması için çalmadığı kapı kalmayan aynı zamanda Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Disiplin Kurulu üyesi olan Başkan Yekta Tepe esnafın yanındaki “dik” duruşu, üyelerinin sorunlarının aşılması noktasında yaptığı girişimler ve efendiliğiyle zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Siyasetçisi
Enver Tok
AK Parti Sakarya İl Başkan Yardımcısı

Sakarya siyasetinin önemli isimlerinden olan AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Sakarya İl Başkan Yardımcısı Enver Tok'u bu ‘haftanın siyasetçisi’ köşemize konuk ettik. AK Parti’nin beyin takımında yer alan ve yerel yönetimler konusunda başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken iş insanı Enver Tok, Pandemi tedbirleri kapsamında sahada tek başına bir ordu gibi çalışıyor. Şehirde adım atmadık yer bırakmayan siyaset arenasının güçlü ismi Enver Tok partisine yeni kattığı üyeler, davasına her zaman sahip çıkan ‘dik’ duruşu ve siyaset arenasındaki saygınlığıyla bu hafta zirvenin sahibi oldu.

Haftanın İş İnsanı
Ahmet Serbes
Ahmet Serbes Kuyumculuk

Kadınların vazgeçilmesi olan altın ve mücevher konusunda Sakarya’da bir marka olan Ahmet Serbes Kuyumculuk sektörde adından her zaman başarıyla söz ettirmeye devam ediyor. Gerek altın, gerek pırlanta, gerek elmasta güven ve kalitenin öncelerinden olan firmanın bugünlere gelmesinde büyük emeği olan ve işin mutfağından yetişen iş insanı Ahmet Serbes, yılmadan, durmadan yenilikleri Sakarya’ya kazandırmaya devam ediyor. Sakarya ekonomisine sürekli katma değer katan iş insanı Ahmet Serbes gerek dürüstlüğü, gerek esnaflığı, gerekse şehre yaptığı yeni yatırımlarla birlikte bu hafta zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Bürokratı
Abdülkadir Bayraktar
Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü

Bazı isimler vardır. Sessiz, sedasız, sadece işini yaparlar. Bir işi yaparken, bir iyiliği yaparken menfaat gözetmeden “Allah rızası için” yaparlar. Hepimizin çevresinde bu isimsiz kahramanlardan vardır. Bugün köşemize böyle bir ismi konuk ettik. Çok bunalsa da işini severek ve karşılıksız yapan Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü Özel Kalem Müdürü Abdülkadir Bayraktar efendiliği, 7/24 çalışma temposu ve mütevazi kişiliğiyle bu haftanın en başarılı bürokratı oldu.

Haftanın Muhtarı
Mustafa Karabaşoğlu
Serdivan Aralık Mahallesi Muhtarı

İşte size fişek gibi bir muhtar, işte size ‘halka hizmet hakka hizmet’ anlayışıyla 7/24 çalışan bir muhtar. Mahallesindeki sorun ve sıkıntıların aşılması için resmi daireler arasında mekik dokuyan, vatandaşların sıkıntılarıyla dertlenen ve mahallesine hizmet getirmek için çalmadık kapı bırakmayan Aralık Mahallesi Muhtarı Mustafa Karabaşoğlu, çalışkanlığı, adamlığı ve 2 dönemdir yaptığı hizmetleriyle bu haftanın en iyisi oldu.

Haftanın Adayı
Çiğdem Akcan

Sakarya’da sorun ve sıkıntıları bulunan otobüs ve servisçi esnafına hizmet için bir yola çıktığını açıklayan Sakarya Otobüsçüler ve Servisçiler Odası’nın tek kadın başkan adayı Çiğdem Akcan bir anda ilgi odağı oldu. S plaka dahil bir çok sorunun üstesinden geleceğini belirten Çiğdem Akcan cesareti, ve idealist yapısıyla bu haftanın adayı oldu.

Haftanın Cesur Yüreği
Ümit Karayaka
Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı

Türkiye’nin önemli bir sorunu olan nitelikli eleman sorununa bir an önce çözüm bulunması gerektiğinin altını kalın bir kalemle çizen Sakarya Sanayicileri ve İşadamları Derneği (SASİAD) Başkanı Ümit Karayaka, “Asıl problem işsizlik değil, mesleksizlik” çıkışıyla haftanın en cesur yüreği oldu.

Haftanın Sınıfta kalanı
Hasan Zengin
Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı

Sakarya Yenihaber Gazetesi’ne verdiği demeçte “Şu anda ne yanlış yapıyorlarsa hepsini hazırlıyoruz. Özellikle ilçe belediye başkanlarının kendilerine gidip dosyaları veriyoruz. ‘Bunları düzeltin aksi takdirde hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız’ diyoruz. Çünkü çalıyorlar, usulsüzlük yapıyorlar’’ iddiasında bulunan, ancak bu iddia sonrasında kamuoyuna yeteri kadar bilgi sunamadığı gibi Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı’na suç duyurusunda da bulunamayan Saadet Partisi Sakarya İl Başkanı Hasan Zengin haftanın sınıfta kalanı oldu.

Haftanın Sağlıkçısı
Yasemin Seyhun Kaymaz

Sağlık kahramanlarından biri olan 2 çocuk annesi Yasemin Seyhun Kanmaz, bu hafta sağlık köşemizin konuğu oldu. Hastanede herkesin yardımına koşan, hastane dışında ise kimsesizler ile durumu olmayan ailelerin yardımına gönüllü olarak koşan Sakarya Yenikent Hastanesi’nde görevli Yasemin Seyhun Kaymaz, sağlıktaki özverili çalışmalarıyla bu haftanın en iyisi oldu.

Haftanın Ekonomisti
Erhan Tandoğan
Sakarya Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Sakarya Halk Gazetesi’nde muhabirlik yaparken gazetenin Genel Yayın Yönetmenleri Ayşen Kolçak’ı, ardından Salih Yalçıntaş’ı, sonra Safa Polat’ı ve en son Hüseyin Cumalı’yı görevinden ettikten sonra gazetenin başına gelen Erhan Tandoğan hırslı ve azimli yapısıyla tanınıyor. Özel çalışmalar imza atmayı seven Tandoğan aynı zamanda iyi bir ekonomisttir. Gazete sayfalarındaki ekonomi haberlerine eli değen ve ekonomiyi iyi okuyan Erhan Tandoğan son zamanlarda öne çıkan ekonomi haberleriyle bu haftanın en iyi ekonomisti oldu.

Haftanın Mutlusu
Hidayet Yiğit
Eğitimci

Sakarya’da uzun yıllar yetiştirdiği başarılı öğrencilerle eğitimde marka olan Hidayet Yiğit, şu günlerde emekliğinin tadını çıkartıyor. Doğa ve deniz tutkunu olan, hayatı doya doya yaşayan adam gibi adam olan Hidayet Yiğit, son haftalarda Kerpe ve Kefken’de dostlarıyla yaşadığı tatlı anılarla öyle mutlu oldu ki biz de kendisini haftanın en mutlusu yaptık.

Haftanın Lezzet Ustası
Murat Tıknaz
İstanbuldere Restaurant

Sakarya’nın lezzet ustalarını konuk ettiğimiz bu köşemizde bu hafta gerek balığı, gerek kırmızı eti, gerek tatlılarıyla marka olan İstanbuldere Rektaurant ve bu müstesna restaurantın sahibi Murat Tıknaz’ı konuk ettik. Sapanca’nın müthiş doğasında, yeşilin her tonunun buluştuğu, şelalesinden buz gibi suyun aktığı ve insanın ciğerlerinin havasıyla adeta bayram yaptığı bir bölge de lezzet tutkunlarına hizmet veren İstanbuldere Restaurant’ın alabalığından tatmadıysanız çok şanssızsınız. Yine terbiye edilmiş kırmızı etin ateşle dansından sonra müthiş mezelerle birlikte sunuluşu görmediyseniz de çok ama çok şansızsınız. Kabak tatlısı başta olmak üzere şömine karşısında tatlınızı damağınızda bıraktığı o leziz anları yaşamadıysanız yine üzgünüz ama şansızsınız. Yöresel, organik, kaliteli ve hijyen ürünlerin buluştuğu adresin bu günlere gelmesinde büyük emeği olan ve her zaman “kalite, kalitedir” sözüyle misafirlerini ağırlayan Murat Tıknaz, gerek il ve ilçe turizmine yaptığı katkılar, gerek lezzet tutkunlarından aldığı yıldızlı puanlar ve tabi ki muhteşem ikramların buluştuğu mutfaktaki sanat harikası lezzetlere attığı imzalarla bu haftanın lezzet ustası oldu.

Haftanın yakışıklısı
Erdem Yıldırım
Sakarya Yenihaber Editörü

Yakışıklığı öncesinde adamlığını konuşmamız gereken Sakarya Yenihaber Gazetesi’nin internet editörü Erdem Yıldırım, günümüzde kıçı başı oynayanların cirit attığı ortamda adamlığıyla ön plana çıkıyor. Mesleğine aşık olan ve ‘Dik’ duruşuyla takdir toplayan Sakarya basınının genç kalemlerinden Erdem Yıldırım, Anadolu erkeğinin o dayanılmaz çekiciliği, düzgün yüz hatlarıyla bu haftanın en yakışıklısı oldu.

Haftanın Sigortacısı
Merve Saray

Günümüzde en önemli konulardan ikisinin güvenlik ve insanın kendisini garantiye alması olduğunu her halde hepimiz biliyoruz. Evden işyerine, otomobilden sağlığa kadar bütün insanoğlu kendisini sigortayla garantiye aldığı şu günlerde işine aşık olan Merve Saray, başarılı çalışmaları ve son haftalarda rekor kırdığı poliçe sayısıyla haftanın en iyisi oldu.

Haftanın Esnafı
Yasin Ayaz
Ayaz Otomotiv

Günümüzde hilesiz otomobil almak istiyorsanız gideceğiniz adres çok ama çok önemli olduğunu bir kez daha buradan hatırlatmak isteriz. Her gün ulusal ve yerel medyada 2. el araç alıp “ben yandım” diyenleri de anımsattıktan sonra 2. el araç almak istiyorsanız tercihiniz Yasin Ayaz gibi bu işi yıllardır dürüstçe yapan “esnaflar olsun” diyoruz. Sakarya’da 2. el araç ticaretinin tanınmış ismi olan ve “sözüm senettir” diyen Yasin Ayaz, yaptığı ticaretteki dürüstlüğü ve adamlığıyla bu haftanın en iyi esnafı oldu.

Haftanın Manavı
Hayrettin Heybet
Heybet Manavı

Sakarya’nın en popüler manavlarından biri olan Heybet Manavı’nın ortaklarından Hayrettin Heybet, organik, taze ve kaliteli ürünlerin merkezi olarak şehirde tanılıyor. Sebze ve meyvenin her çeşidinin her mevsim tezgahında bulunduğu Hayrettin Heybet, esnaflığı, hijyene verdiği büyük önem ve hizmette sınır tanımamasıyla bu haftanın manavı oldu.

Haftanı Karavanacısı
Fatih Seçer

Sakarya’nın hızlı ve yakışıklı isimlerinden Fatih Seçer kelimenin tam anlamıyla kara avcısıdır. Birbirinden eğitimli köpekleriyle Sakarya’yı değil Türkiye’nin her yerini gezen Fatih Seçer, bunca meraklı olduğu avcılıkta ne yazık ki karavana atışlarıyla meşhur oldu. Kankası Metin Dönmez ile birlikte gittikleri son avda eli boş dönen Fatih Seçer bu haftanın en karavanacısı oldu.

Haftanın Ağası
Hamdi Yuluğ

Sakarya’nın renkli ve tanınmış isimlerinden Hamdi Yuluğ son zamanlarda tipik bir ağa gibi giyinip, ellerini belinin arkasına atıp, 6 köşeli kasket takıp şehirde gezmeye başladı. Yakın çevresinin kendisine ‘Hamdi agam” diye hitap ettiği Hamdi Yuluğ, son haftalarda ağalara yakışır şekilde kesenin ağzını açıp herkese ziyafet vermesiyle de bu haftanın ağası olarak zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Ustası
Tuncay Saraylı

Ülkemizde işini bilen gerçek ustaların ne kadar kıymetini biliyoruz tartışılır ama Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde gerçek ustaların büyük kıymeti ve değeri var. Hem fikirleri, hem el emekleriyle dünya ülkelerinde büyük önem verilen o ustalardan istisnasız biri olan Tuncay Saraylı, çalıştığı özel sektördeki fabrikada bütün makinelerin bakımını, onarımını yapıyor. Gerektiğinde bulunmayan bir parça için formülde üreten Tuncay Saraylı çalışkanlığı, el becerisi ve pratik çözümleriyle bu haftanın en iyi ustası oldu.

Haftanın Neşelisi
Merve Kuş

Şöyle çevrenize bir bakın. Toplumun genelinin suratı pekte gülmüyor. Peki ama neden gülmüyor! Malum, herkesin bir derdi var. Kiminin ekonomi, kiminin ailevi, kiminin işyerinde, kiminin gönül derdi var. Ama uzmanlar ne diyor! Ne derdin olursa olsun, uzun yaşamanın adeta bir sırrı olan neşen ve yüzünden gülümseme eksik olmasın. İşte uzmanların bu tavsiyesine uyan Merve Kuş, bugün köşemizin konuğu oldu. Hayata pozitif bakan, mutlu, huzur dolu bir yaşam süren Merve Kuş, kendisi gibi çevresine verdiği neşeyle bu haftanın en neşelisi oldu.

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Mehmet Kurtuldu

İş hayatına Dörtyol Sanayi Sitesi’nde yedek parça dükkanı açarak atılan ve ardından Serbest Muhasebeci olarak devam ettikten sonra iş insanı olarak çalışmaya başlayan adam gibi adam, iyilik sever Mehmet Kurtuldu’yu biz unutmadık. Mehmet Kurtuldu’yu bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Yusuf Mahmutoğlu

TÜRMOB Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (SMMMO) kurucu başkanlığını yapan, mesleğine aşık, efendi, mütevazi bir insan olan Yusuf Mahmutoğlu’nu biz unutmadık.

Başkan Yusuf Mahmutoğlu’nu bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Ziya Üstüngüler

Harflerin elle dizildiği Tipo baskı döneminden Ofset tipi baskı dönemine kadar Sakarya basınında görev yapan Yeni Sakarya Gazetesi’nin emektar ismi olan Ziya Üstüngüler’i biz unutmadık. Ziya ağabeyi bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

HEY GİDİ GÜNLER HEEY

Adapazarı Bankalar Caddesi üzerinde işyeri bulunan ve şu anda AK Parti Sivil Toplum Kuruluşları’ndan Sorumlu Sakarya İl Başkan Yardımcısı Ömer Arslan’ın her zaman olduğu gibi yine önemli misafirleri var. Dönemin AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, halen Adapazarı Sakarya Mahallesi Muhtarı olan Kemal Babalı ve Tarihi Uzunçarşı’nın adam gibi adam esnaflarından olan rahmetli Nizamettin Aydın buluşmuşlar. AK Partililerin “Uzunçarşı Gurubu” dediği Ömer Arslan’ın işyerinde bir araya gelen dostlar tadına doyulmaz bir sohbete dalerken, şimdi bu kareye bakıp da “heey gidi günler hey” dememek mümkün mü!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Duran basınla buluştuğu sırada Bizim Sakarya Gazetesi Köşe Yazarı Hasan Kurtiç ile derin bir sohbete daldı. İşte o sohbetin en sıcak anlarından objektiflere yansıyan bu kareye şimdi bakıp da ‘heey gidi günler hey’ dememek sizce mümkün mü!

Yıl 2003 ve zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Bakanlar Kurulu'nu Sakarya'da topladı. Tören öncesinde bir dizi temel atma ve inceleme yapan Erdoğan'ın çevresinde bir zamanlar yardımcısı olan Abdüllatih Şener, zamanın Valisi Cahit Kıraç, zamanın Sakarya Büyükşehir Başkanı Aziz Duran, zamanın ADASU Genel Müdürü Naim Çelikel, bir zamanlar Bolu Valisi olan İbrahim Özçimen, bir zamanlar APEK Başkanı olan Ayhan Alişan, rahmetli Halil Kocacık, rahmetli Alican Atak, zamanın Milli Eğitim Müdürü Aziz Ersoy var. Şimdi bu kareye bakıp günümüzde 'Hey gidi günler heey' dememek mümkün mü !

NOSTALJİ VAPURU

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) Serkan Yıldırım için mesai arkadaşları sürpriz yaş günü partisi yaptı. Bütün ayrıntıların düşünüldüğü sürpriz yaş gününde salona giren Yıldırım, gördüğü manzara karşısında şok olurken o günlerden kalan bu kare bizim Nostalji Vapuru’nun duvarını halen süslüyor.

Nostalji Vapuru’nun ender karelerinden birisiyle birlikteyiz. Dönemin milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Recep Yıldırım, Ayhan Sefer Üstün, o zamanlar ilçe başkanı olan günümüzün milletvekili Hasan Ali Çelik ve o dönemin SATSO Meclis başkanı günümüzün milletvekili Engin Özkoç bir bayram günü bir araya gelmişler. Şu günlerde bir araya gelmeleri imkansız olmasa da zor olan isimlerin o mutlu günlerden geriye kalan bu kare bizim vapurun güzel bir köşesinde halen asılı bulunuyor.

Nostalji Vapuru'nun arşivinden 'Vaaay bee ne günlerdi' dedirten karelerle birlikteyiz. Yine bir bayram günü ve zamanın Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, dönemin Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, dönemin AK Parti Sakarya Milletvekili olan Şaban Dişli ile koyu mu koyu bir sohbete dalmışlar. Bir başka karede ise dönemin vekilleri Süleyman Gündüz, Recep Yıldırım ve Hasan Ali Çelik birlikte oturuyorlar. Fotoğraf karesi çekilirken Hasan Ali Çelik’in yaptığı kare objektiflere böyle yansırken, Çelik’in ne yaptığı o hareketin ne olduğunu ise inanın bizde hatırlamıyoruz…

HAFTANIN DUVAR YAZISI

Pazarı olan pazardan

İmanı olan mezardan

         Korkmaz