Haftanın Karizması
İsmail Filizfidanoğlu
MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı

İş dünyasının tanınmış ve önde gelen isimlerinden iş insanı İsmail Filizfidanoğlu, MÜSİAD Sakarya Şube Başkanlığı’na gelmesiyle birlikte gerek ülkedeki birlik ve beraberlik adına, gerekse milli değerlerimiz adına önemli çıkışlar yapıyor. Sakarya’nın sıkıntı ve sorunlarıyla ilgili yapıcı çıkışlarda bulunan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu, yine Sakarya ekonomisinin canlanması, kalkınması, işsizlik ve yatırımlar anlamında ekibiyle birlikte elini taşın altına sokmayı sürdürüyor. İş dünyasındaki saygınlığı, ülke menfaatleri konusunda dik duruşu, efendi kişiliğiyle son aylarda dikkatleri üzerine çeken Başkan İsmail Filizfidanoğlu, zirvenin de sahibi oldu.

Haftanın Başkanı
Bilal Soykan
Akyazı Belediye Başkanı

Sakarya’nın güçlü ekonomisine sahip olan ilçelerinden biri olan Akyazı’da son zamanlarda yaptığı çalışmalarla ön plana çıkan Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, geçen gün sokak hayvanlarına yönelik 24 saat hizmet verecek olan ‘Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi’ni açtı. Açılışta konuşan Başkan Soykan, “Bakımevimizde sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbi bakımlarının yapılması, işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirmenin kayıt altına alınması işlemlerini yapmaktayız. Sevgimize her zaman sevgi ile karşılık veren ve menfaat gütmeyen hayvanlar bizler için birer nimettir” sözleriyle ön plana çıkarken zirvenin de bu hafta sahibi oldu.

Haftanın Siyasetçisi
Ömer Faruk Bürtek
BBP Sakarya İl Başkanı

Seviyeli, kaliteli, ilkeli ve objektif siyaset anlayışıyla Sakarya’da siyaset yapan, vatandaşın sıkıntı ve isteklerini yerinde dinleyip çözüm odaklı anlayışla kamuoyuyla paylaşan Büyük Birlik Partisi (BBP) Sakarya İl Başkanı Ömer Faruk Bürtek, kaliteli ve ilkeli siyaset çıtasını sürekli yukarı kaldırması, partisine yeni kazandırdığı üyeler, efendiliği, mütevaziliği ve çalışkanlığıyla haftanın siyasetçisi oldu.

Haftanın İş İnsanı
Tansu Uzun
İş insanı ve Gayrimenkul sihirbazı

Sakarya siyasetinin önde gelen isimlerinin arasında bulunmasının yanı sıra imza attığı proje çalışmalarıyla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) yönetimlerine adını altın harflerle yazdıran, Sakarya Kent Şurası’na sunduğu fikirlerle geleceğe ışık tutan Gayrimenkul sihirbazı ve iş insanı Tansu Uzun, geleceğe yön veren ve reel atılımlarıyla son aylarda dikkatleri üzerine çekiyor. Mütevazi, efendi ve çalışkan yapısıyla tanınan iş insanı Tansu Uzun, yaşadığı sağlık sorunlarını geride bırakıp fırtına gibi sahalara dönmesiyle birlikte yaptığı son atılımlarla haftanın iş insanı oldu.

Haftanın Ağası
Serdar Yener
İş İnsanı

Merhum Kemal Yener tarafından 1978 yılında kurulan ve dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapan MKS Mermer Firması’nın müteşebbis sahiplerinden iş insanı Serdar Yener, AK Parti’de uzun yıllar siyasetin tam kalbinde önemli çalışmalara imza attı. İş dünyasının yanı sıra siyaset dünyasının da efendi, dürüst ve mütevazi karakteriyle yakından tanıdığı bir isim olan Serdar Yener, geçtiğimiz günlerde yakın dostlarına harika bir davet verdi. Covid-19 önlemlerinin ön planda olduğu ziyafette gösterdiği mükemmel ev sahipliğiyle on üzerinden on puan alan iş insanı Serdar Yener, kuş sütü eksik bu davetiyle haftanın ağası oldu.

Haftanın Muhtarı
Barış Yıldız
Sapanca Muhtarlar Derneği Başkanı

Sakarya’nın turizm cenneti olan Sapanca’da 29 mahalle ve 45 bine yakın nüfusun başkanlığını başarılı bir şekilde yapan Sapanca Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Camicedit Mahallesi Muhtarı Barış Yıldız, çalışkanlığıyla adından her zamandan söz ettiriyor. Yaz mevsimi boyunca ilçede resmi kurumlarla muhtar arasında köprü görevi kuran genç muhtar Barış Yıldız, başkanlık görevindeki başarısının yanı sıra muhtarı olduğu Camicedit Mahallesi’ne getirdiği hizmetlerle de haftanın muhtarı oldu.

Haftanın Çalışkanı
Haluk Hacıoğlu
Sakarya Berberler Odası Başkanı

Pandemi döneminin en sıkıntılı günlerinde esnafının sorunları ve sıkıntıları için çalmadık kapı bırakmayan, üyelerinin sorunlarıyla yakından ilgilenen Sakarya Berberler Odası Başkanı Haluk Hacıoğlu, üyeleriyle ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezrinde yaptığı girişimler, çalışkanlığı ve güler yüzüyle bu haftanın en çalışkan başkanı oldu.

Haftanın Yolcusu
Fazilet Durmuş
Milli Eğitim Sakarya İl Müdürü

Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Prof. Dr. Ziya Selçuk yerine Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilen Prof. Dr. Mahmut Özer’in ilk icraatları arasında bazı illerin milli eğitim müdürlerini değiştirmek oldu. Değiştirilen il milli eğitim müdürleri arasında bulunan Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş yerine Sivas Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı atandı. Görevden alınan ve bakanlık emrine verilen Fazilet Durmuş çıkacağı bu yolculukla birlikte haftanın yolcusu oldu.

Haftanın Doğum Günü Çocuğu
Uras Emir Erdiker

Adapazarı Belediyesi çalışanı Aybüke Uygun Erdiker ile US Yalıtım İzolasyon Firması ortaklarından Ömer Erdiker’in yakışıklı oğlu Uras Emir Erdiker 4 yaşına girdi. Fanatik Beşiktaşlı olan ve doğum günü pastasını da Beşiktaş renklerinde yapılan Emir Uras, “Parmakları kartal pençesi gibi” diyerek böyle poz verdi. Aybüke ve Ömer çiftinin yakışıklı, sempatik, sevimli oğulları Uras Emir bu haftanın doğum günü çocuğu olurken, biz de Halk54.com ailesi olarak nice yıllara diyoruz.

Haftanın Adayı
Feridun Turan
Pamukova eski Belediye Başkanı

Acelenin anlamı yok ama genel ve yerel seçimde ince ince geliyor. Peki ama kim nereye aday adayı olur! Sonrasında ise kim aday olur! İşte bunların hesaplamaları şimdiden başladığı günümüzde Pamukova’da son aylardaki gelişmelerle birlikte ‘seçim toto’ da hızla sürüyor. AK Parti Pamukova’da kimi belediye başkan adayı gösterecek bilinmez ama son günlerde siyasi kulislerde Pamukova eski Belediye Başkanı Feridun Turan’ın adı konuşulmaya başlandı. Peki ama Turan aday olur mu, olmaz mı! İşte onu zaman gösterecek notunu düştükten sonra Başkan Feridun Turan’ı haftanın adayı seçtik.

Haftanın Gezgini
Hamdi Yuluğ
İş İnsanı

Sakarya basınında uzun yıllar görev yaptıktan sonra ticarete atılan Hamdi Yuluğ, yılların yorgunluğunu atmak için mavi tura çıktı. Bir yandan Ege Denizi’nin serin sularında yılların stres ve yorgunluğunu atan, diğer yandan ise başına geçirdiği kaptan şapkasıyla dümene geçip yeşilin bütün tonlarına sahip olan koyları kullandığı yatla gezen Hamdi Yuluğ bu haftanın gezgini oldu.

Haftanın Eğitimcisi
Sevil Akaltın
Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde Giyim Öğretmeni

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Adapazarı Halk Eğitim Merkezinde Giyim Öğretmeni Sevil Akaltın 2. üniversite olarak Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Moda Tasarım Bölümünü bitirdi. Okumayı çok seven Sevil Akaltın iki üniversite diplomasının ardından geçtiğimiz günlerde Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde Yüksek Lisans Eğitimini başarıyla tamamlayarak diplomalarına bir yenisini daha ekledi. Okuma azmi ve heyecanı hiç bitmeyen Sevil Akaltın'ın yeni hedefi doktora eğitimi için kolları sıvadı. Her gün kitap okuyan ve genel kültürle ilgili araştırma yapan Sevil Akaltın, eğitime verdiği önem, elde ettiği başarılar ve bilgisiyle bu haftanın eğitimcisi oldu

Haftanın Bilgesi
Metin Tenkoğlu
Kocaeli Şerbetpınarı Muhtarı

Davulun sesi uzaktan hoş geliyor ama işin içine girdiğiniz zaman işler hiçte öyle olmuyor. Kurum ve kuruluşlarla vatandaşlar arasında bir yandan köprü görevini üstlenirken, diğer yandan muhtarı olan mahallene en iyi hizmete getirmek kolay değil. İşte böylesine zor görevi yıllardır üstlenen Kocaali Şerbetpınarı Mahallesi Muhtarı Metin Tenkoğlu’nu biz bu hafta başarılı çalışmalarından dolayı değil. Başı sıkışan, derdine derman arayan, gençlere verdiği aydınlık fikirler ve her zaman mahallesindeki vatandaşlara doğru yolu göstermesiyle bu haftanın bilgesi olarak Halk54 Panorama’ya konuk ettik.

Haftanın Savaşçısı
Yasemin Hacıeyüpoğlu
Eğitim-Sen Sakarya Şube sekreteri

Günümüzde ezilen kadınların hakkını savunmak için arkadaşlarıyla gece-gündüz demeden çalışan, arkadaşlarıyla birlikte Sakarya’da kadınların hak ettiği yere gelmesi için mücadele eden Eğitim-Sen Sakarya Şube Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu, önüne çıkan engeller ve engellemelere rağmen yılmadan, durmadan, uzanmadan kadın haklarını adeta savaşırcasına savunmasıyla bu haftanın savaşçısı oldu.

Haftanın Lezzet Ustası
İbrahim Karagöz
Karagöz Lokantası

Zor işler vardır. Kolay değildir. Bu işler arasında gıda sektörü de vardır. Düşünsenize! Kimi tuzlu kimi tuzsuz, kimi yağlı kimi yağsız seviyor. Kokusu, pişme kıvamı, suyu, baharatı gibi sayısız değişkenliklerin bir araya geldiği gıda sektöründe öyle yemekler yapacaksınız ki onu yiyenler ‘işte annemin yemeğine benzemiş’ diyecek. Böylesine zor ama çok zor bir sektörde Karagöz Lokantası’nın lezzet ustası İbrahim Karagöz’ün yaptığı yemekler yıllardır konuşuluyor. Gerek kullandığı yöresel ve organik ürünler, gerek parasından kaçmadan kullandığı yağlar, gerek kırmızı etin en iyi yerinden çekilen kıymalar, gerek bölgesine göre getirilen baharat çeşitleriyle yapılan birbirinden leziz yemeklere imzasını atan İbrahim Karagöz, işin sırrını da emek ve kalite olarak açıklıyor. Son yıllarda Sakaryalıların tercih ettiği en kaliteli ve güler yüzlü lokantaları arasında olan Karagöz Lokantası’nın sahibi İbrahim Karagöz, Türkiye’nin lezzet haritasında yerini alan yemek ve ızgaraları lezzet tutkunlarına sunmasıyla bu haftanın lezzet ustası olarak zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Mutlusu
Azim Çelik

Sakarya basınında uzun süre görev aldıktan sonra geçtiğimiz günlerde Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başlayan Azim Çelik ilk kez baba olmanın heyecanını yaşadı. Doğum sonrası çocuğunu eline alan, bebeğinin kokusunu ciğerlerine dolduran, bebeğiyle ilk kez buluştuğu sırada o tarifsiz duygu yüklü anlar sırasında yaşadığı mutlulukla gözleri dolan Azim Çelik bu haftanın en mutlusu oldu.

Haftanın Stajyeri
Selen Saatli
Halk54.com

Gençler eğlenmek için Bodrum’a akın ederken o gazeteciliğe olan aşkıyla Bodrum’dan Sakarya’ya gelip sitemiz Halk54.com’da stajyerlik yapan Selen Saatli mesleğe olan aşkı, objektif bakış açısı, bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme arzusu, işindeki ciddiyet ve güler yüzüyle bu haftanın stajyeri oldu.

Haftanın Tiryakisi
Sermet Solak

Şöyle etrafınıza bir bakın. Çevrenizde kaç kişi çay sevmiyor! Hepimizin bildiği gibi istisnalar hariç Türk halkı çayı çok seviyor. Ama bazılarımız çayın dibine düşüyor. İşte o çayın dibine düşenlerden birisi olan Sermet Solak günde 50 bardaktan fazla çay içiyor. Tam bir tiryaki olan ve ‘tavşan kanı çay hayattır’ diyen Sermet Solak bu haftanın da tiryakisi oldu.

Haftanın Hemşiresi
Ali İhsan Odabaş
Korucuk Hastanesi

Pandemi ile birlikte gecesi gündüzüne karışan binlerce, on binlerce sağlık kahramanından birisi olan, mesleğine olan aşkıyla her zaman adından övgüyle bahsettiren, hastaların “kalbi kollarından büyük adam’ diyerek teşekkür ettiği Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Korucuk Hastanesi Kampüsü Göz Polikliniği’nde görevli Ali İhsan Odabaş, bitmeyen enerjisi, efendiliği ve örnek teşkil eden çalışkanlığıyla haftanın hemşiresi oldu.

Haftanın Köşe Yazarı
Taner İltaş
Adapostası Gazetesi

Son yazdığı köşe yazısında, “Yaklaşık bir hafta içinde Sakarya da mavi kategoriye geçecek. Bu da şehir için gerçekten sevindirici. Ama virüs yayılmaya devam ediyor. Aramızda hala aşısını olmayan binlerce insan var. O nedenle tedbir elden bırakılmamalı. Daha önce de yazmıştım, yine söyleyeceğim. Normalleşme ile birlikte toplumda oluşan rehavet yüzünden birçok tedbir unutuldu” sözleriyle Adapostası Gazetesi Köşe Yazarı Taner İltaş haftanın köşe yazarı oldu.
 

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Ferruh Bulut
Sakarya basının bir çok kurum ve kuruluşunda uzun yıllar çalışan, yazdığı köşe yazılarıyla gündem belirleyen gazeteci Ferruh Bulut’u biz unutmadık. Ferruh ağabeyi bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz.

Orhan Mümin
İstanbul basında uzun yıllar görev yaptıktan sonra Bizim Sakarya Gazetesi’nin kuruluşunda görev alan usta grafiker Orhan Mümin’i biz unutmadık. Orhan babayı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz.

Ergun Kaftancı
İstanbul basınında önemli görevler aldıktan sonra Bizim Sakarya Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapan Ergün Kaftancı’yı da biz unutmadık. Ergun Kaftancı’yı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz.

HEY GİDİ GÜNLER HEYY

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sakarya İl Başkanı Yusuf Alemdar’ın  en hızlı olduğu zamanlardan bir kare fotoğrafla birlikteyiz. Dönemin il başkanı Alemdar, yardımcısı Ahmet Raşit Doğan ile birlikte hem partililer hem de vatandaşlarla bir araya gelmiş. Halkın sorunlarını dinleyen Alemdar, bir yandan da mahalle temsilcileri ile partililerden gelen istek ve sıkıntıları değerlendiriyor. AK Parti’nin en popüler günlerden günümüze gelen bu kareye bakıp da ‘hey gidi günler heey’ dememek mümkün mü!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde şeker bacaları yıkılan Adapazarı Şeker Fabrikası bir türlü hizmete girmedi. Deprem sonrası gündemden hiç düşmeyen fabrikayla ilgili yapılan bütün mücadeleler o günlerde sonuçsuz kalırken işçiler eyleme başladı. Eylem yapan işçilere destek için fabrikaya gelen Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan işçilerle sohbet ettikten sonra dönemin Şeker- İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Feramuz Tunç' a destek sözü verdi. Geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybeden Feramuz Tunç’un da bulunduğu bu anlamlı kareye bu gün bakıp da ‘hey gidi günler heey’ dememek sizce mümkün mü!

İşte size yine bomba gibi bir fotoğraf karesi daha. Sakarya’nın en köklü gazetelerinden Yeni Sakarya Gazetesi’nin kuruluş yıldönümü ve Adapazarı Soğanpazarı’nda bulunan gazete binasının çatı katında kuruluş yıldönümü kokteyli var. Bir zamanlar fırtına gibi esen Anavatan Partisi (ANAP) Sakarya eski Milletvekili Mümtaz Özkök ile dönemin AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım bu kokteylde bir araya geldi. Peki sizce konu ne! Hemen yazalım. Konu 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında büyük hasar gören ve bir türlü onarılıp çalıştırılamayan Adapazarı Şeker Fabrikası idi. O günlerde çok ama çok çaba gösteren Milletvekili Recep Yıldırım ayak üstü de olsa eski vekil Mümtaz Özkök’e bilgi veriyor. Şimdilerde mazide kalan bu kareyi görüp siz ne dersiniz bilemeyiz ama biz ‘hey gidi günler heey’ dedik.

Vay vay vay kareye bak. Sakarya Barosu Başkanlarından ünlü avukat Avni Akran, bugün özelleştirilen SEDAŞ’ın efsane Genel Müdürü Nusret Alemdar, İnşaat Mühendisleri (İMO) Sakarya eski Şube Başkanı Ahmet Erdem bir davette bir araya gelmişter. Bir arka masada ise Baltürk Otel’in unutulmaz işletmecisi Ünal Erinç ve dostları derin bir sohbetteler. Hey gidi günler heey, ne günlerdi! Ne güzel günlerdi!

NOSTALJİ VAPURU

Andığımız zaman “Nur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun” dediğimiz bir isim olan Sakarya Ortopedik Engelliler Derneği merhum Başkanı Saadettin Yılmaz, hiç hamam yüzü görmeyen engellileri bir araya getirdi ve hamama götürdü. Neşe, cümbüş, gırgır içinde hamam keyfi yapan engelliler şimdi aramızda olmayan Başkan Saadettin Yılmaz’a çok dua ettiler. Hele, hele esprileriyle insana hayat veren Cam İbo o gün hamamda yaptığı esprilerle herkesi gülmekten kırdı geçirdi. Aramızdan ayrılanlara bir kez daha ‘Allah rahmet eylesin’ dediğimiz bu kareyi biz Nostalji Vapuru’nun kaptan köşküne astık.

Bilmem farkında mısınız ama biz gerek ‘hey gidi günler heey’, gerekse ‘Nostalji Vapuru’nda mutlaka 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde çekilen fotoğraf karelerine yer veriyoruz. Bundaki amacımız ise hani birilerinin 17 Ağustos depreminin yıldönümlerinde ‘unutmadık, unutturmayacağız’ sözü gibi değil. Gerçekten o yaşanan tarifsiz acıyı unutturmamaktır. O acıyı unutmamamız lazım. Hatırlatmamız lazım. Sakarya’da her 30 yılda bir büyük yıkıcı depremler olduğunu anımsatıp ve “Deprem yine geldi çattı” dedikten sonra işte o acı günlerden bir kareyle birlikteyiz. Deprem olmuş, bir kent enkaz altında kalmış. Su en büyük ihtiyaçlardan ve bu ihtiyacı ise su tankerleri gideriyor. Gördüğünüz gibi Türk Kızılay’ının gönderdiği tankerle depremzedeler su ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu karelere iyi bakın. İbret alın ve ona göre bu kentte yaşayın.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya İl Teşkilatını dönemin Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sakarya Şubesi ziyaret etti.  Güncel konuların konuşulduğu bu nezaket ziyaretinde hazır bulunan Berrin Ergin, Şaban Koludra, Belma Oruzlar, Tamer Turgut, Derya Ulubilen bir yandan da ulu önde Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili de derin bir sohbete daldı. Nostalji Vapuru’nda halen asılı bu fotoğraf üzerinden yıllar geçti ama bu karede bulunan güzel insanların dostlukları hiç eskimedi.

ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas Sakarya'ya geldi ve dönenim Anavatan Partisi Sakarya Teşkilatı kendisini tam kadro karşıladı. ANAP Sakarya İl Başkanı Süleyman Baş’ın ev sahilliğinde karşılanan genel başkan Nas önce partililerle sohbet etti. Ardından vatandaşları ziyaret edip, esnafın da sorunlarını dinledi. Hayli kalabalık bir grupla şehir turu atan ve il başkanı Süleyman Baş’ın eşlik ettiği ANAP Genel Başkan Nesrin Nas Sakarya’da moral depoladıktan sonra günün yorgunluğunu meşhur Adapazarı Islama Köftesi yiyerek attı. Nostalji Vapuru’nda asılı bulunan bu karede dikkat çeken bir ayrıntı ise iş insanı Süleyman Baş’ın şıklığıydı. Günümüzde de halen şık giyinen Süleyman Baş, modayı yakından takip eden isimler arasında yer alıyor.

HAFTANIN DUVAR YAZISI

Erkekler park yeri gibidir.
İyi olan yerlere hep önceden
park edilmiştir…