Haftanın Karizması
Cem Gün
SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Haftanın Karizması köşesinin konuğu iş dünyasının önde gelen isimlerinden Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkan  Yardımcısı Cem Gün oldu. İnşaat sektöründe uzun yıllardır başarılı hamleleriyle dikkat çeken iş insanı Cem Gün, şehir ekonomisine katkı sağlayan yatırımlarıyla tanınıyor. Sakaryaspor sevgisiyle de camianın sevilen isimlerinden olan müteşebbis iş insanı Cem Gün, piyasaların son aylarda yaşadığı sıkıntıya rağmen istihdama katkı sağlamaya devam ediyor. Sakarya’nın en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından olan SATSO’nun Başkan Yardımcılığı görevi nedeniyle başta sanayici olmak üzere üyelerinin sorun ve sıkıntılarıyla şu günlerde yakından ilgilenen İş İnsanı Cem Gün şehre sahip çıkan çalışmaları, efendiliğiyle bu haftanın karizması oldu.

Haftanın Eğitimcisi
Songül Mercan 
Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi Müdürü

“Akıllı Park Sistemi” projesiyle TEKNOFEST’te Türkiye İkincisi olarak büyük başarı elde eden Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi, düzenlediği “TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı” ile yeni bir başarıya imza attı. Başarıdan başarıya koyan okul öğrencileri ile öğretmenlerinin buluştuğu Adapazarı Hacı Zehra Akkoç Kız Anadolu Lisesi Müdürü Songül Mercan Sakarya’daki eğitime yaptığı katkılar, çalışkanlığı ve başarılı idareciliğiyle bu haftanın en iyi eğitimcisi oldu.

Haftanın Başkanı
Cemal Yaman
Türk-İş Sakarya Temsilcisi

Bu hafta milyonların asgari ücretle ilgili tık nefes iyi bir haber beklediği Türk-İş’in Sakarya Temsilcisi ve Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman Halk54.com Panorama’nın konuğumuz oldu. Sakarya’da uzun yıllardır işçinin hakkı yenmemesi için mücadele veren ve yeri geldiği zaman birileriyle de ters düşmekten çekinmeyen Başkan Cemal Yaman, şu günlerde milyonların merakla beklediği asgari ücretle ilgili düşünceleri ve ortaya koyduğu tavrıyla bu haftanın başkanı oldu.  

Haftanın İş İnsanı
Metin Dağdeviren 
İş İnsanı

Sakarya’nın genç, atak ve müteşebbis isimleri arasında bulunan iş dünyasının popüler ismi Metin Dağdeviren bu haftanın enleri arasında Halk54.com Panorama’da yerini aldı. İş dünyasında atıldığı 1980’li yıllardan itibaren özellikle yaptığı mükemmel pastalarıyla Sakarya’da “pasta kralı”* olarak tanınan Metin Dağdeviren, 2005 yılında yaptığı girişimle büyük ölçekte organizasyonlar ve düğünlerde verdiği catering hizmetiyle ön plana çıktı.
Sakarya’da pasta denince akla gelen ilk isim pasta kralı Metin Dağdeviren mesleğine olan aşkı, engin tecrübesi, kaliteden asla taviz vermeyen ürünleri, adamlığı, mütevazi kişiliği ve ekonomiye verdiği katkılarıyla bu hafta zirvenin sahibi oldu. 

Haftanın Müdürü
Orhan Gevrek
Serdivan Belediyesi Basın Müdürü 

Sakarya’da görev yapan basın halkla ilişkiler müdürleri arasında “en çalışkan, kibirsiz, adam gibi adam, mütevazi ve işini yapan müdürler kimlerdir” diyerek bir anket yapılsa her halde en sevilen 5 isim arasında Serdivan Basın Halkla İlişkiler Müdürü Orhan Gevrek yerini alır. Her zaman basın mensuplarıyla sıkı dostluklar kuran ve işinde bir o kadar başarıyla yapan Orhan Gevrek geçtiğimiz aylarda geçirdiği rahatsızlık sonrasında yarım kalan hızlı çalışma temposuna tekrar kavuşması, mütevaziliği ve işindeki başarılarıyla bu haftanın en iyisi olarak zirvenin sahibi oldu. 

Haftanın Editörü
Furkan Karakuzu
Sakarya Yenihaber İnternet Sitesi

Haber siteleri arasında anlık haberleriyle dikkat çeken Sakarya Yenihaber Gazetesi’nin internet sitesinin perde arkasında görülmeyen kahramanlar var. İşin mutfağında olup Sakarya’nın güncel ve anlık haberlerini takipçilerine ulaştıran o çalışkan isimlerden birisi olan Furkan Karakuzu sıkı editörlüyle son aylarda dikkat çekmeye başladı. Efendiliğiyle de dikkat çeken Sakarya Yenihaber Gazetesi İnternet Sitesi’nin genç ama deneyimli isme Furkan Karakuzu son aylarda gündeme damgasını vuran haberleri ve yorumlarıyla zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Doktoru
Uzm. Dr. Mustafa Alkan
Özel Adatıp Hastanesi Kardiyoloji

“Sakarya’nın kalbini kimler dinliyor” diye sorsalar, sayacağımız ilk 3 isim arasında Özel Adatıp Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden uzman Dr. Mustafa Alkan mutlaka olur. Uzun yıllardır kardiyoloji anlamında başarılı teşhis ve tedavileriyle ön plana çıkan isimler arasında bulunan Uzm. Od. Mustafa Alkan, dünyayı sarsan Pandemi ile birlikte insanların kalplerini daha sık takibe aldığı şu zaman aralığında adeta başını kaşıyacak zaman bulamıyor. Meslek yaşantısı boyunca aldığı eğitimler, katıldığı toplantı ve seminerlerle sağlam bir CV’si olan, her geçen gün gelişen teknoloji ve bilimsel gelişmeleri yakından takip eden Uzm. Dr. Mustafa Alkan bütün bu artılarının üstüne koyduğu çalışkanlığı, mütevaziliği ve elbette hedefi 12’den vuran teşhis ve tedavileriyle bu hafta zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Unutulmazı
Özcan Toplan
İş İnsanı

Sakarya’nın en eski esnaflarından birisi olan Tarihi Uzunçarşı’nın tanınmış ve popüler ismi Özcan Toplan bu haftanın unutulmazı oldu. Sakarya’nın adeta kanaat önderlerinden olan iş insanı Özcan Toplan gerek siyaset, gerek ekonomi, gerek spor, gerek basın, gerek eğitim ve sağlık camiasının önde gelen isimlerinin işyerinde buluştuğu ve halende buluşmaya devam ettiği sevilen ve sayılan bir isim olmaya devam ediyor. Farklı siyasi partilerden önemli isimlerin buluşma noktası olan Özcan Toplan makam ve mevki sahibi olan herkesin hürmet ettiği ve etmeye de devam ettiği bir ağabey olarak herkesi kucaklıyor. Sakarya tarihinin unutulmaz isimleri arasında yerini alan yaşayan bir tarih olan Özcan Toplan bu hafta zirvenin de sahibi oldu.

Haftanın Muhtarı
Cevdet Koçak
Adapazarı Korucuk Mahalle Muhtarı

Adapazarı’nın hareketli ve büyük mahallerinden olan Adapazarı Korucuk Mahallesi’nin Muhtarı Cevdet Koçak bu haftanın enleri arasına sıkı çalışma temposuyla girdi. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında Yenikent Bölgesi’nde depreme dayanıklı binaların yapıldığı Korucuk Mahallesi’nin muhtarlığını yapan Cevdet Koçak, 1. dönemi olmasına rağmen hizmet odaklı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. İngilizce ve Arapça olmak üzere iki dil bilen ve eğitime büyük önem veren Koçak, 25 bini aşan nüfusun yaşadığı mahallesinde hizmetleri, çözüm odaklı girişimleri ve son aylardaki yüksek performansıyla bu haftanın en iyisi oldu.

Haftanın Esnafı
Deniz Demir
Çağdaş Filtre Otomotiv Sanayi

Sakarya’nın popüler ve çalışkan isimlerinden Deniz Demir bu hafta konuğumuz olan isimler arasında yerini aldı. Arifiye Hanlıköy Merkez  Mahallesi 52. Sokakta bulunan Çağdaş Filtre Otomotiv Sanayi’nin beyin takımı arasında bulunan ve deneyimi, tecrübesi, pratik iş çözümleriyle bir adım öne çıkan Deniz Demir adamlığı ve esnaflığın hakkını veren çalışmasıyla da bu haftanın esnafı oldu

Haftanın Çalışkanı
Ali Kurul
Redbul Student Marketeer Görevlisi

Bu haftanın çalışkanı Redbul Student Marketeer’den bu kez Ali Kurul oldu. Genç yaşında iş dünyasına sıkı bir giriş yapan genç yetenek Ali Kurul, “ekmek artık aslanın ağzında değil midesinde” denen şu günlerde işine sahip çıkarak çok ama çok çalıyor. Hiçbir zaman iş ayırt etmediğini ve ekip arkadaşlarıyla birlikte uyum içinde çalışan Redbul Student Marketeer Görevlisi Ali Kurul enerjisi ve performansıyla haftanın en çalışkanı oldu.

Haftanın Spor Adamı
Kazım Gürkan Güroğlu
Boks Antrenörü

1995 yılında Sakarya’da doğan, ilk ve orta öğretimini Dr. Nuri Bayar İlköğretim Okulu’nda yapan, liseyi Sakarya Üniversitesi Vakıf kolejinde okuyan Kazım Gürkan Güroğlu
lise yıllarında boksla tanıştı. Lisede başlayan boks yaşantısına üniversite yıllarında da devam eden genç ve yetenekli isim 5 yıl Eskişehir adına müsabakalara katıldı. Müsabık olduğu süre boyunca 4 kere il şampiyonu, 1 kere Türkiye A grubu 3’ncüsü olan Kasım Gürkan Güroğlu halen müsabık sporcu olmamasına rağmen Sakarya’da yardımcı antrenörlük yapıyor. Gençlere boksu sevdiren bir isim olan Kazım Gürkan Güroğlu boksa verdiği büyük emek ve mücadeleyle bu haftanın spor adamı oldu. 
 

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Av. Raşit Abasıyanık

Sakarya Barosu eski Başkanı ve Sakarya siyasetinin ünlü ve popüler ismi olan avukat Raşit Abasıyanık’ı biz unutmadık. Av. Raşit Abasıyanık’ı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Prof. Dr. Burhan Sümer

Sapanca gölü başta olmak üzere Sakarya’nın su kaynaklarıyla ilgili büyük çalışmalara imza atan Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan Sümer’i biz unutmadık. Prof. Dr. Burhan Sümer’i bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…

Seyfettin Kubilay

Sakarya’nın çalışkan, efendi ve mütevazi belediye başkanlarından biri olan Arifiye Belediye Başkanı Seyfettin Kubilay’ı biz unutmadık. Başkan Seyfettin Kubilay’ı bir kez daha rahmetle anarken “Mekanı Cennet Olsun” diyoruz…


HEY GİDİ GÜNLER HEEY

1960 ile 1990’lı yıllarda internet ya kullanılmadığı, ya da ilerleyen zamanlarda çok kullanılmadığı için günümüzde arama motorlarında bulamayacağınız fotoğraf kareleri ve bilgilerin yer aldığı “Heey gidi günler hey” köşemize gösterdiğiniz büyük ilgiye teşekkür ederiz. Bir zamanlar Sakarya’da yaşanan siyasi, ekonomik, asayiş, spor, sosyal ve kültürel bir çok olay ve konuyla ilgili çekilen fotoğraf karelerini yayınladığımız bu köşemizde bu gün Türkiye’nin İsmet abisi olarak bilinen İsmet Sezgin ile ünlü siyasetçi Ali Bahar var. 17 Nisan 1999 tarihinde Demokrat Türkiye Partisi (DTP) başkanlığından istifa eden Hüsamettin Cindoruk‘un yerine başkan olan İsmet Sezgin bu görevini 18 Mayıs 2002 tarihine kadar sürdürdü. İşte bu dönem içinde dönemin DTP Sakarya İl Başkanı Ali Bahar’ı makamında ziyaret eden ve ikili temaslarda bulunan merhum İsmet Sezgin ile Başkan Ali Bahar o günlerde siyasetin kalbine temas eden önemli gelişmelere de imza atmışlardı.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi olmuş ve Adapazarı enkaz altında kalmıştı. O günlerde İçişleri Bakanı olan Saadettin Tantan sık, sık Sakarya’ya gelerek yapılan çalışmaları yerinde denetler ve gördüğü eksikliklerle ilgili gerekli müdahaleleri de yapardı. İşte bugün yayınladığımız bu kare Adapazarı 1. Endüstri Meslek Lisesi’nde (EML) usta gazeteci Hüseyin Cumalı tarafından çekildi. Bakan Tantan yine şehre haber vermeden geldi. Dönemin 
Sakarya Valisi M. Cahit Kıraç, dönemin Sakarya Vali Yardımcısı Ahmet Zateroğulları, dönenim ANAP Sakarya İl Başkanı Ahmet Gürsoy ve yetkililerden depremzedelere yapılan hizmetlerle ilgili bilgi alıyor. O sırada okulda bulunan Sakarya’nın tanınmış siyasetçilerinden Edip Dokumacı’da olup biteni yakından takip ediyor. Şimdi bu kareye bakıp da “heey gidi günler hey” denmez mi!

İşte size efsane bir fotoğraf karesi daha yayınlıyoruz. Dönemin Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu, dönemin Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, dönemin Ali Dilmen Lisesi’nin efsane müdürü İlyas Gümüş bir araya gelmiş ve eğitimle ilgili bir görüşme yapıyorlar. Eğitim kalitesinin yükselmesi için bu kentte çırpınan çok çalışan isimlerden olan Murat Taner ile İlyas Gümüş’ün hakkını bir kez daha verdikten sonra “heey gidi günler hey, ne günlerdi o günler, ne güzel günlerdi o günler” diyoruz.

Şu karenin ne olduğunu Z kuşağı bilmez ama o günleri yaşayanlar iyi bilir. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, başka bir değişle Asrın Felaketi sonrası Türkiye’ye yardımı gelen ülkeler arasında Mısır hükümeti de vardı. O günlerde TZDK Fabrikası’nın arsaları ve lojmanları olan günümüzün Adapazarı Aziz Duran Parkı ile o günlerde Adapazarı Atatürk Stadı olan günümüzün Sakarya Millet Bahçesi’ne Mısır hükümeti bir sahra hastanesi kurdu. Kurulan bu sahra hastanesinde depremde yaralanan ve hastalananlara hizmet veren Mısır’lı doktorlar uzun süre Sakarya’da hizmet etti. Zaman, zaman çadırlarda düzenlenen eğlencelerle stres atan Mısır’lılardan kalan bu kareye bakıp da “heey gidi günler hey” dememek mümkün mü!


NOSTALJİ VAPURU

Bir zamanlar bu kentte bir Sakarya Gazetesi var idi. Yıllarca “sarı logolu” diye anılan ve kadrosunda Necdet Güngörsün, Cevdet Güngör, Hüseyin Komite, İlhan Tunçbilek, Müjgan Zaman, Mustafa Öztunç, Burhan Güven, Niyazi Selvi, Yusuf Çınal ve sayısız isimlerin yer aldığı Sakarya Gazetesi bir çok gazetecinin baba ocağı kurdu. Günaydın Gazetesi’nin sahibi olduğu bu gazetenin önünde çekilen bu kareyi Nostalji Vapuru’na kaptan köşküne asarken, aramızdan ayrılan isimleri de saygı ve rahmetle anıyoruz.

Sakarya’nın güzel insanları vardı. İş insanı Kenan Sakallıoğlu, Hasan Uyar, Sedat Ekici, Neşat Müftüoğlu, Dr. Hikmet Kırdar, Pakize Tuğcu, Ahmet Akkoç, Ömer Yazıcı, Zühtü Taranoğlu gibi bir çok güzel, bu kentte değer veren değerlerimiz vardı. İşte onlardan biri de 
Sakarya Sosyal Hizmetler Vakfı Başkanı Pakize Tuğcu idi. Her zaman hayır ve yardım işlerinde görmeye alıştığımız merhume Pakize Tuğcu, bugün Nostalji Vapuru’na dönemin Astsubaylar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Sakarya Şube Başkanı Mecdi Cengiz plaket takdim ederken çekilen bir karesiyle konuk oldu. Nur içinde yatsın.

SATSO Başkan Yardımcısı Turhan Menigüven, Rahmetli Gazeteci Özkan Bulmuş, dönemin Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Sinan Çileli, Adapazarı Belediyesi Protokol Müdürü Kemal Dumanlıova ve dostları Sakarya Gazeteciler Birliği’nin verdiği bir iftarda bir araya gelmişler. Huzur içinde iftar açan dostların bulunduğu bu kareyi bizde Nostalji Vapuru’nun güzel bir köşesine astık. 


HAFTANIN DUVAR YAZISI

Kadere kızmıyorum
artık ben;
Hayallerim gerçek
olamayacak kadar
güzeldi…