Haftanın Karizması
Serdar Görgüç
Otokar Genel Müdürü

Koç Topluluğu bünyesinde bulunan ve Arifiye’deki modern tesislerde ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan Otokar, dünyayı sarsan pandemiye rağmen yılın ilk 6 ayında büyümesini sürdürdü. 2021 yılının ilk 6 ayında cirosunu geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 64 artıran Otokar, ihracat oranlarında ise yüzde 37 büyüdü. Otokar’ın ilk 6 aydaki net karı 396,5 milyon TL olurken, bu başarılı ekibin başındaki isim Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, ekibiyle birlikte gösterdiği performans, global mücadeledeki yenilikçi hamleleri, efendiliği ve tabi ki ülke ekonomisine verdiği büyük destekle haftanın rakipsiz karizması oldu.

Haftanın Başkanı
Özcan Özen
Sapanca Belediye Başkanı

Yaz başlamasıyla birlikte ilçe genelinde bakım ve onarım çalışmalarına hız veren, ilçeye gelenlerin yoğun olarak kullandığı İzmit Caddesi’nde yaptığı yenileme çalışmalarıyla dikkat çeken, göl kıyısındaki çalışmalara büyük önem veren Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, son haftalarda ekiplerinin bizzat başında bulunarak koordine ettiği çalışmalar, Hacı Mercan ve Fevziye Mahallerindeki asfalt çalışmaları, Kırkpınar Mahallesi’nde yapımı artık sona gelinen Kapalı Yarı Olimpik ve Açık Yüzme Havuzu’nu ilçeye kazandırmasıyla haftanın başkanı oldu.

Haftanın İş İnsanı
Alican Sak
Yatırımcı

Kosova Prizren’den İstanbul’a gelen ve Osmanlı Sarayı’nda II. Abdülhamit’in Vardarbaşılığına kadar yükselen Ali Koka, 1886 yılında Prizren’de öğrendiği bozacılık ve limonatacılık yapmaya başlar. Zaman içinde Bilecik’e göçen Vardarbaşı Ali Koka’nın oğlu Hızır Koka Yemen’de şehit düşerken, kızlarından Hatice ise Hasan Sak ile evlenir. 1935 yılında Bilecik’ten Adapazarı Yeni Cami Semti’ne göçen Hasan Sak, uzun ve soğuk kış gecelerinin asırlık lezzeti olan Ali Koka Bozası’nın ticaretini yapmaya başlar. Hasan Sak’tan oğlu Sadettin Sak, daha sonra torun Rahmi Sak’a miras kalan meşhur Ali Koka bozasının son veliahdı ise SATSO Meclis Üyesi Alican Sak oldu. Sakarya’nın yanı sıra ülkenin bir çok yerinde büyük ilgi gören meşhur Ali Koka bozasını üreten İş İnsanı Alican Sak, bu asırlık lezzetin yanı sıra iş dünyasında yeni yatırımlarda yelken açtı. Genç, dürüst, yenilikçi ve müteşebbis kişiliğiyle adından söz ettiren Alican Sak, hem atalarından gelen işine verdiği büyük önem, hem de yeni yatırımlarıyla birlikte bu haftanın rakipsiz iş insanı oldu.

Haftanın Bürokratı
Tekin Kaya
İŞKUR Sakarya İl Müdürü

Sakarya’nın başarılı, çalışkan, yenilikçi ve efendi bürokratları arasında adından en çok söz ettiren isimlerden birisi olan İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya, “herkesin bir iş olsun” sloganıyla yıllardır yürüttüğü çalışmalara son aylarda arttırdığı yoğun performansı ve temposuyla bu haftanın zirvedeki ismi oldu.

Haftanın Siyasetçisi
Recep Usta
MHP Adapazarı İlçe Başkanı

Pandemi önlemleri ve kurallarının gevşetilmesiyle birlikte ekibiyle birlikte Covid-19 önlemlerini alarak sahaya inen ve Adapazarı’nda sıkı bir çalışma temposu içine giren MHP Adapazarı İlçe Başkanı Recep Usta, yapıcı üslubu, ekip çalışmasına verdiği önem, vatandaşa karşı gösterdiği samimiyet ve hassasiyetle bu hafta zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Muhtarı
Yaşar Kahraman
Akyazı Muhtarlar Derneği Başkanı

1999 yılında yapılan yerel seçimler birlikte Akyazı Gazi Süleymanpaşa Mahallesi Muhtarlığı’na seçilen Yaşar Kahraman, başarılı hizmetleriyle adından sürekli söz ettirdi. Mahallesi için yaptığı çalışmalarını sürdüren muhtar Kahraman, zaman içinde Akyazı’da 73 mahallenin bağlı olduğu Akyazı Muhtarlar Derneği Başkanlığı’na da seçildi. Her iki görevi de halen başarıyla sürdüren Yaşar Kahraman, son aylarda arttırdığı çalışma temposu, mütevazi kişiliği ve hizmet aşkıyla bu haftanın muhtarı oldu.

Haftanın Çalışkanı
Teyfik Öztürk
SATSO Genel Sekreteri

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Genel Sekreterlik görevine temmuz 2018 getirilen ve o gün bugün bulunduğu makamın hakkını vermek için mesai mefhumu gözetmeden çalışan SATSO Genel Sekreteri Teyfik Öztürk, çalışkanlığının yanı sıra efendiliği ve adamlığıyla bu haftanın en çalışkanı oldu.

Haftanın Babası
Cemil Barik
İş İnsanı

Bu hafta bu köşeye kentin en mütevazi, en efendi, en dürüst, en çalışkan isimlerinden birisi olan CYB Mühendislik ve İnşaat Sanayi Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Barik’i konuk ettik. Yoğun iş temposu ve sosyal yaşamına rağmen çocuklarına her zaman ama her zaman vakit ayıran şehrin ender iş insanlarından biri olan Cemil Barik, ailesiyle geçirdiği paha biçilmez saatler ve çocuklarına olan düşkünlüğüyle bu hafta zirvenin sahibi oldu.

Haftanın Cesur Yüreği
Erhan Dursun
Avukat

Sakarya’da 3 yıl süreyle görev yapan, görev yaptığı sırada 15 Temmuz hain darbe girişi gecesi ve sonrasında FETÖ’cü hainlerle mücadele eden, Sakarya’ya hizmetleri bulunan Sakarya eski Valisi Hüseyin Avni Coş geçen 30 Temmuz 2021 günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İstanbul’da yapılan cenaze törenine Sakarya’dan katılım olmaması üzerine Vali Coş’un aynı zamanda avukatı olan Erhan Dursun ahde vefa üzerine sitem dolu bir paylaşımda bulundu. Sakarya eski Valisi Hüseyin Avni Coş’un 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasındaki telsiz konuşmalarını yayınlayan Av. Erhan Dursun, “Sakarya’ya hizmet eden Sakarya’nın seçilmiş kişileri iyi dinleyin bu telsiz konuşmalarını; 15 Temmuz olur Vali beyi törenlerinize davet etmezsiniz. Ama cenazesinde Sakaryalı seçilmiş en az 1 kişiyi göndermezsiniz! Yahu bu adam Sakarya’ya hiç mi hizmet etmedi! Bunu sayın valimin avukatı, kardeşi olarak söylemiyorum. Ahde vefa nedir, bilin. Siz seçilmiş 2 arkadaşlarımızın Sakarya’ya döner dönmez 2 iki kişinizin avukatlığınızdan vekaleten feragat belgelerinizi noterden göndereceğim” dedi. Vali Coş’a sağlığında olduğu gibi yaşamını kaybettikten sonra da dostluğunu gösteren ve sitem dolu paylaşımda bulunan Av. Erhan Dursun bu haftanın en cesur yüreği oldu.

Haftanın Müteşebbisi
Merve Gülçe
Elenora Deluxe Güzellik Merkezi Sakarya Şube Müdürü

Türkiye genelinde toplam 75 şube ile kadınlara hizmet veren Elenora Deluxe firmasının Sakarya Şubesi’ni kente kazandıran Elenora Deluxe Güzellik Merkezi Sakarya Şube Müdürü Merve Gülçe, Sakarya ekonomisi ile istihdamına kattığı artıyla bu haftanın müteşebbis iş insanı oldu.

Haftanın Heyecanlısı
Erol Girişken
Sakarya Beşiktaşlılar Derneği Başkanı

Türkiye futbol camiasının yanı sıra Sakarya’nın da çok yakından tanıdığı bir isim olan nam-ı değer Gaga Erol olarak bilinen Erol Girişken önümüzdeki 13 Ağustos 2021 günü Beşiktaş-Rizespor maçıyla başlayacak olan Süper Lig öncesinde yaşadığı adrenalin, performans ve heyecanla bu haftanın en heyecanlısı oldu.

Haftanın Avukatı
İsmail Alper Altan
Sakarya Barosu

Bazı isimler vardır. Mesleğine olan saygısı, çalışkanlığı, mesleğinde kendisini sürekli geliştirmesi ve karakteriyle ön plana çıkar. Bu özellikler ve fazlasını üzerinde bulunduran Sakarya Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. İsmail Alper Altan, iyi bir hukuk adamının olmasının yanı sıra mesleğine kattığı artılarla bu haftanın en iyisi olarak adını zirveye yazdırdı.

Haftanın Eğitimcisi
Esin Yalçın
SMTAL Okul müdürü

Pandemi nedeniyle çok zor aylar geçiren eğitim camiasının kahramanlarından biri olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Serdivan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okulu Müdürü Esin Yalçın, uzaktan eğitim için yıl boyunca verdiği mücadele, öğrencilerine olan hassasiyeti ve çalışma azmiyle bu haftanın eğitimcisi oldu.

Haftanın Doktoru
Uz. Dr. Aydın Sarı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Uzun yıllar Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde Başhekimlik yaptıktan sonra Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı görevini başarıyla yürüten sonrasında Özel Medar Hastanesi’ne Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak göreve başlayan tıp dünyasının önde gelen başarılı isimlerinden Uz. Dr. Aydın Sarı, mesleğine olan aşkıyla tanınır. Her hastasını büyük bir özveriyle muayene eden, tetkiklerini yaptıran ve hastalık süresince kontrollerini sürdüren Uz. Dr. Aydın Sarı, haftalardır süren yoğun iş temposunu aksatmadan sürdürmesi ve sağlığına kavuşturduğu hasta sayısıyla haftanın doktoru oldu.

Haftanın Gezgini
Zafer Tokuş
Tokuş Medya CEO’su

Sever, hem de çok sever. Yayla, dağ evi, şırıl şırıl akan suyun dibinde az pişmiş pirzola yemesini sever. Malatya Darende’deki bir söğüt ağacının dibinde antrikot götürmeyi de sever. Sakarya’da bir gurme gibi o restoran senin, bu restoran benim gezen ve son olarak Malatya ile Antalya’da çatır catır tatil yapan Tokuş Medya CEO’su Zafer Tokuş, önümüzdeki günlerde yapacağı Alanya çıkartması öncesinde haftanın en gezgini oldu.

Haftanın Adayı
Özcan Ovalı
İş İnsanı

Sakarya Oto Sanatkarları Esnaf Odası'nın gelecek yıl yapılacak olan Genel Kurulu'nda mevcut Başkan Hasan Alişan'ın karşısına aday olarak çıkacak olan iş insanı Özcan Ovalı, esnafla bir araya geldiği kahvaltı sonrasında bulduğu moral, aldığı olumlu tepkiler ve azimiyle haftanın adayı oldu.

Haftanın Mühendisi
Tolga Tırmıkçı
US Yalıtım İzolasyon Firması

Her geçen gün artan sıcak veya soğuk ısı maliyeti ve gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde büyük önem kazanan izolasyon, ısı korunması, yalıtımla ilgili yaptıkları başarılı çalışmalarla ön plana çıkan US Yalıtım İzolasyon Firması ortaklarından Tolga Tırmıkçı, işi gereği mühendislik alanındaki başarılı hesaplamaları, performansı ve engin tecrübesiyle bu haftanın mühendisi oldu.

Haftanın Zabıtası
Mete Özkan
Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Hava sıcaklığının giderek arttığı şu günlerde görevlerini artan iş temposuna rağmen eksiksiz yerine getirmek için mücadele eden Sakarya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı çalışanlarından Mete Özkan, her zaman olduğu gibi görev aşkıyla işini layıkıyla yapması, çalışkanlığıyla bu haftanın zabıtası oldu.

Haftanın Mutlusu
Nesrin Büyükakalın Eren

İş İnsanı Oğuzhan Karabulut ile zarif eşi Zeynep Karabulut çiftinin geçtiğimiz günlerde nur topu gibi ikiz Asya ve Nil bebekleri dünyaya geldi. İlk kez torunu olan anneanne Nesrin Büyükakalın Eren ise çok büyük bir mutluluk yaşadı. Torunlarıyla ilk buluşması ve onları kucağına ilk alışı sırasında duyduğu büyük mutlulukla birlikte gözleri dolan Nesrin Büyükakalın Eren bu haftanın en mutlusu oldu.

Haftanın Köşe Yazarı
Nureddin Subaşı
Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi

Toplumun genelini ilgilendiren konulardaki hassasiyetiyle tanılan ve son köşe yazısında Koronavirüs, aşı, toplum duyarlığı ve bilinçli mücadeleyle ilgili düşünceleriyle Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi Köşe Yazarı Nureddin Subaşı bu haftanın köşe yazarı oldu.

Haftanın Esnafı
Yusuf Kılıç
Uzunçarşı Pidecisi

Lezzet düşkünleri onu iyi bilir. Sağlığına dikkat edenler de onu iyi tanır. Yöresel tatlara önem verenler onu yakından çok tanır. Aslen Trabzon Maçkalı olan ve Adapazarı Tarihi Uzunçarşı’da inanılmaz tatlara imza atan Tarihi Uzunçarşı Pidesi sahibi Yusuf Kılıç’tan söz ediyoruz. Tamamen yöresel ürünlerle lezzet düşkünlerine hitap eden, hijyen ve kaliteden asla ödün vermeyen Yusuf Kılıç, müşterilerine gösterdiği güler yüz, işindeki hassasiyet ve dürüst esnaflığıyla bu hafta zirvenin sahibi oldu.

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Habip İçduygu
İş İnsanı

ANAP eski Merkez İlçe eski Başkanı ve İş İnsanı Tacettin İçduygu'nun oğlu Habip İçduygu’yu 2004 yılında genç yaşta kaybettik. Biz onun o samimi dostluğunu, adamlığını, mütevazi kişiliğini, iş ahlakını, genç yaşta fakir babası olmasını ve en önemlisi kardeşliğini unutmadık, unutamadık. Arkasında pırıl pırıl 3 evlat bırakan Habip İçduygu’yu bir kez daha rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

Ali Fuat Demircioğlu
İş İnsanı

Bir zamanlar başarıdan başarıya koşan Karadenizspor'da yöneticilik yapan, Demircioğlu Pasajı sahiplerinden kentin hayırsever ve tanınmış iş insanlarından Ali Fuat Demircioğlu'nu biz unutmadık. Ali Fuat Demircioğlu’nu bir kez daha rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

Kenan Sakallıoğlu
İş İnsanı

Sakarya’nın en köklü ve hayırsever ailelerinden iş insanı Kenan Sakallıoğlu’nun kente kazandırdığı sayısız eserleri, iş dünyasına yaptığı hizmetleri, ekonomiye verdiği katkıları ve fakir babası o mütevazi kişiliğini biz unutmadık. Kenan babayı bir kez daha rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

HEY GİDİ GÜNLER HEEY

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında zamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan Sakarya’ya sık, sık gelirdi. Yalova’da hastane binasının yükseldiği o günlerde Sakarya’daki hastane binalarının onarımı için projelendirme yaptıran Bakan Okuyan zaman, zaman tepki alırdı.  Dönemin ANAP İl Başkanı Arif Aruca ve ANAP eski Merkez İlçe Başkanı Ali Özkan'ın bile sitem ettiği bakan Okuyan, “Sıkıntı yok halledeceğiz” diyerek nasihat verip, ıslama köftesini yedikten sonra ilden ayrıldı. O mazide kalan günlerde çekilen bu kareyi görünce şimdi ‘hey gidi günler heey’ dememek mümkün mü!”

İşte size tam Nostalji kokan bir kare daha. 2004 yılının Ramazan ayında Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Adapazarı'na iftar yemeği için geldi. Zamanın DYP Sakarya İl Başkanı Ali Dünya'nın ev sahipliği yaptığı iftar yemeği sonrasında kalabalık bir partili topluluğuyla beraber il merkezi gelen Ağar, burada bir süre partililerle görüştü. DYP İl Kadın Kolları ile bir de hatıra fotoğrafı çektiren Ağar'ın bu fotoğrafına bakıp da ‘hey gidi günler heey’ dememek mümkün mü ?

Bir zamanların hem ekonomi hem de medya devi Sakaryalı Cem Uzan’ın kurduğu Genç Parti fırtına gibi esiyor. Herkesin gözü Genç Parti olduğu günlerde 3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde Genç Parti Sakarya Milletvekilleri Baltürk Otel'de görücüye çıktı. Zamanın Genç Parti Sakarya İl Başkanı Mahir Özgün'ün ev sahipliği yaptığı o toplantı da  Cem Cengiz Uzan, Ufuk İlkiz, Turan Sofuoğlu, İrfan Kam, Tamer Balcı, Oğuz Maraşoğlu basına tanıtıldı. Şimdilerde mazide kalan bu fotoğrafa bakıp da kimler "Hey gidi günler heey" der bilemeyiz ama biz diyoruz.

İşte sizinle "Hey gidi günler heey" dedirtecek bir fotoğrafla daha beraberiz. Seçim yasaklarına sayılı saatler var.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Örgütü tam kadro Adapazarı Atatürk Bulvarı'nda gövde gösterisi yapıyor. Seçimlerde son gün kozunu iyi oynamak isteyen CHP Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Engin Özkoç, CHP Adapazarı Belediye Başkan Adayı Av. Reyhan Şahin üstü açık otomobillerden vatandaşı selamlıyor. İçişleri eski Bakanı ve CHP İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş ise bir arkadaki araçtan halka sesleniyor. CHP’nin önde gelen isimlerinden Ergün Özkan’ın da bulunduğu konvoy büyük ilgi gördü ama 28 Mart seçimlerinde bu ilgi sandığa yansımadı. İşte biz bugün bu kareye bakıp da “hey gidi günler heey” demekten kendimizi alamadık. 

NOSTALJİ VAPURU

Çark Dergisi' nin sahibi Cengiz Olgaç' ın kardeşi Nilgün Sarı, ailesi ve dostlarının katıldığı sade bir doğum gününü kutladı. Doğum gününe Nilgün hanımın kızı Cansu, oğlu Cem, Cengiz Olgaç ve zarif eşi Ayşe Olgaç, Berrin Ekici, yeğenleri Cenk, Doğukan, Nilüfer, Çağlar ve aile dostları Ayşen ve Ekrem Arslan ile çocukları Erdi Arslan katıldı. Doğum gününde aldığı çam sakızı çoban armağanı hediyelerle hayli mutlu olan Nilgün hanım bu mutlu gününden kalan fotoğrafı da Nostalji Vapuru’na astık. 

Yıllar önce Söğütlü'de yapılan Beriköy evlerinin açılışındayız. Birçok ünlünün yanı sıra  deprem dede Ahmet Mete Işıkara, ünlü filim yıldızı Türkan Şoray’da açılışta yer aldı. Bir zamanların yerli Maradona’sı olarak bilinen ünlü futbolcu Oktay Ertem'in zarif eşi Sermin Ertem ile ünlü oyuncu Türkan Şoray açılışta hasret giderdi. İki eski dostun hasret giderdiği dakikalar zaman tünelinde çoktan yerini alırken, bu kare ise Nostalji Vapuru’nun kaptan köşkünde halen asılı bulunuyor.

Sakarya’nın her zaman 1 numaralı caddesi olan Adapazarı Çark Caddesi’nden bir kareyle birlikteyiz. 17 Ağustos depremi olmuş ve şehir enkaz altında kalmış. Bir zamanların cıvıl, cıvıl olan caddesinde 5 katlı binalar yerle bir olmuş ve asker Çark Caddesi’ne güvenlik amacıyla giriş çıkışı kapatmış. Deprem öncesinde herkesin hayallerini süsleyen cadde, depremle beraber büyük bir sessizliğe büründüğü o günlerde çöken binalardan canlarını zor kurtaranlar, çok uzun zamanlar sonra tekrar caddeye girebildi. Ama Çark Caddesi bu, sihirli bir cadde bu, o günleri atlatan Çark Caddesi bugünlerde yenilenen yüzüyle yine dimdik ayakta bulunuyor.

Vay, vay vay şu kareye bakar mısınız! Zamanın AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, zamanın Adapazarı Belediyesi Özel kalem Müdürü Rıdvan Duran, Adapazarı Minibüsçüler Odası Başkanı Ali Bektaş bir araya gelmişler ve derin bir sohbete dalmışlar. Bugünün adı Sakarya Büyükşehir Belediyesi, o günün adı Adapazarı Belediyesi’nden mi, yoksa gelecekten mi, yoksa siyasetten mi konuşuyorlar bilinmez ama o günlerde çekilen bu kare bizi epey maziye döndürdü. Hele, hele Şaban Dişli, Rıdan Duran ve Ali Bektaş’ın şu gençlik halleri görünce ‘ne günlerdi o günler’ dedik. Ya siz ne diyorsunuz!
 

HAFTANIN DUVAR YAZISI

Kadınlar,
aşk ve intikamda
erkeklerden
daha barbarlardır.