Haftanın Karizması
Safa Girişken
Balıklı Sümer Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı

Her şehrin ekonomik dinamikleri vardır. Her şehrin ekonomik dinamiklerine yön veren ve ileriyi gören isimleri de vardır. Bu kısa hatırlatmadan sonra bugün “haftanın karizması” isimli köşemize Sakarya ekonomisinin dinamiklerinden biri olan Balıklı Sümer Mağazaları Yönetim Kurulu Başkanı Safa Girişken’i konuk ettik. Dünyayı sarsan pandemi boyunca gerek şehir ekonomisine, gerek iş ve istihdama destek olmayı sürdüren firmanın başındaki isim olan iş insanı Safa Girişken, aynı zamanda Adapazarı Tarihi Uzunçarşı’da bulunan merkezlerinde yaptığı toplantılarla sektörün canlı tutulması ve daha ileriye gitmesi için büyük mücadele verdi. Halen bu yönde çalışmalarını aralıksız sürdüren iş insanı Safa Girişken, sektöre verdiği bu paha biçilmez destekle haftanın karizması oldu.

Haftanın Başkanı
Mutlu Işıksu
Adapazarı Belediye Başkanı

Koronavirüsle birlikte sahaya inen ve sahadan hiç uzaklaşmayan Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, pandemi önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte sahadaki çalışmalarına daha da ağırlık verdi. “Adapazarı’nı çok seviyoruz” sloganıyla şehrin her yerine ekibiyle birlikte ayak basan Başkan Işıksu, gösterdiği performans, halkla kurduğu sıcak diyalog ve yaptığı esnaf gezileriyle haftanın başkanı oldu.

Haftanın Ağası
Vahit Serbes
Serbesler Botanik Yönetim Kurulu Başkanı

Bünyesinde çalıştırdığı ekibiyle birlikte çalışan, onlarla birlikte yemek masasına oturan, onların dertleriyle dertlenen Sakarya’nın tanınmış iş insanlarından Serbesler Botanik Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Serbes, her zaman olduğu gibi çiftlik çalışanlarına verdiği eşsiz ziyafetle haftanın ağası oldu.

Haftanın Bürokratı
Ziya Polat
Sakarya Orman Bölge Müdürü

Antalya, Adana, Mersin, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Muğla, Osmaniye gibi bir çok ilde başlayan ve Türkiye’ye derinden sarsan orman yangınlarıyla mücadele bütün hızıyla sürdüğü şu günlerde Sakarya’daki ormanlarda büyük özen ve gayretle önlem alan, ekipleriyle birlikte yangın çıkmaması için sahada çalışan Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, gösterdiği hassasiyet ve duyarlılıkla haftanın bürokratı oldu.

Haftanın Siyasetçisi
Füsun Çetin
CHP Adapazarı İlçe Başkanı

Sakarya’da toplumun bütün katmanlarının sorunlarıyla yakından ilgilenen CHP Adapazarı İlçe Başkanı Füsun Çetin, son olarak fındık üreticisinin sıkıntılarını gündeme taşıdı. Fındık rekolte tespit çalışmalarının ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de sürdüğünü belirten Çetin, fındık taban fiyatının üreticinin yüzünü güldürmesi gerektiğini belirten çıkışıyla haftanın siyasetçisi oldu.

Haftanın Muhtarı
Yusuf Yavuz
Arifiye Muhtarlar Derneği Başkanı

Günlük hayatımızın her yerinde büyük emekleri ve destekleri alan muhtarlarımızdan bu hafta çalışkanlığıyla ön plana çıkan Arifiye Muhtarlar Derneği Başkanı ve Arifiye Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Yusuf Yavuz’u konuk ettik. Arifiye’de 50 bine yakın nüfusun bağlı olduğu 24 mahalle muhtarının başı olan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Yusuf Yavuz, 7/24 görev anlayışı, muhtarlar ile bürokrasi arasında kurduğu köprüyle haftanın muhtarı oldu.

Haftanın Çalışkanı
Behlül Bayrak
Adapazarı Belediyesi Meclis Üyesi

Bir bakıyorsunuz orada, bir bakıyorsunuz burada, bir bakıyorsunuz her yerde ve görevinin başında 7/24 çalışıyor. Yoğun iş temposunun yanında başarılı bir şekilde Adapazarı Belediye Meclis Üyeliğini de yürüten Behlül Bayrak, son günlerde iş hayatında olduğu gibi siyaset arenasındaki performansıyla da haftanın en çalışkanı oldu.

Haftanın Doktoru
Dr. İbrahim Afşari
Aile Hekimi

Covid-19 ile birlikte can kurtarmak, insanları hayata bağlamak için gece gündüz demeden çalışan binlerce sağlık kahramanından birisi olan Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü Astrazeneca Tekeler Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli Aile Hekimi Dr. İbrahim Afşari, mesleğine olan aşkıyla tanınıyor. Tıp dünyasının tanınmış ismi Dr. İbrahim Afşari, hastalarıyla kurduğu diyalog ve hastalarına gösterdiği hassasiyetin yanı sıra mesleğindeki başarılı teşhis ve tedavileriyle bu haftanın doktoru oldu.

Haftanın Güzeli
Selen Özkocacık

Evet, gerçekten güzel ama çok güzel bir insan ama biz onu sadece yüz güzelliği için değil. İnsana verdiği değer, doğa ve çevre için yaptığı mücadeleler, sokakta yaşayan canlar için her zaman yola bıraktığı bir kap temiz su, arkadaş canlısı olan yapısı ve dostları için ölümüne gidecek kadar düzgün karakteri nedeniyle Selen Özkocacık’ı bu haftanın en güzeli seçtik.

Haftanın Programcısı
Cemil Tekin
Radyo Mega

Güreş camiasının yakından tanıdığı bir isim olan ve Radyo Mega’da “Sadece Spor” isimli birbirinden güzel programlara imza atan Cemil Tekin, hafta içi Hendek'li usta pehlivan Gazanfer Kahveci'yi konuk etti. 660’ıncısı geride kalan Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile Sakarya’daki güreşin konuşulduğu program hayli beğeniyle dinlenirken, mikrofon başında adeta devleşen Cemil Tekin haftanın en iyi programcısı oldu.

Haftanın Yorgunu
Hayri Balaban
Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı

Yakın zamanda yapılan genel kurulla birlikte bir kez daha güven tazeleyen Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Balaban, genel kuruldan bu yana iki hafta geçmesine rağmen halen yorgunluğunu üzerinden atamadı. Yakın dostlarıyla birlikte tatile çıkma planları yapan Başkan Hayri Balaban bu haftanın yorgunu oldu.

Haftanın Yolcusu
Cevat Davulcu
Foto Özen Sahibi

Sakarya’nın tanınmış fotoğrafçılarından olan Foto Özen Sahibi Cevat Davulcu şu sıralar tatile çıkma planları yapanlar arasında bulunuyor. Aynı zamanda Sakarya Fotoğrafçılar Odası eski Başkanı da olan Cevat Davulcu, tatil için aldığı giyimleri ve yaptığı çok değişik tatil planlarıyla bu haftanın yolcusu oldu.

Haftanın Kızgını
Esra Şenli

Geçen hafta sabah erken saatte işe gelen Halk54.com stajyeri Esra Şenli, mesai arkadaşlarının duyarsızlığı nedeniyle kapıda kaldı. Bir sürede kapıda bekleyen Esna Şenli, haklı olarak bu duruma çok ama çok kızdı. Yaşadığı kızgınlıkla arkadaşlarına sitem eden Esra Şenli’nin kızgınlığı halen sürerken, yaşadığı bu kızgınlıkla haftanın da en kızgını oldu.

Haftanın Köşe Yazarı
Zemine Yılmaz İşçi
Adapostası Gazetesi

Son aylarda ülke genelinde olduğu gibi bütün dünya ülkelerinde yaşanan sel felaketlerinin nedenleri, alınması gereken önlemleri ve gelişmeleri köşe yazında ele alan Adapostası Gazetesi Köşe Yazarı Zemine Yılmaz İşçi, topluma karşı olan sorumluluğu ve doğaya karşı olan hassasiyetiyle bu haftanın köşe yazarı oldu.

Haftanın Vefalısı
Necef Ayyıldız

Sakarya basının en dürüst, sevilen, çalışkan, mesleğine aşık isimlerinden birisi olan gazeteci Murat Solmaz genç yaşta aramızdan ayrıldı. Sakarya basınının yokluğuna alışamadığı Murat Solmaz’ın en yakın arkadaşlarından biri olan Necef Ayyıldız ise onun yokluğuna halen alışamadı. Arkadaş toplantılarında sürekli yakın dostu Murat Solmaz ile yaşadığı anıları anlatan ve Solmaz’ı dualarla her gün anan Necef Ayyıldız bu haftanın en vefalısı oldu.

Haftanın Avukatı
Esra Turgut

Sakarya Barosu’nun idealist ve güçlü avukatları arasında bulunan Esra Turgut’u bu hafta konuk ettik. Uzun dönem Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanlığını da yapan avukat Esra Turgut, kadın hakları konusunda gösterdiği hassasiyet, hem cinsleri için olan mücadelesi ve son haftalarda kadınların toplumdaki saygınlığının artması için yaptığı girişimlerle bu haftanın başarılı avukatı oldu.

Haftanın Zabıtası
İlhan Güler
Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Erenler ilçesinde akşam evine giden Numan Kotan isimli engelli vatandaşın bozulan tekerlikli aracıyla birlikte devreye giren, bozulan aracı Serdivan Çark Sanayi’nde bulunan bir işyerine götürülerek onarım için teslim eden ve son olarak Numan Kotan isimli engelliyi kucağında taşıyarak evine götüren Sakarya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’nda görevli İlhan Güler, gösterdiği insanlık ve görevindeki hassasiyetle haftanın zabıtası oldu.

Haftanın Babası
Gökhan Bozkan
İş insanı

Sakarya’nın genç kuşak iş insanlarından Gökhan Bozkan geçtiğimiz günlerde ilk kez baba olmanın heyecanını yaşadı. Dünyaya gelen çocuğuyla beraber duygusal anlar yaşayan genç baba Gökhan Bozkan ilk kez baba olmanın verdiği mutlulukla haftanın babası oldu.

Haftanın Tiryakisi
Alpaslan Kılıç
Gren Blue Restaurant Sahibi

Sapanca Gölü’nün eşsiz doğası ve havasının yanı sıra zengin menüsüyle yıllardır hizmet veren Sapanca Gren Blue Restaurant Sahibi Alpaslan Kılıç, işindeki titizliğiyle tanınır. Mutfağında her zaman taze, yöresel, kaliteli ve marka ürünlere yer veren Alpaslan Kılıç, yoğun iş temposuyla birlikte yaşadığı yorgunluğu ise demli çayını içerek atar. Hafta sonu için yaptığı hazırlık sonrasında yine tavşan kanı çayını yudumlarken görüntülenen iş insanı Alpaslan Kılıç, çaya olan düşkünlüğüyle bu haftanın tiryakisi oldu.

BİZ ONLARI UNUTMADIK

Yaşar Yazıcı
Akyazı eski Belediye Başkanı

Basın mensuplarının dostuydu. Çalışkan ve Akyazı aşığıydı. Görevde olduğu süre içinde her zaman fakir babası oldu. Geçirdiği kalp kriziyle birlikte aramızdan zamansız ayrılan Akyazı eski Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı’yı biz unutmadık. Bir kez daha Başkan Yaşar Yazıcı’yı rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

Nihat Kopal
Adapazarı Kasaplar Odası eski Başkanı

Adam gibi adamdı. Üyesini düşünen, dost canlısı, zenginle zengin, fakirle fakir olan bir oda başkanıydı. Ani bir kalp kriziyle aramızdan ayrılan iyi insan Adapazarı Kasaplar Odası eski Başkanı Nihat Kopal’ı biz unutmadık. Bir kez daha Başkan Nihat Kopal’ı rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

Ömer Yazıcı
Sakaryaspor eski Başkanı

İşte size bir güzel insan daha, işte size adam gibi bir adam daha, tıpkı Başkan Yaşar Yazıcı gibi, tıpkı Nihat Kopal gibi kalbi ve gönlü temiz, yeşil siyahlı takımın ağabeyi Sakaryaspor eski Başkanı Ömer Yazıcı’yı biz unutmadık. Bir kez daha Başkan Ömer Yazıcı’yı rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

Sedat Ekici
İş İnsanı

Aylar geçti, yıllar geçti ama biz onun adamlığını, güzel insanlığını, iş ahlakını, mütevazi kişiliğini unutmadık. Geride kalan yakınlarının yerini dolduramadığı iş insanı Sedat Ekici’yi biz harbiden unutmadık, unutamadık. Bir kez daha Sedat Ekici’yi rahmetle anarken, ‘mekanı cennet olsun’ diyoruz.

HEY GİDİ GÜNLER HEEY

İnsanoğlu her geçen gün biraz daha geçmişe özlem duyduğu günümüz de sizlere eski Adapazarı'ndan bir kesit sunmak istedik. Eski topraklar bu fotoğrafın Gümrükönü olduğunu hemen anlamışlardır. Genç nesiller ise bu yerin tam olarak neresi olduğunu biz tarif edelim. Burası tam olarak Adapazarı Orhan cami arkasında bulunan Orhangazi Parkı'nın önüdür. Günümüzde Gümrükönü olarak da bilinen bu fotoğrafa bakıp da, hey gidi günler heey dememek mümkün mü!

Bugün herkese “hey gidi günler heey” dedirten bir fotoğraf karesi daha yayınlıyoruz. Zamanın ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas kurmay ekibiyle birlikte Sakarya çıkartması yaptı. Dönemin başkanı Zeki Celebi başta olmak üzere Nedim Öziş, Yüksel Öz’ün de hazır bulunduğu ANAP ekibi kentte ayak basmadık yer bırakmadı. Siyasette ısınma turları atan Oktay Topçu’nun ön saflarda yer aldığı bu kareye bakıp da nasıl ‘hey gidi günler heey’ demezsiniz!

O günlerde adı Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) olan günümüzün Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Hizmet binası tam Gar Meydanı’nın başındaydı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde yerle bir olan bu binayı biz arşivimizde görünce “hey gidi günler heey” demekten kendimizi alamadık.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümü hızla yaklaşırken, o günlerden bir kareyle bugün beraberiz. Deprem olmuş, şehir enkaz altında kalmış. Acımız büyük ve bir yandan da hayat devam ediyor. İşte o günlerde çadır demek hayat demekti. Günümüzde Pandemi nedeniyle kıyı köşede kurulup içinde keyif çatılan çadırlardan çok uzak anlamda kurulan bu deprem çadırlarında bir nesil ölüm kalım savaşı verdi. İşte o günlerdeki bu kareye bakıp biz ‘hey gidi günler heey’ diyoruz.


NOSTALJİ VAPURU

Sakarya'da 14 Ocak 1913'te Türk İslam Bankası olarak kurulan, daha sonra adı Türk Ticaret Bankası olarak değiştirilen, geçen zaman içinde kapatılan ve kapısına kilit Türk Ticaret Bankası’nın çalışanları Adapazarı Bankalar Caddesi’nde eylem yaptı. Bina önünde bir araya gelen ve eylem yapan banka çalışanları ‘hak ve adalet’ istedi. O yıllarda yapılan bu eylemden yıllar geçtikten sonra günümüzde tarihi bina şu sıralar “Adapazarı Belediyesi ile Türk Ticaret Bankası” arasında imzalanan protokol gereği restore ediliyor. 1940'lı yılların yapı kültürünü en üst düzeyde yansıtan, 1967 ve 1999 depremlerini gören binanın önünde 2000’li yıllar yapılan eylemin bulunduğu kare ise bizim Nostalji Vapuru’nun güvertesinde halen asılı bulunuyor.  

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin ardından kentin ileri gelenleri Amerika'ya yani fırsatlar ülkesine gitti. Zamanın Valisi M. Cahit Kıraç’ın da katıldığı geziye basın büyük tepki gösterirken, geziye katılanlar ise ABD’de tarım ve hayvancılıkla ilgili bir iş gezisi yapıldığını, yapılan görüşmelerin hayli olumlu geçtiğini açıkladı. Halen Nostalji Vapuru’nun nadide köşelerinden birisini süsleyen bu kare bulunan dönemin belediye başkanı Aziz Duran ise yine rahmetle anıyoruz.

İşte sizi yıllar öncesine götürecek bir fotoğraf daha… Beşiktaş efsane Başkanı Süleyman Seba, kongresi öncesinde dönemin başkan adayı olan Serdar Bilgili, siyah beyazlı takımın bazı yöneticileriyle birlikte Sakarya Beşiktaşlılar Derneği'nin açılışını yapıyor. Beşiktaşlılar Derneği Sakarya Şube Başkanı Erol Girişken'nin (Gaga Erol) ev sahipliği yaptığı açılışta çekilen bu fotoğraf, şu anda Nostalji Vapuru’nun kaptan köşkünü süslüyor.


HAFTANIN DUVAR YAZISI

Sevdikte ne oldu
Tekel zengin oldu