TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şube Başkanı Semih Uçar Düzce'de yaşanan deprem sonrasında basın açıklaması yaptı.

Uçar yaptığı yazılı açıklamada, Düzce depremi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, deprem güvenliği açısından şehirdeki yapı stokunun gözden geçirilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Uçar'ın açıklaması şöyle:

23.11. 2022 tarihinde saat 4:08’de Düzce ili, SARIDERE-GÖLYAKA / KARADERE - HENDEK mevkiinde 5.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmekte olup, il genelinde hasarlı yapı türü ve sayısı henüz açıklanmamıştır.  İlimiz ve çevre illerde de ciddi şekilde hissedilen depremde şu ana kadar can kaybı yaşanmamış olması ülkemiz adına çok sevindiricidir.

Öncelikle depremden etkilenen bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, AFAD’dan alınan bilgiler doğrultusunda, panik sonucu yaşanan olaylarda yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Yaşadığımız bu deprem bir kez daha göstermiştir ki, doğa olaylarını afete dönüştüren, meydana gelecek doğa olayları öncesi yapılması zorunlu olan bilimsel, teknolojik ve mühendislik çalışmalarında yaşanan gecikmeler ve ihmallerdir.


İlimiz özelinde düşünecek olursak, özellikle kent merkezi ve ilçe merkezlerimizde yapı stoğumuzun önemli bir kısmı 17.Ağustos.1999 depremi öncesi imal edilmiş bulunmaktadır. Afet yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, gelişen inşaat teknolojisi ve yapı malzemeleri, özellikle yaşadığımız 1999 depremi sonrası enkaza dönen yapılar, mevcut yapı stoğumuzun DEPREME KARŞI DAYANIKLILIĞININ ve GÜVENİLİLİRLİĞİNİN arttırılmasını zorunlu kılmaktadır.

Mevcut yapı stokunun envanterinin çıkarılması konusundaki çalışmalar hızlandırılmalıdır.

Bunun için öncelikle;

1) Bina bazında düşük maliyetli ve hızlı ‘’deprem performans tespiti’’ ile bina stoğumuzu değerlendirerek,

2) Çok Yüksek Riskli, Yüksek Riskli, Orta Riskli, Düşük Riskli olarak tespitini yaptığımız binaların;

a)  Öncelikle hangilerine müdahale edelim?   

b)  Hangisini yıkıp, yeniden yapalım?

c)  Hangisini güçlendirelim?

sorularına, bu konuda sorumluluğu olan tüm paydaşlarımızla yapılacak ortak çalışmalarla cevap bulmak zorundayız.

Unutulmamalıdır ki; tehlikeyi doğru tespit eder, deprem etkilerine karşı riski azaltılmış, dirençliliği yüksek yapılara sahip olursak meydana gelebilecek deprem sonrası can ve mal kayıplarımızı minimize etmiş oluruz.


Mevcut yapı stoğumuzun belirsizliği bilinen bir gerçektir. Olası bir depremden nasıl etkileneceği bilinmeyen çok sayıda bina mevcutken üstüne bir de çıkarılan imar afları can ve mal kayıpları tehdidini büyütmektedir.

Ülkemizde imar afları kaçak yapılaşmanın en önemli teşvik unsurlarından birisi olmuş, toplumun sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını belirsizliğe sokmuştur. Binaya iskan ruhsatı verilmesi vatandaşa o yapıda güvenle oturabileceği yönünde güvence verilmesi anlamına gelir. Oysa mühendislik hizmeti almamış bu yapıların, doğa olayları karşısında hasara uğramaları kaçınılmaz olacaktır. İmar affı uygulamalarına son verilmeli, imar affından yararlanan yapılar denetlenmelidir.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi olarak hem yetkili kurum ve kuruluşlara hem de tüm kamuoyuna seslenmek istiyoruz.

Bu karamsar tabloyu el birliğiyle tersine çevirmemiz mümkündür. Biz İMO olarak tüm bilimsel-teknik birikimimizle, sahada edindiğimiz tecrübe ve yetişmiş kadrolarımızla, başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afetlere dönüşmesini önleme konusunda diğer tüm paydaşlarımızla birlikte görev almaya hazırız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sorunlar da bellidir, çözümleri de. Yeter ki çözüm için ortaya irade konulsun.