Sakarya Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen “Jean Monnet Eylemleri Eğitim Çalıştayı”, Sakarya Üniversitesi ProGe Atölyesi’nde gerçekleşti. Çalıştayda, Türkiye Ulusal Ajansı’ndan Dr. Selen Tokgöz ve Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Duygu Gür Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı.

Robotik sistemler ve yapay zekâ konuşuldu Robotik sistemler ve yapay zekâ konuşuldu

Açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Doğan, Jean Monnet projelerine yönelik artan ilgiye dikkat çekti. Doğan, “Jean Monnet projelerine yönelik otuzun üzerinde talep var. Bu durum bizler için oldukça sevindirici. Bildiğiniz üzere ulusal anlamda, TÜBİTAK projelerinde sosyal alanda açıklanan son veriler göre TÜBİTAK 1001 projelerinde Türkiye birincisi olarak önemli bir başarı elde ettik. İnşallah önümüzdeki süreçte başarımızı uluslararası projelerle de kanıtlayacağız. Bizi kırmayıp buraya gelen kıymetli hocalarımıza çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Çalıştay, Sakarya Üniversitesi Araştırma Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emiroğlu’nun liderliğinde tanışma faslı ile başladı. Sosyal bilimlerden temel bilimlere, eğitim bilimlerinden mühendisliğe kadar geniş bir yelpazede uzman akademisyenler, ulusal ve uluslararası projelerinin amaçları ve kapsamları hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın devamında Dr. Selen Tokgöz, Jean Monnet Eylemlerinde değerlendirme kriterleri ve belirli hatlarıyla Jean Monnet Modülü tasarlamaya yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Tokgöz, Erasmus + proje çeşitlerine değinerek Jean Monnet projelerinin Merkezi projeler içinde yer aldığına dikkat çekti. Jean Monnet projelerinin, Avrupa Birliği konularıyla ilgili araştırma ve öğrenme faaliyetlerinin kalitesini arttırmayı ve farklı kesimlerin Avrupa Birliği hakkında bilgi sahibi olmalarını destekleyen önemli faaliyetler olduğunu vurgulandı.

Çalıştayın ikinci kısmında Doç. Dr. Duygu Gür Erdoğan, Jean Monnet Eylemlerinde İş Planı ve Zaman Yönetimine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Çalışma planının genel yapısı, eğitim programlarının hazırlanması, ders müfredatı ve etkinlik önerilerinin planlanması gibi konulara değinen Erdoğan, İş planı oluşturmanın önemine dikkat çekerek, “Genel çerçeveden bir iş planı yapmak bize sonraki süreç için kolaylık sağlamaktadır. Bu kapsamda eğitim programlarımızın hazırlanması sürecinde dört önemli hususa dikkat etmeliyiz: ‘İçerik ne?’, ‘Hedef öğrenme çıktısı ve kazanım’, ‘Öğretme ve öğrenme nasıl olmalı?’, ‘Ölçme ve değerlendirme'” ifadelerini kullandı.

Teknoloji kullanımının önemini vurgulayan Erdoğan, öğrencilerin bulut üzerinden çalışmasını desteklemek, yapay zeka programının kullanımına dikkat çekmek gibi eylemlerin öğrencide aktif katılımı ve aktif öğrenmeyi arttırabileceğini belirtti.

Çalıştayın sonunda sözlü anlatımı pekiştirmek adına farklı disiplinlerdeki akademisyenler arasında grup çalışması gerçekleştirildi.Disiplinlerarası ve Avrupa Birliği meselelerini de içine dahil eden bir konu üzerinden amaç, kapsam ve uygulama faaliyet alanları üzerinden akademisyenler öneriler oluşturdu. Çalıştay grup önerilerinin sunumu ve belge takdiminin ardından son buldu.