Bugün 8 mart dünya kadınlar günü. Acaba toplum olarak hangi noktadayız. Kadınlarımıza ne kadar değer veriyoruz. Onları ne kadar önemsiyoruz. Kadınlarımıza sadece özel günlerde mi değer vermeliyiz. Ayaklarının altına cennet serilen kadınlarımıza gerekli hassasiyeti gösteriyor muyuz ?

Ülkemizde genel olarak şiddet, bireylerin birbirlerine fiziksel anlamda zarar vermesi olarak algılanmaktadır. Kadına yönelik şiddet ele alındığında da çoğunlukla bu algı ile fiziksel şiddet anlaşılıyor ve tartışılıyor olsa da aslında kadın gördüğü çok yönlü şiddetle mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Kadına yönelik uygulanan şiddette, fiziksel şiddet, sözlü-duygusal-psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet gibi farklı tanımlamalar şiddet kapsamına girmektedir

Her gün ayrı bir genç kızımıza istismar ile yatıyor, ayrı bir kadına şiddet olayı ile kalkıyoruz. Her geçen gün istismar, taciz ,tecavüz vakalarını duymaktan bıkmadık mı?  işlenmiştir. Türkiye'de 2011 Ocak-2019 Ağustos arası 2636 kadın cinayet işlendi. 2018'de 440, 2019'un ilk 8 ayında ise 294 kadın cinayeti…

Birleşmiş Milletlerin yayınladığı rapora göre 2017 yılında dünyada 87,000 kadın cinayeti işlendi. Bu cinayetlerin %58'i kurbanların tanıdıkları tarafından işlendi. Yani 2017 yılında her gün 137 kadın bir tanıdığı tarafından öldürüldü. Türkiye kadın cinayetlerine yönelik resmi bir veri bankası yok. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Türkiye'de kadınların yüzde 38'i hayatlarında en az 1 kez partnerlerinin şiddetine maruz kalıyor. Avrupa'da ise bu oran yüzde 25. Maalesef 2019 OECD verilerine göre bu konuda dünya şampiyonuyuz.

Peki ne yapmalıyız ? Her şeyi devletten mi beklemeliyiz ? Her kadının başına polis mi dikmeliyiz ? Amacım bir gerçeğe dikkat çekmek. Bu sosyolojik sorun her geçen gün artmakta. Bu konuyla ilgili gerek akademisyenlerimiz, gerek devlet erkanımız çalışmakta. Ama yetersizlikler var ki oran her geçen gün artıyor. Bu sosyolojik duruma bir an önce çözüm önerileri üretmeliyiz. Sivil toplum örgütleri kadınlar konusunda daha aktif yer almalı. Bu sosyal patlamaya çözüm arayışı bulmaya, konuşmaya, yardımcı olmaya çalışmalıyız. Bizler GERADO Anneliğe ve Gebeliğe Destek Derneği olarak bu alanda kadınlarımızın daima yanlarındayız. Her platformda kadınlarımızın sesi olacağız.

Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Bir sonraki yıl bu oranların azalmış olması, kadınlarımızın hak ettiği değere daha fazla ulaşması temennisiyle. Hayırlı pazarlar.

GERADO Anneliğe ve Gebeliğe Destek Derneği Başkanı Yasin Bilgin

[email protected]

Kaynaklar

EGE AKADEMİK BAKIŞ /Cilt 16 · Sayı 3 · Temmuz 2016 SS. 443-450

https://tr.euronews.com/2019/10/21/turkiye-de-kadinlarin-yuzde-38-i-siddete-maruz-kaliyor-cinayet-dayak-bosanma-yargilama