Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde Orta Doğu ülkeleri ve Türkiye başta olmak üzere bölgesel ticareti canlandıracak Kalkınma Yolu Projesi'nde çok önemli bir adım atıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi çok önemli bir eşik aşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani'nin himayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Katar Ulaştırma Bakanı Jassim Saif Ahmed Al Sulaiti, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Mohamed Al Mazrouei ve Irak Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibis Al-Saadawi arasında, Kalkınma Yolu Projesi'ne yönelik iş birliği 4'lü mutabakat zaptı imza altına alındı.

Aslında gelinen nokta; Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerinin Kalkınma Yolu Projesi konusunda yakın ve yoğun bir çalışmasının bir ürünü.

Irak hükümetince 27 Mayıs 2023'te Bağdat'ta düzenlenen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı Kalkınma Yolu Konferansı’nın ardından Ankara ile Bağdat arasında proje konusunda yoğun diplomatik temaslar yaşandı.

Özellikle Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlıkları, Irak ile ilişkilerin odağına terörün yanı sıra kalkınma yolu konusunu oturttu.

Son bir yıllık süreçte iki ülke arasında, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi’nin himayelerinde görüşmeler gerçekleştirildi.

TÜRASAL DEV PROJENİN İÇİNDE OLACAK

Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı; TCDD, TÜRASAŞ A.Ş. ve TCDD Teknik A.Ş. yetkilileri ile Irak Cumhuriyeti Demiryolları yetkilileri arasında Ankara ve Bağdat’ta kurulan karşılıklı ofisler aracılığı ile teknik çalışmalar yapılıyor.

YENİ DEMİRYOLU AĞI

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.

Söz konusu demir yolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda iken, 1034 kilometrelik hatta ise yapım çalışmaları devam ediyor, 615’lik hat konusunda ise planlamalar yapılıyor. 

DEV PROJEDE SAKARYA VE KARASU DEMİRYOLU DETAYI

Bakan Uraloğlu'nun detaylarını açıkladığı Kalkınma Yolu Projesine göre, projenin karayolu Sakarya'dan da geçecek. Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli üzerinden İstanbul'a ulaşıp buradan Avrupa'ya ulaşacak olan yol ağı, Sakarya'nın lojistik avantajını güçlendirecek. Projedeki diğer bir detay ise, Kalkınma Yoluna dahil edilecek olan demiryolu ağına; Bartın'dan başlayarakk Karasu'ya oradan da Arifiye'ye uzanan Karasu Demiryolu'nun da dahil edilmesi.

Yapımı duran ve yıllardır yeniden başlaması beklenen Karasu Demiryolu'nun Kalkınma Yolu projesinde yer alması, yeni dönemde bölge için önemli bir gelilme olarak değerlendiriliyor. Yani, Kalkınma Yolu projesinin demiryolu ağına dahil olan Karasu Demiryolu projesi yeniden yatırım programına alınabilir. 

BAKAN URALOĞLU DETAYLARI PAYLAŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi'nin yurt içinde geçeceği güzergahına ilişkin bilgiler verdi.

Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirdikleri Irak ziyaretinde çok tarihi bir adım atarak, Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri Ulaştırma Bakanları ile "Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı"nı imzaladıklarını söyledi.

Bakan Uraloğlu, dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye'nin stratejik konumunu temel alarak yürüttükleri “Kalkınma Yolu Projesi” ile artık FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yoluyla Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacaklarını belirterek, “Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile ülkemizin ekonomik ve jeopolitik statüsü daha da güçlenecek. Proje ile ayrıca Irak’ta bulunan Büyük Fav Limanı’nı önemli bir geçiş merkezi olarak kurguluyor; Asya ile Avrupa arasındaki seyahat süresini Türkiye üzerinden geçirerek önemli ölçüde azaltıyoruz. Fav Limanı'ndan yola çıkacak bir geminin Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya ulaşması arasında geçecek olan zaman ile Kalkınma Yolu üzerinden aynı yükün Avrupa’ya ulaşması arasında 15 günlük bir kazanım süresi sağlanacak.” dedi.

İki ay içerisinde Irak, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri Ulaştırma Bakanları ile 4'lü bakanlar zirvesi yapacaklarını da kaydeden Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Biz haftalık gerek Irak'ta gerekse Türkiye'de genel müdür seviyesinde sürekli görüşüyoruz. Türkiye'nin güneyinde Irak'ın kuzeyindeki projeyle ilgili tamamlanmamış bir kesim var. Bu sene orada projeye başlanılmasıyla ilgili vaziyet alabilelim istiyoruz. Bütün ülkeler hem bu işin finansmanında hem de yük temininde ve işletilmesinde katkı sunacak. Irak ile ticaret hacmimiz geçen yıl 20 milyar dolar dolayında idi. Kalkınma Yolu olduğu zaman bu rakam 30-40 milyar dolarlara çıkabilecek. Sadece Irak-Türkiye olarak düşünmeyin, geniş düşünmek lazım. Bugün Süveyş Kanalı'nda Kızıl Deniz'de sıkıntı var. Buradan Kalkınma Yolu’nun ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz.”

KARASU DEMİRYOLU'NUN AKIBETİ? 

Don meyve bahçelerini vurdu Don meyve bahçelerini vurdu

Karasu Demiryolu projesi 2012 ve 2017'de iki kez durmasının ardından Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından projenin 2018 yılında yapılan proje revize ihalesini kazanarak işe 2019'da başlayan firma, hazırlanan yeni projeyi Genel Müdürlüğe teslim etmişti. İtalyan RPA S.R.L. firması tarafından hazırlanan Karasu-Akçakoca-Ereğli Limanı-Çaycuma-Bartın Limanı Demiryolu Bağlantısı Revize Etüt Proje Ve Mühendislik Hizmetleri projesinin bakanlığa teslim edilmiti. 

Projenin yeniden başlaması için umut olan bu revize projesinin, 2 yıldır devam eden Kalkınma Yolu hazırlıkları kapsamında gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. ,

2022 yılında T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca hazırlanan 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'nda Sakarya'yı ilgilendiren kara ve demiryolu projeleri yer almıştı. 
Bakanlığın Türkiye genelindeki ulaştırma ve lojistik ağlarını geliştirmek amacıyla 2029, 2035 ve 2053 yıllarına göre senaryoların yer aldığı ana planda Sakarya'da yıllardır beklenen Arifiye - Karasu demiryoluna ilişkin Arifiye - Karasu demiryolu hattı 2029 yılına kadar tamamlanacağı da kaydedilmişti. 

KARASU DEMİRYOLU PROJESİNİN TÜM DETAYLARI

Karasu Demiryolu Hattının ilk etabı Karasu-Arifiye arası olacak. Demiryolu daha sonra Bartın'a kadar devam edecek. Karasu Demiryolu Arifiye İstasonuna bağlanacak ve böylece Ulusal Demiryolu Ağı ile birleşmiş olacak. Yük ve yolcu trenlerinin çalışacağı 55 kilometrelik hatta trenler 120 kilometreye kadar hıza çıkacak.

Karasu Demiryolu üzerinde Arifiye (1.OSB çevresi) Ferizli ve Karasu Limanında toplam 4 adet tren istasyonu olacak. Projenin ilk etabının tamamlanmasının ardından ise demiryolu Bartın'a kadar uzayacak ve Kocaali'ye de bir istasyon inşa edilecek.

PROJE NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Arifiye'den başlayıp Karasu limanına kadar devam edecek olan Karasu Demiryolu projesi, Sakarya'nın dört gözle beklediği en önemli projelerden biri. Özellikle Sakarya'da bulunan fabrika ve sanayi tesisleri için büyük bir kolaylık olan proje ile, Karasu Limanı daha işlevsel hale gelecek.

Projede 1 ve 3.OSB ile Ferizli ve Karasu OSB'lerin lojistik çalışmalarında büyük bir yükü ortadan kaldırırken, Karasu Limanı üzerinden yapılacak ihracatları da büyük boyutlara taşıyacak.

1.OSB VE TOYOTA İÇİN İSTASYON OLACAK

Proje kapsamında istasyonlardan biri de Sakarya ekonomisinin dinamosu olan Sakarya 1.OSB içerisinde yer alacak. Bu istasyon, OSB'de konuşlu firmalar kadar Toyota fabrikasına da hitap edecek. Halen ihracat çalışmalarında liman ihtiyacını Kocaeli'den karşılayan Türkiye'nin en büyük ihracat yapan firmalarından olan Toyota, Karasu Demiryolu bağlantısı ile Karasu Demiryolunu aktif bir şekilde kullanma alternatifine de sahip olacak.

BARTIN'A KADAR UZANACAK

Demiryolunun ilk etabının ardından ise raylar Bartın'a kadar uzanarak Akçakoca, Ereğli, Çaycuma ve Bartın Limanlarını birbine bağlayacak. Demiryolunun Karasu-Bartın arasındaki mesafesi ise 281 kilometre olacak. Yani dev proje Arifiye, Bartın arasında tam 336 kilometre boyunca uzanacak.

ULUSAL DEMİRYOLU AĞINA BAĞLANACAK

Projenin en önemli özelliklerinden birisi ise Sakarya 1.OSB bölgesinde yer alacak istasyon ile Arifiye İstasyonu arasına inşa edilecek hat ile demiryolunun ulusal demiryolu ağına bağlanması olacak. Yani Karasu Limanı, bu bağlantı ile Türkiye'nin en ucunda yer alan şehirler için bile hizmet verebilecek ve Sakarya'nın dünyaya açılmasını sağlayacak.

DEMİRYOLUNDA KAÇ İSTASYON OLACAK?

Tüm etapları ile birlikte toplam 336 kilometrelik demiryolu hattında 8 adet istasyon bulunacak. Bu istasyonların 5'i ise Sakarya sınırlarında yer alacak. Sakarya'da bulunacak istasyonlar ise Adapazarı, Ferizli, Yuvalıdere (Durak-1), Karasu ve Kocaali'de bulunacak. Yani Kuzey'de bulunan ilçeler bu istasyonlar ile ulusal demiryoluna bağlanacak. Projenin diğer illerdeki durakları ise Akçakoca, Alaplı ve Çaycuma'da yer alacak. Demiryolu ile Bartın'da inşa edilecek gar ile sona erecek.

adayorum