//Nurettin Eryılmaz//

Son dönemde gündemdeki konuların başında ekmek fiyatları geliyor. Sakarya'da ekmeğin fiyatı aynı kalsa da 220 gram olan ekmek yapılan gramaj düzenlemesi ile 200 grama düşürüldü.

Pandeminin etkisiyle birlikte ekonomik gidişatta kötüye gidince, alım gücü düşük olan vatandaşlar evine ekmek götürmekte zorlanmaya başladı. 

Hal böyle iken Halk54.com ekibi olarak Kaynarca'da vatandaşlara "Halk ekmek (ekmek54) kurulsun mu?" sorusunu yönelttik. Halk54.com mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, ekmek fiyatlarının pahalı olmasından dem vurdu. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde halka ucuza verilen halk ekmeği örnek gösteren vatandaşlar, bu uygulamanın Sakarya'da da uygulanmasını talep ederek Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'ye seslendi.

İşte halk54.com mikrofonlarına konuşan vatandaşların halk ekmek yorumu:

"HALK EKMEK, NORMAL ÜRETİLEN YERLERE GÖRE DAHA HİJYENİK"
* Aslen Kaynarcalıyım. İstanbul'da yaşıyorum. Asgari ücretle geçinen 5 kişilik bir aile kira, eğitim masrafı, elektrik, su faturası gibi harcamalarda çok zorlanıyor. Dar gelirlinin sofrasında ekmek olmazsa olmaz. Tüm ilçelerde yeni Ekmek54 satış noktaları oluşturularak halk ekmek projesi hayata geçirilmeli. Bu hizmet dar gelirli aileleri rahatlatır. Ben halk ekmeğin normal üretilen yerlere göre daha hijyenik olduğunu düşünüyorum.

"HER GÜN 20 LİRALIK EKMEK"
* Şuanda biz ekmeği 8 liraya alıyoruz. Ama 1-1.5 ay sonra ekmek 10 lira olacak. 5 kişilik bir aile her gün 20 liralık ekmek yiyecek o zaman. Ucuz ekmek satılırsa vatandaş yararlanır, daha iyi olur. Buradan Başkan Ekrem Yüce'ye sesleniyorum; Ekmek54'e de el uzatın, hepimiz ucuz ekmekten yararlanalım. Ekmek54 hayata geçirilirse birçok dar gelirli vatandaş bir nebze rahatlar, Başkan Yüce büyük takdir ve dua alır.

"VATANDAŞ HALK EKMEK İSTİYOR"
* Halk ekmek aslında Kaynarca'da 1994 yılından bu yana vardı. Belediyeden o zamanda vatandaşlar talep etmişti. Sonra o dönemin belediye başkanı Ali Gebeş 1994 yılında temelini attı daha sonra yıllarca belediye burada halk ekmek üretti, ekmeğin fiyatını dengeledi. Ama daha sonra gelen AKP belediyeleri özelleştirdi. Ardından vatandaş tekrar halk ekmek talep etti. Bu defa Büyükşehir Belediyesi bir halk ekmek büfesi koymuştu. Kaynarca'daki fırıncı esnafımız bunun haksız rekabet olduğunu düşünerek mahkemeye verdi. Mahkeme sonucunda kazandılar. Temyizde de kazandılar ve o büfe kaldırıldı. Halk ekmek, ucuz ekmek talebi sürekli yinelendi. Zaten bu ekmeği ihtiyacı olan insanlar alıyor, fırıncı esnafını o kadar etkilemez. Fırıncı esnafı da kalitesiyle, ekmek çeşitliliğiyle bu sorunu çok kolay aşabilirdi diye düşünüyorum."