Yıldız, gıda alerjisinin kedi ve köpeklerde sık görülen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, "Gıda alerjisi, kedi ve köpeklerde cilt ve/veya mide bağırsak bozukluklarının oluşturduğu mevsimsel olmayan bir şişliktir. Alerjiden dolayı kaşıntı ana şikayettir ve çoğu kortikoidlere dirençlidir. Vakaların %20-30'unda köpek ve kedilerde eşzamanlı yollarla yayılma (atopi/pire-alerjik dermatit) görülmektedir. Güvenilir bir teşhis ancak diyetle eliminasyon-zorlama denemeleri ile yapılabilir. Neden olan gıda bileşenlerinin/bileşenlerinin dağılımı için provokasyon testi gereklidir." dedi.

Köpek ve kedilerde gıda alerjisine en sık tavuk proteininin neden olduğunu ifade eden Yıldız, "Genelde kedi ve köpeklerin bünyeleri 8000 daltona kadar olan proteinleri alerji kabul etmezler. Tavuk proteini 13000 dalton olduğu için bir kısım kedi ve köpeklerde alerjiye neden olmaktadır. Bu gıda alerjisi her köpek ya da her kedide olacak diye bir şey yoktur." diye konuştu.

Yıldız, kedi ve köpeklerde gıda alerjisi tespit edildiğinde alınacak önlemleri ise şu şekilde sıraladı:

  • "Can dostunuzda veteriner hekim meslektaşım böyle bir teşhis koyduğu zaman, can dostunuzda bu alerji geçici olmayıp ömür boyu sürecektir. Yaşadığı sürece ilgili alerjiye neden olan gıdadan uzak duracaktır.
  • Siz can dostları sahipleri olarak can dostunuzda tavuğa karşı ya da başka gıdaya karşı alerji çıktığında meslektaşımın tavsiye ettiği ev yapımı diyet ya da hazır reçeteye tabi mama vermelisiniz.
  • Diyet mamanın can dostunuzun yaşına ve de ırkına uygun mama olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
  • Can dostunuzun gıda alerjisine bağlı oluşan cilt yaralarının tedavisi için meslektaşımın düzenlemiş olduğu reçeteyi harfiyen uygulamanızı tavsiye ederim."

Yıldız, kedi ve köpek sahiplerine, can dostlarının beslenmesine dikkat etmeleri ve herhangi bir sağlık sorunu fark ettiklerinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmaları gerektiğini hatırlattı.